זה התחיל עם טור דעה של גלעד גרינגולד בלמה-נט, המשיך במאמר נגדי של נחמיה שטרסלר, ולאחר מכן סטאטוס של תומר פריסקו וטורים נוספים (עוד אחד של גלעד גרינגולד, וזה של דימיטרי שומסקי, ואחד של עמית נויפלד, ואולי יש עוד שפספסתי) – הויכוח הנדוש בין סטודנטים למקצועות לא מעשיים (להלן – "רוחניקים", אם כי חלקם נמצאים בפקולטות למדעי החברה ולא רק למדעי הרוח) המאשימים את החברה המודרנית בקשיי הפרנסה שלהם, לבין הקפיטליסטים המרושעים שמדברים על ביקוש והיצע ועל כך שאנשים צריכים להיות אחראיים לחייהם.
האמת היא שלא רציתי להיכנס לוויכוח הזה כשהוא פרץ בהתחלה, בעיקר מכיוון שניהלתי אותו כבר עשרות פעמים בפורומים שונים בעולם הווירטואלי ובזה האמיתי, אך ריבוי המאמרים שמציגים רק צד אחד של המטבע מחייב ניסוח תגובה מפורטת כלשהי. נחמיה שטרסלר טעה לדעתי כשהוא ניסח את תגובתו במונחים כלכליים כגון תפוקה שולית, הגוררים זעם של ממש בקרב האוכלוסייה הרלוונטית (שלא בצדק), ואני אנסה להימנע מהם.
הערה חשובה: אני מניח שרוב בוגרי מקצועות כגון סוציולוגיה, מדעי המדינה, היסטוריה או פילוסופיה אינם שייכים לקבוצה שאותה אתקוף בהמשך. רובם בחרו את תחומי הלימוד לפי עניין אינטלקטואלי טהור, ידעו מראש מהם הסיכונים, לא ציפו להרוויח כמו מהנדסי אלקטרוניקה, לא התחרטו על בחירתם, לא האשימו אף אחד כשהם הגיעו לשוק התעסוקה האכזר, ואינם חושבים שהם טובים יותר באופן אינהרנטי מכאלו שבחרו תחומי לימוד קצת יותר מעשיים. אך קיים בקרבם גם מיעוט קולני לא קטן שחושב אחרת: אנשים שבמהלך לימודיהם ספגו מהמרצים רושם מאוד מוטעה על העולם, מן תפיסה שהיא מצד אחד נורא אליטיסטית, ומהצד השני מאפשרת להם לחמוק מאחריות למצבם הכלכלי ולתעל את התסכול כלפי "החברה", או איזו שהיא קונספירציה של בעלי הון / ביבי / כלכלנים מרושעים. בהמשך הרשומה הזו, כשאני אכתוב "רוחניקים" אני אתכוון רק לאותו מיעוט שחושב באופן הזה, אין לי כוונה לפתח הכללות לגבי דעותיהם של כל בוגרי מדעי הרוח והחברה (בניגוד לרוחניקים, ששמחים לזרוק לאוויר הכללות לא מבוססות על כלכלנים או בוגרי תארים ריאליים).
טוב, אז נתחיל עם הטיעונים.
הקפיטליסטים המרושעים אשמים בהכל!
" שטרסלר מציע אינסטרומנטליזציה של החברה לכדי מנגנון מכאני שתפקידו ליצר פועלים וצרכנים. בעולמו של שטרסלר מטרתנו היא להרוויח כסף, ועל פי נקבע את מסלול חיינו. מצד שני עושר יחולק על פי תבונתה האינסופית של היד הנעלמה, שתקבע מהו מקצוע נדרש ואיזה פקולטות באוניברסיטאות אפשר לסגור. בעולמו של שטרסלר לא צריך ספרים, לא צריך בתי ספר, לא צריך היכלי תרבות. צריך מחשבים ואת הבורסה לניירות ערך." (תומר פריסקו)
""…וכי מה הם אותם "חוקי הכלכלה", שבהם שטרסלר רואה חוק טבע שיש לציית לו? כל מי שילמדו, למשל, קורס בסיסי לתואר ראשון בהיסטוריה כלכלית ופוליטית בעידן הקפיטליזם יבינו, שאין "חוקי כלכלה" או "כוחות השוק" כשלעצמם, אלא בכפוף לאינטרסים של בעלי ההון." (גלעד גרינגולד)
בתמונה – בעל הון
הקפיטליזם היא שיטה נהדרת, שמאז המאה ה 19 הקפיצה את איכות החיים במדינות שאימצו אותה לרמה חסרת תקדים בהשוואה למצבם של בני האדם לאורך מרבית ההיסטוריה של המין האנושי. בהשוואה לכל תקופה אחרת ולכל מדינה שאיננה קפיטליסטית, העשירון התחתון באוכלוסיה המערבית של היום נהנה משירותי בריאות ציבוריים טובים יותר, מחופש אישי רב יותר, מחינוך חינם לילדיו, ואולי הכי חשוב – אין רעב במדינות מערביות. יחד עם זאת, המצב אינו מושלם, וגם לשיטה הכלכלית הנוכחית יש שלל כשלים שאולי ראוי לתקן. אבל עניין הביקוש לבוגרי מדעי הרוח הוא פשוט לא אחד מהם. לוויכוח הזה אין שום קשר לקפיטליזם.
גם שנים רבות לפני "המצאת" הקפיטליזם, אנשים נדרשו לבחור לעצמם קריירה בחיים. רובם הלכו אחרי הוריהם, אבל בכל זאת תמיד היו אפשרויות בחירה כלשהן, גם אם מצומצמות. תמיד היה ביקוש והיצע שונה עבור מקצועות שונים, ותמיד היה סיכון בלבחור מקצועות פחות מבוקשים. ביקוש והיצע קיים בכל משטר כלכלי שיכול להיות.
באירופה של המאות הקודמות היו רבים ששאפו להיות ציירים או מלחינים, מקצועות מגניבים למדי, אך רובם הגדול מן הסתם לא הצליחו במיוחד. קראו לדוגמה על מסלול חייו של וינסנט ואן-גוך, שנפטר בשנת 1890, אחרי חיים של עוני וסבל. או על חייו של רמברנדט, שהיה עשיר כל עוד צייר ציורים לפי הזמנה, אך ככל הנראה עקב דיכאון לאחר פטירת אשתו עבר לצייר על פי רצונו החופשי, שקע במהרה בחובות כבדים, ונפטר עני וחסר כל בשנת 1669. אין לי ספק שסיפורים כאלו מייצגים יותר טוב את סיפורו של האמן הממוצע או המוזיקאי הממוצע מאשר המקרים המועטים של כאלו שהצליחו בחייהם ונשארו עשירים ומאושרים. זו הייתה קריירה מסוכנת, ונשארה קריירה מסוכנת עד היום. סקירה מהירה של הערכים בוויקיפדיה עבור "אנשי רוח" במאות הקודמות מעלה גם היא דפוס די ברור – רובם היו בני עשירים, חלק ממעמד האצולה, ואלו שלא – בדומה לקרל מרקס, חיו בעוני את מרבית חייהם. מנהיגים רוחניים שלא היו שייכים לדת הממוסדת חיו גם הם בסגפנות, והתקיימו מתרומות של תומכים ספורים. אם זהו המצב כבר אלפי שנים, האם באמת סביר להניח שאיזו שהיא תופעה מודרנית, קפיטליזם או כל דבר אחר, אשמה בכך?
החומר תמיד קדם לרוח. אני אשמח לשמוע על מדינה כלשהי בתקופה כלשהי שבה אנשי רוח שאינם בני אצולה קיבלו מימון קבוע מהמדינה בתמיכתם של כל האזרחים, מעבר לדוגמה המודרנית של סבסוד מוסדות להשכלה גבוהה ומשכורותיהם של המרצים בהם. זה לא קרה מעולם, וזה גם לא יקרה. למה? כי אנשי הרוח המוצלחים ביותר הם אלו שהתקדמו בזכות הקהל הרחב, בזכות היכולת שלהם להביע ביקורת מעניינת שלא יכולה, בהגדרה, להיות נתמכת על ידי הממשל המרכזי.
עניין זה הופך את הביקורת של הרוחניקים למיניהם לאבסורדית לחלוטין: הם דוחים את השוק החופשי כמנגנון שראוי לתמוך ביצירתם ולפרנס אותם מכיוון שהוא אכזרי מדי לטעמם, ועל כן נאלצים אוטומטית לקבל את צידו השני של המטבע – תמיכה של הממשלה או של בעלי הון מעטים, שמן הסתם תביא ליצירת פילוסופיה לא ביקורתית התומכת בשימור הסדר הקיים והגנה על האליטות. האם כך נראה הגביע הקדוש של הרוחניקים? האם ייתכן כי היכולות הביקורתיות והאינטלקטואליות המופלאות שלהם (שנזכיר אותן בהרחבה בהמשך) לא מספיקות על מנת להבין את הנקודה הפשוטה הזו?
תכניות הריאליטי אשמות בהכל!
"…מה שהמדינה, "השיטה", יכולה וצריכה לעשות זה לעודד צריכה של תרבות, על חשבון תרבות הצריכה.כן, זה עד כדי כך פשוט. אם רק המדינה תפעל כדי להטמיע באזרחיה את האמונה שתרבות היא משהו שראוי לצרוך, גם אם יהיה זה על חשבון החלפת הרכב הבאה, שדרוג של האייפד בן הכמעט חצי שנה או רכישת טלוויזיה שלישית לחדר של הילדה, הרי שאני ושכמותי נצליח להתקיים בכבוד מכתיבה, מהרצאות, מהופעות ותערוכות..." (עמית נויפלד)
בכל וויכוח בנושא הזה שניהלתי עד כה, תמיד מגיע בסופו של דבר אזכור כלשהו של "כוכב נולד" או "האח הגדול". עצם קיומן של תכניות טראש מרגיז את הרוחניקים עד מאוד, מכיוון שהם חשים שצריכה להיות להם בעלות על הדבר הרחב הזה שנקרא "תרבות" ועל כל כספי הציבור המוקדשים עבורו. הם מאמינים כי העולם המודרני עוצב על ידי קונספירציה כלשהי של בעלי הון שמונעת מהציבור הרחב להבין עד כמה התרבות שהם מציעים הרבה יותר טובה מ"כוכב נולד". אם תיקחו איש שמאל "אמיתי" (מבחינת האידיאולוגיה שלו) ותדחקו אותו בוויכוח לפינה, תמיד תגיעו בסופו של דבר להשקפות פטרנליסטיות, האומרות שהממשלה צריכה לחנך את הציבור לגבי התרבות שעליו לצרוך.
הפטרנליזם הזה, האובססיה לכפות עוד ועוד, הוא עניין נוראי. החלק הכי מדהים, הוא שאותם אנשי שמאל לא רואים את הקישור הישיר בין השקפות כאלו לבין המשטרים הפאשיסטים של המאה העשרים. ברגע שאתם חושבים שאתם יודעים יותר טוב מהציבור מה הוא רוצה, למה לעצור בתוכניות טלוויזיה? למה לא לכפות עליו את הדעות שלכם גם בנוגע לשאר חלקיו של תקציב המדינה, או ליחסי חוץ? אליטיזם תמיד מוביל לאותו המקום: שימוש בכוח כזה או אחר לשם כפייה. ושלא יהיה לכם ספק – הם כבר משתמשים בכוח הזה, לוקחים את כספי המיסים של כולנו ומשתמשים בהם כדי להפעיל "מוסדות תרבות" שרוב מכריע של אזרחי המדינה בקושי מבקר בהם, ואז כאשר מישהו מעז לבקר אותם זורקים לאוויר משפטים חסרי משמעות כמו "לא תיתכן מדינה בלי תרבות" (למשל, ראו את הכתבה הבאה לגבי "תזמורת המזרח הישראלית" ומאבקיה להשיג תקציבים ממשרד התרבות, ושימו לב לדבריו של עודד זהבי בסוף אודות התזמורת האנדלוסית שכן טורחת לנסות ולמשוך קהל).
זהו תהליך שמוביל תמיד לאותה נקודה: קשר לא בריא בין מספר פקידים בכירים או פוליטיקאים שקובעים לאן ילכו התקציבים, לבין אנשי ה"תרבות". למה ששחקני הבימה יתאמצו להעלות הצגות שהקהל רוצה, אם ממילא הממשלה מסבסדת אותם? הרבה יותר משתלם להעלות הצגות שאותו אדם בממשל שאחראי על התקציבים שלהם רוצה, או פשוט להשקיע מינימום מאמץ שנדרש על מנת שלא לעצבן אותו ולעצור את זרימת הכסף. האם זה העולם הביקורתי והחתרני שאנשי הרוח שואפים להגיע אליו? איך ייתכן שדווקא אותם סטודנטים שלמדו יותר מכולנו על ההיסטוריה של העולם המערבי מסוגלים שלא להבין את הקשר בין חופש בחירה כלכלי של הפרטים לבין חופש אישי?
טוב, האמת היא שזה די ברור. כבר היה מי שאמר שקשה מאוד לאדם להבין משהו אם המשכורת שלו תלויה בכך שלא יבין את זה.
אז לא, "כוכב נולד" לא אשם בחוסר הפופולאריות של מדעי הרוח. לצד תכניות הטראש למיניהן הופיעו בשנים האחרונות בארצות הברית, מעוז הקפיטליזם העולמי, שלל סדרות טלוויזיה איכותיות ברמה שלא הייתם מצפים לה מקונספירציה של בעלי הון שמנסים לטמטם את הציבור, כגון the wire, אוז, mad men ועוד. הסדרות האלו לא הופיעו בערוץ טלוויזיה ממשלתי, המסובסד בהחלטה של פקיד כזה או אחר, אלא בערוצים מסחריים. יש ביקוש גם לתרבות ברמה גבוהה, ויש אנשים מוכשרים המסוגלים לספק אותו, ומקבלים על כך תגמול כלכלי. פשוט לא צריך כל כך הרבה מהם, כמו שלא צריך הרבה שחקני כדורגל מקצועניים, או שחמטאים מצטיינים. ההתפתחות של תרבות הטראש בעשורים האחרונים נובעת מכך שהגענו לרווחה כלכלית המאפשרת לכל הציבור לצרוך תרבות בזמנו הפנוי בעזרת כספו הפנוי, כולל עשירונים שבמאות הקודמים הקדישו את כל זמנם לעבודה ואת כל כספם למחיה בסיסית. וכשנותנים לציבור הרחב לבחור, מסתבר שאנשים רבים רוצים גם תכניות ריאליטי. וזה בסדר גמור. אני, אגב, מעריץ הדוק של תכנית הישרדות האמריקאית, ועד כה לא ספגתי פגיעה חמורה באינטליגנציה, ככל הידוע לי.
ללא מדעי הרוח לא יהיו אנשי רוח!
"…האופציה השנייה, ביקום החילופי ששטרסלר מדמיין, כוללת חיים בעולם של טכנוקרטים ואשפים פיננסיים כאלה ואחרים, העוסקים מבוקר ועד ליל בחישוב "ערך התפוקה השולית" שלהם – עולם שאולי, רק אולי, יצליח לצמצמם את הפערים הכלכליים, אבל בוודאות יהיה משעמם. הרי שרי אריסון לא תרד מהפנטהאוז שלה בשופטים על מנת לרסס לבבות קטנים ואדומים ברחבי העיר, אילן בן דב לא יעזוב את המספרה שלו כדי לייסד מגזין לשירה וקולנוע, ונוחי דנקנר לא ימכור את המניות של הבנק בשוויץ ויעלה על בימת סוזן דלל. אז במקום לחשוב איך לתרץ את הקיים, אני מציע לחשוב איך משנים את המצב. אחרי הכל, אם לא יהיו פילוסופים במדינה, אל מי נפנה כדי שיכתוב את הקוד האתי הבא של הצבא המוסרי ביותר בעולם?"(עמית נויפלד)
הרוחניקים מנסים ליצור משוואה לפיה יותר בוגרי מדעי הרוח = יותר אנשי רוח, אבל המשוואה הזו מופרכת מהיסוד. מיהם אנשי הרוח המודרניים? סופרים, משוררים, אנשי אקדמיה ואמנים למיניהם, המסוגלים להתפרנס מעבודתם במידה מספקת שתאפשר להם להתבטא בציבור לאורך שנים. תשעים ותשעה אחוזים מבוגרי מדעי הרוח (ואולי יותר) לעולם לא יגיעו לשם, לאותה הרמה שבה מישהו אובייקטיבי שאינו אימא שלהם יהיה מוכן להגדיר אותם כ"אנשי רוח". ואלו שכן מגיעים לשם? הם היו מגיעים לשם בכל מקרה, בלי קשר למספרם של בוגרי הפקולטות הרלוונטיות. נכון, סריקה מהירה של הביוגרפיות של סופרים ישראלים מעלה שרובם למדו את מקצועות מדעי הרוח, אבל עבור רובם (או כולם?) העיסוק בספרות היה משהו שהתחיל הרבה לפני כן, בתקופת גילאי העשרה. כנ"ל לגבי אמנים, מוזיקאים, וכך הלאה. התשוקה ליצור היא זו שמובילה אנשים מהסוג הזה, לא מה שהם למדו באוניברסיטה. הם הלכו ללמוד מקצועות במדעי הרוח מכיוון שהם היו אנשי רוח לפני כן, ולא נהפכו לאנשי רוח תודות ללימודים באוניברסיטה. הפקולטות למדעי הרוח לא מייצרות אנשי רוח, אף אחד לא מייצר אותם, הם מופיעים לבד והופיעו לבד מאות שנים לפני שהופיעו האוניברסיטאות במובנן המודרני, חלקם מופיעים גם בפקולטות אחרות, ומספרם תלוי בביקוש בקרב הציבור ולא בכמות בוגרי מדעי הרוח (למשל, אם הייתה בעולם כמות גדולה יותר של דוברי עברית היו גם יותר סופרים הכותבים בעברית).
רוב מכריע של הסטודנטים למדעי הרוח – כמו רוב הסטודנטים להנדסה, לפיזיקה, למשפטים ולכלכלה – הם בסך הכל נשים וגברים ממוצעים למדי עם עניין מינימאלי כלשהו בתחום שאותו הם בחרו, שרוצים להצליח לעבור את המבחן הקרוב במינימום מאמץ ולסיים כבר את התואר. הם לא יזכו בפרס נובל, לא יקדמו את האנושות לעידן חדש, ולא יספקו לנו תובנות חדשות אודות משמעות החיים. וכמובן, יש אוכלוסייה לא קטנה שבוחרת בלימודים במדעי הרוח והחברה פשוט מכיוון שהם קלים יותר מהמקצועות הריאליים (וכן, הם קלים יותר, כך יאמר לכם כל אחד שלקח קורסים גם מכאן וגם משם).
באופן כללי הלימודים לא משנים כל כך את בני האדם. רוב התכונות שמייחסים לכלכלנים, לסוציולוגים, או למהנדסים היו שם עוד לפני שהאנשים החלו בלימודיהם. התכונות האלו הן הסיבה שבגללן פרטים שונים בחרו בחוגים שונים, ולא התוצאה של שטיפת מוח כלשהי שעברו במהלך לימודיהם.
נקודה נוספת שקשורה לעניין זה, מתבטאת במשפטים כגון "ללא תרבות ורוח אין קיום למדינת ישראל". זהו, כמובן, איש קש. לא אני ולא נחמיה שטרסלר מציעים להוציא מחר להורג את כל הסופרים, המשוררים, התסריטאים והאמנים הישראלים. אבל אני בהחלט מעדיף שהשוק החופשי יקבע את "מידת התרבות" הרצויה עבור מדינת ישראל, ולא איזה שהוא פקיד אי שם למעלה שמבזבז את כספי הציבור על סבסוד תרבות שאינה מעניינת את הציבור.
המונופול על הביקורתיות והיצירתיות
"אני הרי לא יודע להנדס מבני תעשייה, ואני לא יודע איך להרכיב מערכות נשק מתקדמות, ואין לי הכלים לבנות את כיפת הברזל החדשה, או לפתח מזל"ט חדיש.לי יש רק היכולת להבין אנשים. יש לי היכולת להבין תהליכים חוצי גבולות בתרבות, בכלכלה ובפוליטיקה. יש לי היכולת להתחבר לאנשים מתרבויות אחרות, דוברי שפות אחרות. יש לי היכולת ליצור קשרים אישיים עם אנשים שיכולים להשפיע במקומות רחוקים על מה שקורה כאן אצלנו במדינה. יש לי הכלים לנסות להמציא פתרונות יצירתיים ומורכבים כדי להביא לכדי מימוש את האינטרסים של המדינה שלי. יש לי יכולת גם להבין את האינטרסים של האחר, ולנסות לחשוב ביחד איתו אם יש ביכולתנו לגשר על פערים בינינו, כאלו המסבכים את המדינה שלי שוב ושוב ושוב ומגבילים אותה מלפעול בחופשיות ולתת לעולם את כל הטוב שיש לה להציע. וביכולות הללו שיש לי, כמו גם לאלפים מבוגרי הפקולטות למדעי הרוח והחברה, מדינת ישראל פשוט לא מעוניינת." (גלעד גרינגולד מצטנע בפעם הראשונה)
"החברה הישראלית צריכה להימדד אך ורק באמצעות היכולת שלה להניע את המשק ואת כלכלתה קדימה. ואיך היא תעשה זאת? אם כולם ילמדו מקצועות הקשורים בהיי-טק, הנדסה, מיחשוב ומדע. זה הרי מנוע הצמיחה של המשק, וזה הרי מה שמניע אותו קדימה. לא מחשבה יצירתית, לא עומקים אינטלקטואליים, לא מחשבה ביקורתית ולא שאר רוח. רק לשבת מול מחשב, להנדס, לחשב, לתכנת, לפרמט. לפרמט את עצמנו לדעת." (גלעד גרינגולד מצטנע בפעם השנייה)
"המסקנה ברורה: כדי שצעירי ישראל לא יטעו ולא יסגדו לנביאי השוק וכוהניו, ולמען יבינו כי הללו בני אדם בשר ודם הם, שאפשר גם אפשר להתמודד אתם – בזירת המחאה החברתית – לטובת כלל הישראלים, מוטב להם שילמדו (גם) את מדעי הרוח." (דימיטרי שומסקי)
מכל הטיעונים שמעלים הרוחניקים, המונופול שהם מנסים לנכס לעצמם על הביקורתיות והיצירתיות הוא הטיעון המעליב ביותר – כאילו שלבוגרי הנדסה, חשבונאות או ביולוגיה אין את היכולות האינטלקטואליות המופלאות המאפשרות לבוגרי מדעי הרוח לסגל את החשיבה הקונספירטיבית החביבה עליהם, או לתמוך בהשקפות שמאליות קיצוניות. מניסיוני האישי, אין שום קורלציה בין בחירת מקצועות לבין אינטליגנציה, ביקורתיות או יצירתיות; הקורלציה היחידה שקיימת היא בין יכולות ריאליות לבין הליכה למקצועות ריאליים. ההנחה כאילו שלא נדרשת יצירתיות בעבודתם של בוגרי הנדסה, כלכלה ומדעים מדוייקים רק מלמדת על עומק הניתוק בין אותם רוחניקים שמעלים אותה לבין העולם האמיתי, בו נדרשת יצירתיות על מנת להצליח כמעט בכל עבודה. ההנחה כאילו שלא ייתכן שאנשים ילכו ללמוד הנדסת אלקטרוניקה שלא בגלל המשכורות הגבוהות אלא מתוך עניין אינטלקטואלי טהור, מופרכת לא פחות.
הניסיון לטעון לעליונות אוטומטית של בוגרי המקצועות הלא מעשיים מעיד בעיקר על אליטיזם מסוכן, בקרב קבוצת אנשים סגורה שלא מסוגלת להיפתח בפני אנשים שונים, בפני רעיונות שונים. ברגע שאדם מניח מלכתחילה שלא תיתכן חשיבה ביקורתית בקרב אלו שלא למדו איתו באותו החוג באוניברסיטה, לא יכול להתקיים דיון אמיתי בינו לבינם. הם הרי "אנשים שונים", הם לא יבינו אותו, המוח שלהם לא מסוגל להכיל את מידת הביקורתיות שלו, הם "תינוקות שבויים" שנשבו על ידי בעלי ההון והאליטות השליטות. מסתבר שאנחנו, בוגרי המקצועות הריאליים, זקוקים לרוחניקים על מנת שילמדו אותנו את ה"אמת" על העולם, על מנת שינחו אותנו כיצד עלינו להתייחס לפוליטיקה או לממסד הכלכלי, על מנת שיעזרו לנו לחשוב "מחוץ לקופסה", על מנת שיפקחו את עינינו ויעניקו לנו את אותה גלולת הפלא שניאו לוקח בסרט הראשון של המטריקס. לצערם של הרוחניקים, מסתבר שכולנו לוקים בעיוורון מוחי שאינו מאפשר לנו לראות את מה שכל כך ברור עבורם.
אחת התופעות שמעידות דווקא נגד מידת הביקורתיות של הרוחניקים, היא המגוון המצומצם עד מאוד של דעות פוליטיות בקרבם. אם תחפשו על המפה הפוליטית, תמצאו את רובם המכריע של הרוחניקים, כולל כמעט כל הפרופסורים בפקולטות הרלוונטיות, משמאלה של מרץ. במקצועות הריאליים המדעיים תמצאו מגוון רחב הרבה יותר של דעות, וכך גם ברפואה, כלכלה או משפטים. הדמיון הרב בדעות הפוליטיות בקרב הרוחניקים מעיד על סגירות מחשבתית וגיבוש דעות פוליטיות בתהליך של חברות תוך כדי הלימודים, ולא על היכולת המופלאה של חשיבה עצמאית שהם טוענים לקיומה. לדעתי תופעת העדריות שם נפוצה יותר מאשר בפקולטות אחרות.
כמה אנשי רוח מדינה מודרנית צריכה?
ליצירות תרבות יש מספר מאפיינים שמבדילים אותן ממוצרים פיזיים. בין השאר, ניתן להעתיק אותן ולהפיץ אותן בקלות יחסית, ולא נדרשת מעורבות של כוח אדם רב בתהליך. על מנת לתכנן מכונית חדשה ולהפיץ אותה דרושים מאות מהנדסים ועשרות אלפי עובדים אחרים; על מנת לצייר ציור, לכתוב ספר, או אפילו ליצור סרט דרושים הרבה פחות אנשים. נראה שבדומה לספורט מקצועי, גם בעבודות הרלוונטיות ל"אנשי רוח" המעטים הטובים ביותר גורפים את כל הקופה, ולהמונים שמאחוריהם לא נותר אלא להפוך המבורגרים ברשתות מזון מהיר קפיטליסטיות.
המצב הזה אינו ייחודי למדינת ישראל. בארצות הברית של היום, בוגרי המקצועות הלא מעשיים מתקשים להחזיר את הכספים שלוו לצורך לימודים באוניברסיטאות העילית, מה שמוביל לבועת הלימודים הגבוהים שעלולה להתפוצץ ולקחת איתה לתהום מוסדות פיננסים גדולים וחסכונות של אזרחים. גם בארצות אירופאיות מצבם של הרוחניקים פחות טוב ממצבם של בוגרי הנדסה ומדעים מדויקים. עקב כך, אחוז הלומדים מקצועות לא מעשיים נמצא בירידה בכל העולם, לא רק בישראל. על פי נתוני ה NCES, סך כל הלומדים באוניברסיטאות בעולם עלה מ 7.3 מיליון בשנת 1970 ל 14.7 מיליון בשנת 2004, אך מספר הרשומים למדעי הרוח והחברה בקושי גדל באותה התקופה.
ישנם כאלו שהולכים רחוק יותר, וטוענים שאין בכלל צורך בבוגרי מדעי הרוח בעולם המודרני. אני לא יודע אם זה נכון. אני חושב שתמיד יהיה "שוק" לאנשי רוח, תמיד יהיו אנשים שמעוניינים להרחיב אופקים, לקרוא ספרים על היסטוריה ולשמוע הרצאות מעניינות, וסביר שסטודנטים שלמדו על מדינות אחרות ותרבויות אחרות יעשו עבודה טובה יותר במשרד החוץ מאשר בוגרי פקולטות אחרות. יש בהם צורך, פשוט לא במספרים הגדולים של בוגרי התארים הללו בארץ, וכנ"ל גם לגבי מקצועות אחרים כגון ביולוגיה או משפטים.
אז מה, כולם צריכים להיות מהנדסים?
לא. נתחיל עם זה שלא כולם חייבים תואר. מנהלי חשבונות, אנשי שיווק וטכנאי מחשבים מרוויחים משכורות גבוהות יותר מאשר רוב הרוחניקים בלי צורך בשום תואר. ואם כבר תואר, אז בהחלט אפשר לשלב בין עניין אישי לבין דרישות השוק החופשי, לא רק לנסות למקסם את המשכורת העתידית ביחס למגבלות ציון הפסיכומטרי שלכם. ישנם תארים עם ביקוש סביר ומשכורות סבירות שאינם ריאליים.
אבל זה מעבר לכך – מדוע הקריירה חייבת להגדיר את האדם? אם ישנו אדם השואף להיות איש רוח, האם זה כל כך נורא עבורו ללמוד משהו מעשי שיספק פרנסה נוחה וזמן פנוי רב להתעסקות רוחנית יותר? אם המטרה היא העשרה עצמית, מדוע הלימודים ההומניים לא יכולים להפוך לתחביב שעוסקים בו במקביל להכשרה המקצועית המעשית? האם לא ייתכן שאיש רוח שעובד לפרנסתו בחברה פרטית יהיה יותר אובייקטיבי, ביקורתי וחתרני מאשר איש רוח שנתמך על ידי הממשל? כל כך קשה לפתוח בלוגים ולהפיץ את משנתכם הפילוסופית בהרצאות לציבור הרחב, במקביל לעבודה "רגילה" כלשהי? האם ייתכן כי עבודה "אמיתית" היא פשוט מתחת לכבודם של הרוחניקים?
לסיכום
הבעיה המרכזית עם הרוחניקים איננה הבורות שלהם ביחס לדרך שבו העולם העובד, וגם לא היומרנות האינטלקטואלית. הבעיה היא השילוב של השניים: שכנוע עמוק בצדקתה של תפיסה מאוד צרה של העולם, בשילוב עם תחושת עליונות אינהרנטית ונכונות לכפות על הציבור הרחב מהלכי מדיניות באופן לא דמוקרטי, מכיוון שבעצם כולנו עיוורים ולא ביקורתיים מספיק על מנת לראות את המציאות כפי שהיא.
למזלנו, היכולת הפוליטית של הרוחניקים להטות כספי ציבור מוגבלת למדי, ולמרות שסבסודם של מוסדות תרבות הוא מיותר מדובר בסכומים זניחים ביחס לעומק הבזבוז בתקציבי הביטחון או החינוך.
אבל לא רק למזלנו, אלא גם למזלם של אנשי הרוח האמיתיים, אלו שאינם מפרסמים טורים בכייניים אלא רבי מכר מצליחים (יובל נוח הררי הוא הדוגמה הראשונה שקופצת לי לראש). עבור אנשי רוח אמיתיים, השוק החופשי הוא ברכה, מכיוון שהוא מאפשר לטובים ביותר לפרוץ קדימה בלי צורך להילחם באליטות הוותיקות השולטות באקדמיה, בתקשורת, במספר מצומצם של הוצאות לאור או בתקציבים כאלו ואחרים.
בעולם שבו כל אחד יכול לפתוח בלוג, וכל אחד יכול לקחת ספרים בספריה, וכל אחד יכול לפרסם ספר שבעלי קינדל מכל רחבי העולם יוכלו להוריד בעלות נמוכה, שוב אין לך צורך בקשרים כאלו ואחרים על מנת להצליח בתור הוגה דעות מודרני. אינך צריך להיוולד לשכבה דקה של אצילים, אינך צריך ללמוד מקצועות ספציפיים באוניברסיטה, ואינך זקוק לאישור של איזה שהוא בר-סמכא – והדבר נכון גם עבור אמנים ומוזיקאים. התחרות החופשית מספקת לכולנו מגוון רחב יותר של אנשי רוח ואמנים טובים יותר, שנפוצים גם במדינות הקפיטליסטיות ביותר בעולם. ואולי זה מה שמכעיס את הרוחניקים יותר מכל – אובדן המונופול שהיה להם על הזכות להיקרא "הוגי דעות" המתעסקים בנושאים שברומו של עולם ומנתבים את התרבות של ההמונים בהתאם לטעמם האישי. זה אולי מבאס, אבל הגיע הזמן להמשיך הלאה.
פוסט מצויין. מסכים עם הרוב.
(עוד) פוסט מבריק. תודה!
באמת מפתיע במה אנשים מאשימים את "המדינה". הבחור למד לימודי "מזרח אסיה" ומופתע מכך שהוא לא מצא עבודה?
רק בשביל הפרוטוקול: אפילו שלמדתי מדעי המחשב אני מתעב תוכניות ריאליטי.
רשימה מעולה.
פוסט נהדר, והטקסט הכי מוצלח שקראתי על העניין הזה. אני הייתי שולח אותו ללמה-נט או עיתון כלכלי עם טורי דעות סטייל גלובס.
מה שאותי הדהים זה שיש כל כך הרבה עיסוק תרבותי כמעט בלי תמיכה (אם לא נספור קיומם של מתנ"סים, ספריות ומקומות דומים) וגם לא מעט ביקוש לזה ואותם רוחניקים אמורים להיות מודעים לביטוי grassroots – אבל הם עדיין מצפים להכוונה של התרבות מלמעלה למטה (רק שמי שלמעלה זה לא האנשים שלהם). דווקא לי אין התנגדות עקרונית לתמיכה ציבורית בתרבות (פעם ב- יכול לצאת מזה משהו מוצלח), ואפשר לדבר על לתמוך יותר באקדמיה, בספריות, מוזאונים וכאלה – ועדיין זה יתן פתרון רק למעטים בשוליים. עוד תמיכה תהיה מתרבות מסחרית אבל בסופו של דבר "איש רוח" זה לא מקצוע. כשלמדתי פילוסופיה היה לי ברור שאני לא לומד מקצוע (אלא אם אאבק על מקום באקדמיה).
חוץ מזה שלכל קבוצה פוליטית יש את הבטלנים ו"אנשי הרוח" שלה. אולי הם ממלאים איזושהי פונקציה.
מזל שאתה כותב "מכיוון שבעצם כולנו עיוורים ולא ביקורתיים מספיק על מנת לראות את המציאות כפי שהיא."
1. ברור שיש היצע וביקוש, ושני הצדדים מגזימים. אם יש חברה חקלאית, יש גבול כמה פילוסופים היא יכולה להחזיק כמקצוע.
2. אני מקבל וגם מיישם את התאוריה שלך שהיום אתה יכול לבחור מקצוע לשם פרנסה וגם לעסוק בנושאי חברה ורוח ומחקר בכלל.
3. יחד עם זה זו היתממות וחוסר הבנה של איך עובד המחקר בכלל והמדע בפרט. יובל הררי לא היה יכול להוציא את הספר שלו בלי עבודות של אלפי חוקרים אחרים. (אגב, דיימונד מדגיש את זה בספר שלו "רובים חיידקים ופלדה שהררי מפנה אליו, בפרק על התפתחות טכנולוגית והדגש המוגזם על ממציא במקום על פיתוח טכנולוגי כתהליך). בלי תקציבים לאריכלוגים (כנראה מקצועים) הרבה מהדברים שלו לא היו יכולים להגיע. בלי היסטוריונים אפורים שלא יכלו לכתוב את הספר של הררי, לא היה גם "קיצור תולדות האנושות". ותגמול דרך השוק לא טוב בלקדם סוג כאלה שלדברים. גם תגמול דרך וועדות של המדינה לא ממש. קביעות היא דרך שלישית שבמקרה של חוקרים אולי היא לא גרועה כל כך.
4. דוגמה טובה לתחום רוחני שאם היה תלוי רק בשוק לא היה מתקדם זה תורת המספרים. תחום רוחני לחלוטין שאחרי 2000 שנה פתאום הפך לרלוונטי מאד (הצפנה באינטרנט).
5. נקודת העירוון חשובה שלך היא המחשבה שמחיר השוק הוא לא תוצאה של הצטרפות מוסדות חברתי -פוליטי. החלטות לפיהן מדונה תקבל עשרות מיליונים, חברות התקליטים גם, אבל חוקרי מאובנים או משוררים יקבלו אגורות קשורים כמובן גם להיצע וביקוש ולרצונות של אנשים, אבל גם למבנה החברתי, למוסמות חברתיות (לדגומה למי שייכות הזכויות על השיר). מדוע לדוגמה אין זכויות יוצרים למי שמגלה שלד חדש של דינוזאור, ככה שכל מי שמשתמש בו צריך לשלם תמלוגים. מדוע חברת מכוניות יכולות להתשמש בציור של יגואר בלי לשלם תמלוגים לקרנות שמגינות על יגוארים או לחוקרי טבע שבודקים את התפקוד של מערכות אקולוגיות שתומכות ביגוארים? או לכלכלנים שבודקים מהם האינטרסים הכלכליים שפוגעים ביגוארים?
מחיר השוק לא באמת מייצג את המחיר האמיתי של דברים לכלכלה ולחברה (דוגמאות בולטות יותר – זיהום, פגיעה בדורות הבאים, פגיעה במערכות אקולוגית). אין סיבה שהחברה תקבל דווקא את מחיר השוק כדבר ה"נכון" ולא תחליט לדגומה שיותר "נכון" זה לדוגמה לקחת מס מיוחד מכל אנשי השיווק בסך 10% ולהתשמש בכך כדי לעודד ספריות. או אולי להפך – לגבות מס מהספריות ולעביר אותו לאנשי שיווק , זה שזה לא הקצאת שוק זה נכון, זה שכלכלנים נאו קלאסים הגיעו למסנקה שזה לא יעיל פארטו זה בגלל בעיית ניתוח שלהם.
6. גם הויכוח לגבי תרבות הראלטי הוא ברמה די נמוכה. הסיבה לכך היא כפולה. ראשית תרבות היא תמיד (עד כה לפחות) דבר שמישהו מעצב אותו. ההרי מכנה את זה הצרכנות הרומנטית. יש מוסדות תרבות (כמו חברות טלוויזיה, חברות הפקת פרסומות, בתי ספר, חברות הפקה של סרטי קולנוע) ויש אליטות שמשפיעות על מוסדות התרבות האלה. כמו שהררי מראה, יש שכפול מתמשך של מיתוסים שמחזקים סדר חברתי. למרות שהציבור חי בתחושה שהוא בוחר את התרבות שהוא יראה. (בתרבות יוונית אתה גם יכול לבחור לאיזה הצגה תלך אבל תקבל כל הזמן תרבות יוונית).
יש מספר סרטים על תרבות הצריכה והמסרים העוברים בה , ושיטות הפעולה שלה – "הפרסומת והאגו" לדגומה או "מחלת השפע".
כך שבמקום פטרנזלים של הרוחניקים (שהביקורת עליו היא נכונה במידה רבה) אתה מקבל פטרנליזם של התאגידים.
אני לא מתייחס כאן לשאלה של האם הסדרה היא "איכותית ועמוקה" או "רדודה" אלא לדגומה מה הערכים המרכזיים שמעוברים בתרבות הזאת (ומי קובע מה הערכים האלה). כמה היא גורמת להעצמה או להבנת המציאות? אני כבר הרבה זמן לא רואה אבל נדמה לי שאין תוכנית טובה שהערכים שלה הם פשטות מרצון, בודהזים או קיימות.
7 סיבה אחרת לבעיה בדיון על תרבות היא שתרבות היא לא מוצר כמו גרביים. (זו מחלה קבועה של כלכלנים – לבצע ראשית ניתוח של שוק הגרביים ואז להניח שכל דבר שניתן לקנות אותו בכסף מתנהג בדיוק כמו גרביים).
לדוגמה תרבות כמו מתמטיקה או ביולוגיה או פיזיקה היא דבר שנבנה ב"קומות" אתה יכול לעבור לקומה הבאה רק אחרי שיצקת את היסודות. יש רעיונות שאתה צריך רקע מסויים כדי להבין אותם. אם אתה כל הזמן מספק לאנשים תרבות של פלוצים , אלימות ומין הם ישארו שם. לדוגמה מחקרים מתחילת המאה על איכרים ברוסיה הראו שיש להם אוצר מילים מוגבל יותר וכתוצאה מכך גם חשיבה יותר בינארית על המציאות.
תרבות היא עיסוק בסמלים. והיכולת לעסוק בסמלים מסויימים תלויה ביכולת להכיר סמלים קודמים. בעיני מי שקרא את הררי , יש חשיבות לשאלה מה זה מיתוס או איך נוצר סדר חברתי, אבל אלו בעצמם מושגים שהררי המציא\ התייחס אליהם.
דימוי אחר – מיתוסים, או ממים, יכולים לחיות רק במסגרת "מערכת אקולוגית" של ממים אחרים. בניגוד לדעה הרווחת, אתה לא סתם יכול לקחת ממם ולבחור בו, באיזו צורה ליברלית כמו שאתה בוחר בננה בשוק במקום אגס. הסיכוי שהוא יגיע אליך ושהוא ישרוד אצלך תלוי בקיום של ממים אחרים שמייצרים "מערכת אקולוגית" שנוחה לקליטה של המם הבא.
אז תרבות הצריכה מייצרת ושומרת על ממים מסויימים (שמדגישים כמה הקפיטליזם הוא נפלא, ויש לך גם בעייה של ריח פה דרך אגב, ואולי אתה רוצה לקנות גם מברשת שיניים חשמלית?) ומקשה על כניסה של ממים אחרים, כמובן בגלל אינטרסים כלכליים-פוליטיים אבל מצד שני מטפחת אצל אנשים אשליה כאילו הם יכולים לבחור כל ממ שהם רוצים.
"הקפיטליזם היא שיטה נהדרת, שמאז המאה ה 19 הקפיצה את איכות החיים במדינות שאימצו אותה לרמה חסרת תקדים בהשוואה למצבם של בני האדם לאורך מרבית ההיסטוריה של המין האנושי. בהשוואה לכל תקופה אחרת ולכל מדינה שאיננה קפיטליסטית, העשירון התחתון באוכלוסיה המערבית של היום נהנה משירותי בריאות ציבוריים טובים יותר, מחופש אישי רב יותר, מחינוך חינם לילדיו, ואולי הכי חשוב – אין רעב במדינות מערביות. יחד עם זאת, המצב אינו מושלם, וגם לשיטה הכלכלית הנוכחית יש שלל כשלים שאולי ראוי לתקן."
אנשי המאה ה-19 אולי יחלקו עליך. לדוגמה הלודיטים שקודם נשארו בלי פרנסה ולאחר מכן נאלו לחיות ב"תנאים מהגהינום" ובסוף פשוט מתו בהמונהים בערי אנגליה.
לפי רוברט אייקס, היכולת לרתום אנרגיה מחבצית אפשרה המון אנרגיה לנפש וזה הדבר הבסיסי שאיפשר שינוי. (תקח חברה קפיטליסטית בלי זה ועם זה מול חברה עתירת אנרגיה שהיא פחות קפיטליסטית או יותר קפיטליסטית ונראה לי שההבדל המשמעותי הראשון ולא השני). מובן שיש גם היבטים של פיתוח טכנולוגי והקשר שלו לקפיטליזם. אבל זה לא גורם יחיד.
העשירון התחתון וכו' – אפשר להגיד את זה גם על אנשי קובה לא? (זה לא תמיכה בשיטה של קובה רק הטלת ספק כמה הדברים האלה באמת קשורים בהכרח רק לקפיטליזם). לדגומה ישראל פחות קפיטליסטית מארה"ב , ומוציאה ממנה פחות על בריאות ויש לה ביצעוים בריאותיים טובים יותר.
כלכלן טוב תמיד יסתכל לא רק על התועלת אלא גם על המחיר. המחיר של הקפיטליזם היה גם כמה מאות מיליוני הרוגים בתהליך (עשרות מיליונים שנהרגו במלחמות העולם, עשרות מיליונים בתעשיית קני הסוכר, עשרות מיליונים שנהרגו בתאונות דרכים ועוד דברים שהשאלה היא כמה מקשרים אותם לקפיטליזם, מצד שני – אם ההצלחות מקשורת לקפיטליזם למה הכשלונות לא?)
המחיר הגבוה יותר הוא סיכון של כל המערכת הכלכלית הזאת ושל כל המין האנושי כולו, על ידי כריתת הענף עליו הוא יושב – כילוי של חצי ממאגרי הדלק המחבצי בתוך כ 100-50 שנות צריכה, איום במלחמה גרעינית ואו ביולוגית (שוב, אם המצאות כמו טלפון נזקפות לקפיטליזם אז גם פצצת מימן תזקף לזכותו או לגנותו), והרס המערכות האקולוגיות (לדוגמה סחף קרקעות, שיבוש מחזור הזרחן, שיבוש מחזור החנקן, צריכה גדלה של הייצור הראשוני, הכחדת מינים, הכחדת מערכות אקולוגיות ועוד).
אני לא מומחה גדול, ולא ממש קפיטליסט (סתם מנסה להיות הוגן) אבל יהיה צריך להראות איך מלחמות עולם או פצצות אטום הן פועל יוצא מאידאולוגיה קפיטליסטית – בפרט כשההשקעה היא ממשלתית. גם בלי להראות קשר כזה יש מספיק "כשלונות" שאפשר לשייך טוב יותר – פגיעה באיכות הסביבה, מפולות כלכליות, פערים עצומים. נראה לי שתוצאות טובות יש כשמשלבים שוק קפיטליסטי לצד פיקוח, התערבות ושירותים ממשלתיים בתחומים שבהם הם כדאיים. להשוות עוולות זה די טפשי כי ממילא בחירה בקפיטליזם "טהור" (שלא לדבר על סוציאליזם "טהור") היא בחירה די מחורבנת. למי שמחפש את שביל הזהב די ברור שהמצב משני הצדדים שלו לא טוב במיוחד, אבל הבעיה היא ההפרזה ודבקות בפתרון אחד גם איפה שהוא לא מוצלח ולא צד כזה או אחר.
הנקודה היא שאם מחשב אישי הוא דבר שצמח תודות לקפיטליזם, אז גם פצצת אטום היא תוצר שלו, אגב פצצות אטום יכולות להיות המצאה טובה נגד אסטוראידים לדוגמה.
השקעות בנשק, גם בקפיטלזם הן לרוב ממשלתיות. בכל מקרה ההרי מראה את הקשרים בין מחקר מדעי – פיתוחי טכנולוגיה וצבירת ידע וכוח ומימון ממשלתי, ציבורי ופרטי. קשה להפריד בין הדברים או לזקוף לקפיטליזם רק את הדברים הטובים.
בימים אלה יש די הרבה אנשים שטוענים שקפיטליזם טהור זה מה שחסר לנו. לא כדאי לזלזל בכוחם.
מה שאני מנסה להראות זה שאין באמת שתי קיצונית אם פשרה. קוטב אחד זה קפיטליזם טהור והשני זה סוציאליסם טהור ופשרה בינהם. זו ראיה מאד צרה של הכלכלה. לדוגמה בשאלה "האם טוב או הגיוני שהכלכלה תצמח" 3 הגישות (סוציאליזם, קפיטליזם , סוציאל דמוקרטיה) נמצאות כולן באותו צד. בשאלה איך מייצרים כלכלה מחזורית הן שוב באותו צד (הצד שלא מבין בכלל מה זה כלכלה מחזורית או למה צריך כזה דבר), בשאלה מה התפקיד של משפחות וקהילות יש להן גם תשובות די דומות (לרוב – אי התייחסות ). מהבחינה שלי, 3 הגישות מנסות ללמד אותנו שניתן לחיות בכלכלת אוברדרפט מנותקת מהעולם הטבעי מהצד הרגשי ומכלה אותו מהצד הפיזי, כל אחת בדרכה שלה
רוב הדוגמאות שנתת בנוגע למחיר השוק וכשליו שייכים למה שכפי שאתה אולי מכיר, נקרא 'השפעות סביבתיות'. הרבה נוטים לחשוב שקפיטליסטים מתעלמים מהשפעות סביבתיות (וזה אולי נכון עבור רפובליקנים פסיכיים ויצורים מגוחכים מ'התנועה הליברלית החדשה') אבל האמת היא שמילטון פרידמן בעצמו, כוהן ה'ניאו-ליברליזם' (אם באמת היו אנשים שקוראים לעצמם 'ניאו-ליברלים') הקדיש לזה לא מעט בספריו.
השאלה היא מה נכנס תחת ההגדרה של השפעה סביבתית שמצריכה התערבות המדינה. הצרכן לא משית עלות על זיהום נהרות כתוצאה משפכי מפעלים, על אף שזיהום כזה פוגע בכולם, לכן ברור שהמדינה היא זו שצריכה להתערב כאן. איפה זה נכנס בתרבות? למשל, גם נגן קלרינט שיכול להצדיק את קיומו כלכלית מצריך עשרות שנות הכשרה שאף מוסד בעל כוונות רווח לא ישקיע בו. כי כדי לייצר אמן\ספורטאי צריך קודם כל לאתר את יחידי הסגולה הכשרוניים, להשקיע בהם שנות הכשרה, להניח שהם לא ימאסו בתחום, שהוא יהיה רלוונטי בעוד 20 שנים וכיו"ב. לכן לי נראה ברור שהמדינה צריכה לתמוך בענפי תרבות וספורט מגוונים עבור בני נוער. סיבה נוספת שאני יכול לחשוב עליה היא אובדן של תחום\סגנון, מה שעלול לפגוע בדורות הבאים ולכן התערבות מינימלית של המדינה על מנת לשמור על איזשהו תחום בחיים יכול להיות דבר שאני מקבל.
אבל, רוב הרוחניקים טוענים, במשתמע (בד"כ במשתמע, כי בכל מאמרי הנגד של הרוחניקים היה חסר קו לוגי ברור, באופן מאוד סטריאוטיפי) , שבעצם קיומם ועיסוקם באיזשהו תחום שאין לו ביקוש אובייקטיבי שיכול להצדיק אותו כלכלית, יש איזשהו ערך מוסף לחברה. בעצם זה שפלוני ילמד מדעי המדינה או פילוסופיה, ואלמוני יפיק סרטים שמעט מדי אנשים יצפו בהם, אני ואתה מרוויחים מזה. זו אמירה מתנשאת, פטרנליסטית, אגוצנטרית ולא שונה משמעותית מהטענה שבכך שאני משחק כדורסל בשכונה החברה מרוויחה איזשהו אושר ואני צריך לקבל על כך איזשהו שכר. ולשאלה 'איזה ערך אתם מייצרים, בדיוק' מגיעה התשובה (ממש כך, באחד המאמרים) – "אנחנו יודעים לזרוק את השמות 'לאה גולדברג' ו'ש"י עגנון'".
לא יודע כמה זה נכון. הרי נגני קלרינט היו קיימים הרבה לפני שהתחילה בהם תמיכה ממשלתית. למשל, הספורט התחרותי בארצות הברית מאוד מפותח, ורובו הגדול מפותח בגלל מערכת גדולה מאוד של בתי ספר וקולג'ים שמטפחים כשרונות ספורטיביים – מערכת שחלקים גדולים מאוד ממנה הם פרטיים לגמרי. מוסדות פרטיים משקיעים בזה כי זה מעניין את הציבור שהם משרתים אותו. ככה מערכת פרטית בעצם מטפחת דורות של ספורטאים.
אני מרגיש שההשקעה הממשלתית היא הרבה פעמים חרב פיפיות – הרי יש אינסוף תחומים בתרבות וספורט, אז אתה לא יכול להשקיע בהרבה מהם, או שאתה משקיע מעט מאוד. אבל ברגע שהכנסת תחום מסוים תחת "מימון המדינה", זה יוריד מאוד את המוטיבציה של אנשים פרטיים להשקיע בו – גם כי "כבר מממנים אותו" וגם כי "לוקחים לי כספי מסים ומשקיעים בלי לשאול אותי אז למה שאני אתן עוד למישהו?". אני מאמין שהשיקולים האלה נמצאים בתת מודע של הרבה אנשים. ככה נכנס התחום למצוקה דווקא בגלל המדינה, כי אין מצב שהמימון הממשלתי באמת יוכל לתת תמיכה אמיתית.
גם הקביעה שהשוק החופשי לא יתנהל באחריות בנוגע לחיסכון באנרגיה ובמשאבים לא תמיד נכונה. במציאות, הרבה פעמים זוהי המדינה שבאופן יזום מסכלת יוזמות לחסכון באנרגיה. ישראל היא דוגמא קלאסית – לולא המונופול המסואב של חברת החשמל, חברות סולריות היו נכנסות לשוק כבר מזמן והמעבר לגז היה קורה הרבה קודם. אבל כשאין לך תחרות, למה לשנות משהו?
השם המדוייק הוא "השפעה חיצונית" ולא השפעה סביבתית. זו השפעה של אדם אחד על אדם אחר שהיא "חיצונית" לשוק על ידי פעילות בשוק. לדגומה אני קונה מוצר מזהם, ואז הזיהום משפיע עליך השפעה שהיא חיצונית לשוק. השפעה כזו יכולה להיות גם חיובית לדוגמה אני צבעתי את הבית והערך של הדירה שלך בבניין השכן עולה.
הפנמת עלויות, מה שאמור להיות המענה הקפיטליסטי להשפעות חיצוניות לא עובדת בפועל. רוב סוגי הזיהום לדוגמה לא מופנמים במחיר השוק, כדי שדברים יופנמו צריך להיות מאד ברור מי פגע במי, מה עוצמת הפגיעה וכו'. אפילו בדברים ברורים כמו זיהום נהרות זה בדרך כלל לא המצב. בטח לא בדברים מסובכים בהרבה כמו חומרי הדברה שגורמים לפרקינסון או PCB שפוגע בפוריות של הילדים עשרות שנים אחרי שהאמא הורעלה.
בכל מקרה, השפעה חיצונית היא נסיון לתיקון מיקרו כלכלי של בעיה מקומית לשם השגת יעילות פארטו, היא לא יכולה להתמודד עם בעיית המאקרו של הצמיחה הכללית שמכלה את הקיום של דורות העתיד. היא מדמיינת את הבעיה הסביבתית בתור מין בעיה בין 3 אנשים כמו במקרה של זיהום נהר בעיות כמו פגיעה במחזור הזרחן העולמי לא יפתרו על ידי הפנמת עלויות.
בגדול אתה צודק. גם כל מה שנקרא 'ידע' ע"י הפקולטות למדעי הרוח הוא שנוי במחלוקת ואני לא בטוח שהוא אכן 'ידע' בהגדרה פילוסופית צרה. אני למדתי קולנוע עם תואר משנה בפילוסופיה, אבל לא הייתי בא בטענות למדינה אם לא היתה לי עבודה, למרות שאני מקצוען בתעשיית הבידור. אני לא מבין את התלונות הכלליות. אם אתה מתאבד על מקצוע מסויים אז לך על זה, אבל אם אתה מחפש עבודה, כדאי שתביט קודם פעם על לוח הדרושים לפני שאתה לומד מקצוע.
מה שכן מפריע לי, זה שבארץ אפשר לסיים תואר ראשון ושני בלי לימודים כלליים וחשיפה למקצועות שאינם בתואר. בארה"ב (שם למדתי) אי אפשר לקבל תואר ראשון בלי השכלה רחבה שכוללת גם היסטוריה, כתיבה, אומנות, שפה זרה, מדעים מדוייקים, סוציולוגיה או כלכלה או שילוב כלשהוא. אני חושב שזה גם תורם לחברה, גם לסטודנט שמקבל תמונה יותר רחבה על העולם, וגם להתפתחות של הסטודנט בתור אדם וגם בעבודה. לעובדים הטובים ביותר יש יכולויות מעבר למקצוע. אולי היו פחות תלונות כאלו אם סטודנטים להנדסה היו מחוייבים ללמוד קצת ספרות והיסטוריה כדי לקבל תואר אוניברסיטאי, ולבטח אם סטודנטים לספרות היו לומדים גם קורס אחד במתמטיקה או בכלכלה.
תודה על ההקשבה.
אני בעד, אבל סטודנטים לספרות לא היו מצליחים לדעתי לעבור קורס מתמטי אמיתי. אותם אנשים שהלכו ללמוד ספרות רק בגלל עניין אישי היו מצליחים, אבל חלק גדול הם אלו שחיפשו משהו קל ולא ריאלי, והם היו נכשלים.
וגם פילוסופיה או ספרות זה לא בהכרח גן של שושנים למי שחזק אצלה יותר הצד הראלי – שלא לומר שהיכולת לעקוב אחרי לוגיקה פתלתלה של פילוסוף קונטיננטלי והיכולת לנתח יצירה ספרותית גם הן לא בדיוק אותו הדבר. קורסי-חובה כאלה עלולים ליפול או לקטגוריה המקוללת של סטטיסטיקה למדעי החברה (וממה שהבנתי הם צריכים את זה) או לזו של מבוא לתכנות לתלמידי מדעי הרוח (קורס קליל שלא ממש מלמד על תכנות אבל מוסיף ציון טוב לממוצע). אם כמה שהייתי מעודד לקחת מספר נקודות זכות מחוץ לפקולטה לא הייתי בונה על זה יותר מדי. הרצון שיהיו לנו הרבה אנשי-רנסנס הוא נאצל אבל כמו הרבה דברים אני מניח שטוב לאנשים אחדים ולא לאחרים.
נראה אותך יוצא מחוץ לגוש דן כדי להכיר את המציאות שקיימת בשאר ישראל.
רוחניק אמיתי אינו פסיכופת (סותם פיות), אלא נוטה יותר לכיוון אלטרואיסטי (במעשים מדידים בשטח)
גדלתי, למדתי ואני מכיר אישית את הרוחניקים בצפון ובדרום (ב"ש וחיפה). ה"רוחניקים" שם (כפי שהוגדרו בפוסט הזה) הם מאותו טייפ קאסט כמו שתוארו כאן.
לא ברור לי כלל על סמך מה אתה טוען לאלטרואיזם מוגבר המבוסס על מיקום גיאוגרפי.
לא אלטרואיזם ולא נעליים. מי שלומד מוזיקולוגיה הוא יותר אלטרואיסטי? ומה עם מי שלומד הנדסת סביבה? מה בכלל הקשר?
ומעצם הגדרתו, הרוחניק לא יודע בכלל מה זה מעשים "מדידים בשטח". אולי, אם כבר, מעשים "איכותניים" 🙂
אני מסכים עם הרבה ממה שאתה כותב, אבל אני חושב שאתה משתמש באופן לא מיודע במושג "שוק חופשי", ושאתה נותן לשטרסלר הנחה רצינית כשאתה מתעלם מהטיעון (המוצדק) שהוא חותר לחברה תועלתנית מהסוג שהיה גורם לג'ון סטוארט מיל להזיל דמעה.
בטח שיש עוד אחד! לא יפה שפיספסת..http://itamars.wordpress.com/2012/08/29/wheepandcry/
יש הרבה דברים נכונים במה שאתה אומר, ויש כמה הנחות מסוכנות מאוד. אחת ההנחות המסוכנות באמת היא ש"השוק החופשי" הוא באמת חופשי או מתנהל לפי צרכים, רצונות ומה שטוב לבני אדם… עכשיו, בניגוד למה שאתה אומר, אני לא חושב שיש מישהו שיודע. העולם הזה הוא מקום קסום ומפתיע. צריך שיהיה בו מקום גם לאנשים ריאליים וגם לאנשים שעוסקים בדברים "רוחניים" כהגדרתך. ויותר מזה- אני חושב שההנחה שלך שהצורך במקצועות הללו קשור ל"יש עוד אנשים שרוצים להרחיב אופקים" הוא מאוד מוגבל וצר בתפיסה שלו. אומנות, פילוסופיה, טלוויזיה, קולנוע, כלכלה ותרבות שמתקיימת בשוליים מייצרת השפעה על המרכז. לא תמיד היא השפעה ברורה או ידועה. מעטים, אם בכלל, יודעים לחבר את הנקודות. אבל זאת איוולת לחשוב שזה לא משפיע. הכלכלה, צריך לזכור, מייצגת את החברה ואת האדם ולא להיפך. אם "הכלכלה" לא יכולה להכיר בערך של אדם שעובד (ואנחנו לא מדברים פה על פרזיטים, כן?) קשה כל חייו ותורם לתרבות: הפרטית, הלאומית, הבידורית, אז יש בעיה עם הכלכלה. נכון, אחוזים ניכרים מהעשייה מיותרים. אבל הי! כמה סטארט-אפים מיותרים נכשלו? כמה מיזמים עסקיים נפלו כי אין בהם צורך?
ֿ
אלון, לא ברור לי לאן אתה הולך עם הטיעון שלך. מחד, אתה אומר ש" אומנות, פילוסופיה, טלוויזיה, קולנוע, כלכלה ותרבות שמתקיימת בשוליים מייצרת השפעה על המרכז. לא תמיד היא השפעה ברורה או ידועה. מעטים, אם בכלל, יודעים לחבר את הנקודות. " מאידך , "זאת איוולת לחשוב שזה לא משפיע.". ז"א, אנחנו לא יודעים אם זה משפיע או לא אבל מי שחושב שזה לא משפיע, טועה ? בהמשך אתה מפספס את הנקודה שסטארטאפים שנכשלים זו הדרך של הכלכלה לנפות החוצה עשיה מיותרת בעוד שמנגנון כזה לא קיים במצב בו "אנשי רוח" ממומנים ע"י המדינה כי מישהו החליט שדווקא הם אלו שתורמים לתרבות. מבלי להסיק מהפרט אל הכלל, הנה דוגמא אחת לרמות האבסורד שאליהם יכולה להוביל הגישה האחרונה:
The Geostationary Banana Over Texas project was a plan to launch a banana-shaped airship over the state of Texas in August 2008. It is unclear whether the plan was a hoax of exposure.
"Cesar Saez, an Argentinian public artist living in Quebec, Canada, at the time, initially said he planned to create the project using Canadian taxpayer funds. But Saez later stated, "One thing I love is the issue of truth or hoax, and I love the ambiguity."[1]
The project received at least $148,000 Canadian dollars (approx. $140,000 US) in grants from the Canadian Federal Government and Quebec Province, sparking controversy.[2]
As of 2010, Saez had accepted the funds and left Canada without producing any tangible results for the two years of payment.[3] However, the plan is still listed as the "current project" on the artist's website.[4]
מסכימה עם הרבה דברים, אבל לא עם הטענה שהמדינה לא צריכה לתמוך בתרבות. הטענה שמי שנתמך ע"י מהמדינה לא מסוגל להיות ביקורתי היא דמגוגית, ולא נכונה בעליל בהקשר של ביקורת כלפי ממשלת ישראל. גם אתה וגם ד"ר יובל נח הררי מקבלים תמיכה מהמדינה. האם זה פוגע ברמת המחקר שלכם? לדעתי לא. אני בהחלט מצדדת גם בתמיכה כספית בתרבות גבוהה, לא בכדי לכפות אותה על הציבור, אלא בכדי לחשוף אותה גם למי שלא זכו להכיר אותה. אתה רשאי לקרוא לזה פטרנליזם, אבל אם אתה מתנגד לפטרנליזם עליך להתנגד גם למערכת החינוך.
אני לא מתנגד לכפיית חגירת חגורת בטיחות, או מניעת אלכוהול מצעירים מתחת לגיל סף כלשהו, למרות שגם אלו סוגים של פטרנליזם. אבל אני חושב של"תרבות גבוהה" אין הגדרה אחידה, זה בסך הכל עניין של טעם אישי, ואין סיבה לחשוף אנשים לתרבות כזו או אחרת. אין סיבה לחשוף אנשים דווקא למוזיקה קלאסית, או דווקא לביטלס, או דווקא ל"שר הטבעות", או דווקא לא.ב. יהושוע. בסופו של דבר מישהו צריך לבחור מה זה "תרבות גבוהה", ואותו מישהו יבחר לפי הטעם האישי השרירותי שלו. זה לא דומה למערכת החינוך, מכיוון שהחשיבות של לימוד מתמטיקה היא אובייקטיבית, ולא טעם אישי של איזה שהוא פוליטיקאי או פקיד בכיר (אם כי תוכניות הלימוד בשיעורי ספרות למשל כן נופלים לאותה המלכודת).
אני לא לגמרי מסכים עם האמירה שלך על מערכת החינוך. לא לגמרי טריוויאלי להחליט מי מהמקצועות חשוב יותר ומי לא, אבל גם אם קבענו שמתמטיקה למשל חשובה, כמה מתמטיקה תלמד? לוח הכפל? שברים? אינטגרלים? מתי זה הופך למשהו שלא מוצדק לכפות אותו על כל אוכלוסיית התלמידים?
במערכת החינוך חייבים לתת הרבה מאוד חופש להנהלה וצוות ההוראה לגבי בחירת חומר הלימוד, וזה דורש גם שניתן מקום ליותר בתי ספר פרטיים. ההורים יוכלו לבחור את בית הספר שמתאים לתפיסת עולמם, ואני חושב שאפשר לסמוך על השכל הישר של ההנהלה (ועל הביקוש מהציבור) שידעו בעצמם שצריך ללמד מתמטיקה בבתי הספר מבלי שזה יוכתב להם מלמעלה.
יש גם חוקים נגד מריחואנה, או חוקים אחרים שאתה מתנגד עליהם ולדעתך אין הם תורמים לחברה אלא מזיקים לה. האם משום כך יש לבטל את הרעיון שנבחרי העם קובעים את החוקים? ברור שלא.
בדיוק כפי ששוק ללא שום התערבות של המדינה עלול להפוך למצב עניינים בריוני שבו החזקים מתחזקים והחלשים סובלים ועל כן השוק דורש פיקוח ממשלתי, כך גם אספקטים אחרים בחברה יועילו יותר לחברה אם יהיו מפוקחים. המדינה יכולה להחליט להשקיע ברוח, מתוך אמונה שיועיל אם יהיו אנשי רוח, אפילו אם מעטים האזרחים שישקיעו ברוח מכספם.
השקעה בלימודי דת, למשל, היא בעיני טעות חמורה, ואחר יכול לחשוב שהשקעה בלימודי פילוסופיה היא טעות. זה זהה לתמיכה שלי בחוק המונע אפליה על רקע מגדרי, בעוד שאדם אחר יתנגד אך יתמוך בחוק המונע מכירת חמץ בפסח. שוק חופשי במקרה של חוק, זה לתת לקבוצה שמסכימה איתי להפעיל לחץ על אזרחים כדי למנוע אפליה על רקע מגדרי ולקבוצה שמסכימה עם האחר להפעיל לחץ על אזרחים כדי למנוע מכירת חמץ בפסח. במקרה כזה, בעלי הכוח יכפו את חוקיהם, ולא רוב העם. נדמה לי שעדיף שרוב העם יכפה. מאותה סיבה, עדיף שלנבחרי העם יהיה כוח לקבוע אילו ענייני רוח לקדם.
גם במקרה זה יתכן ויכוח בינינו, בו, למשל, אתה תטען שיש להשקיע בלימודי כלכלה, בעוד שאני אטען שיש להשקיע בלימודי סוציולוגיה. לעת עתה, אסתפק בכניעה מוחצת שלך והודאה בכך שאכן יש מקום לרגולציה (הפעלת כוח ממשלתי) גם בתחום מדעי הרוח ובתחום הכלכלה, ולא רק בחוק.
האמנם החשיבות של לימודי מתמטיקה היא """אובייקטיבית""!!??!!
אשמח אם תוכל לפרט ולבאר..כיצד המשנה הפוסט-מודרניסטית שלך בנוגע ליחסיות של הדברים, אי ההכרה שלך בהגדרות לתרבות וכיוצ"ב מסתדרים עם כפייה של לימודי אלגברה או אפילו מתמטיקה שמעבר לחישובי אחוזים בבית הספר…
אוניברסיטאות אמריקאיות לא מכריחות לסיים קורס אחד או שניים לא במקצוע. הם מכריחים בערך 14 קורסים, כך שבעצם השנתיים הראשונות הרוב זה קורסים כלליים. במצב כזה, כל בוגרי התואר יצטרכו לטעום מהצד השני. אבל כנראה שאנחנו חכמים יותר ממאות אוניברסיטאות אמריקאיות…
לא יודע אם הם יודעים יותר או פחות טוב. הם גם לא חייבים להעביר שנתיים-שלוש בצבא. למי שהולך להתחיל ללמוד רפואה זה יכול לשנות. וזה לא שהכל מצויין באמריקה. ובכל מקרה אפשר להתחיל מכמה קורסים ולהרחיב את זה בהמשך. דברים שנעשים במקומות שונים, עם מסודות שונים, מטרות שונות ותרבות שונה הם לא מועמדים טובים ל"העתק-הדבק". בכל מקרה לפני שהייתי מתחיל לחייב אנשים לקחת קורסים הייתי מתחיל בלהוריד כל מני מגבלות שמונעות מהם לקחת קורסים מפקולטאות אחרות.
בגדול אני מסכים עם מה שאתה אומר.
אבל הטענה שאנשי רוח מופיעים רק בגילאי העשרה, ומי שהוא איש רוח הוא כך מעצם הווייתו, ללא קשר להכשרה, לסביבה וכיוצא בזה – זה פשוט לא נכון.
יש המון אנשי רוח, ציירים, סופרים, היסטוריונים ופילוסופים שעולים לגדולה רק בגיל מאוחר יחסית. העלייה שלהם נובעת בהכרח מקיום סביבה שתומכת בהם בשלבים הראשוניים שלהם.
אם זו המשפחה, האקדמיה, המדינה, פטרון כזה או אחר – להרבה אנשי רוח היה תומך כזה או אחר בשלבים הראשוניים שלהם.
נתקלתי בבלוג שלך בעקבות התוכנית הכלכלית של עלה ירוק.
בלוג מצוין ותוכנית מצוינת.
בזכותם נחשפתי גם למצע של עלה ירוק, שכמו שאני חרדית ומתנחלת, מצאתי אותו רלוונטי יותר מאחרים.
ישר כח!
לגופו של פוסט, מעניינת הצביעות של הרוחניקים שדורשים מימון למחקרים שלהם אבל לא מוכנים לסבסד ישיבות… אגב, אני בעד שלא יממנו שום גוף, לא ישיבות ולא את הפילהרמונית והבימה.
תודה. חבל שיש כל כך מעט ישראלים שמבינים את הפגיעה הזו של הסבסוד. מעבר לעניינים הכלכליים, מדובר בנושאים שפוגמים במרקם היחסים בין מגזרים שונים במדינה. למשל, לולא הסבסוד הנרחב של החברה החרדית, יחסי חילוניים-חרדים היו טובים בהרבה.
[…] את דעתם לגבי כמעט כל נושא שבעולם (כתבתי עוד על הנושא כאן). החוגים לכלכלה מנפקים בוגרים בעלי מגוון דעות, מימין […]
חד כתער. סחטיין ותודה.
יהודה עמיחי היה מורה. אורי ברנשטיין הוא תעשיין. אבנר טריינין הוא כימאי. אמיר גוטפרוינד כתב את "שואה שלנו" כשהיה קצין בקבע. אלון חילו ואמנון רובינשטיין הם משפטנים ובכל זאת מוצאים זמן לכתוב. אף אחד מהם לא ביקש טובות מהממשלה. סופרי דור הביט ומשורריו – גינזברג, בוקובסקי, קרואק – התנגדו באופן עקרוני לתמיכה ממשלתית. המינגוויי וסנט אקזופרי היו עיתונאים. אקזופרי גם היה טייס.
ג'יימס פנימור קופר היה דיפלומט. אלכסנדר דיומא, ג'ונתן סוויפט ואריך קסטנר היו פקידים. פרנק באום ("הקוסם ארץ עוץ") היה סוחר וחקלאי. הנריק גולדשמיט (יאנוש קורצ'אק) היה מורה, רופא ומנהל בית יתומים. לואיס קרול היה פרופסור למתמטיקה. ג'יי קיי רולינג היתה מורה לאנגלית. גם פרנק מק'קורט היה מורה. ג'יימס הריוט היה וטרינר. לאה גולדברג ודן פגיס היו מרצים באוניברסיטה. הם כתבו בלילות, נתנו את הנשמה, השקיעו מזמנם הפרטי ולא ביקשו כלום – לא שכר, לא סיוע ממשלתי ולא העדפה מתקנת.
אני מודה שאני מוּנַע מתחושת כעס: אני נאבק על פרנסתי, מקיים משפחה, אין לי שניה לעצמי, ביום טוב אני מצליח, בעיניים נעצמות מעייפות, לסחוט מעצמי אותיות ספורות – והפרינססה דוד אבידן אמור היה לקבל כסף על זה שהוא נושם? קודם שיקיים את עצמו, ורק אז יקדיש את שארית היום לצורך הפרטי שלו, כתיבת שירה.
כן, כתיבה היא צורך. למה שאיש מדעי הרוח יקבל כסף על כך שהוא מספק צורך פרטי שלו? יצירת השפה היא צורך, לא זכות. כל אדם יוצר את השפה ללא הרף, בעצם השתתפותו בשיח. מיליארדי אנשים יוצרים את המרחב הציבורי והפרטי מחדש, ללא הרף, בהשתמשם בשפה ובעצבם אותה מחדש. ולא, הם לא מקבלים שכר על תרומתם לחברה.
איש מדעי הרוח לא יכול שלא ליצור. עבורו הכתיבה – על ההשתהות והבחינה מחדש שטמונה במהותה – היא הדרך בה הוא יוצר קשר עם העולם. הוא מגדיר לעצמו את העולם בכתיבה, מאשש את קיומו-שלו על ידי כתיבה, מה שרבים עושים על ידי דיבור. איש מדעי הרוח מביט בעולם ברובד נוסף – סמלי, סמוי – שמסייע לו לצקת משמעות בעולם, עולם שאחרת היה עשוי להיתפס ככאוטי, אנרכי, אלים, גס וחסר משמעות. התהליך הבלתי פוסק הזה הוא כורח קיומי עבור איש מדעי הרוח, כמו נשימה. ועוד לא שמעתי שמישהו קיבל כסף עבור נשימתו.