הגלובליזציה היא ים. ייתכן שישנם שחיינים טובים ממך בסביבה, מותר לך להתעצבן על המים שמקיפים אותך, מותר לך להתלונן על הגלים הגבוהים או על הטמפרטורה – אבל הים נמצא שם, הוא מקיף אותך, הוא לא הולך להיעלם לשום מקום, והאמת היא שיש לך בסך הכל שתי ברירות: לשחות או לטבוע. ואם אתה טובע, אז זה לא באשמת המים אלא באשמתך בלבד.
ישנם כוחות במדינת ישראל הפועלים בעקביות על מנת להטביע אותה, על מנת לסגור אותה בפני הגלובליזציה: מכסים גבוהים יותר, ביקורת על השקעות זרות במשק, ניסיונות למנוע יבוא. הכוחות האלו אינם פועלים לטובת הציבור, אלא לטובתן של קבוצות אינטרסים צרות. פוליטיקאים המקדמים מהלכים כאלו אינם אלא "אידיוטים שימושיים", כלי משחק בידי קבוצות לחץ מקומיות. טענותיהם על פגיעה בתעסוקה המקומית כתוצאה מהסחר הבין לאומי מוטעות מכל בחינה תיאורטית או אמפירית, כפי שכתב ד"ר אסף צימרינג בבלוג הזה בעבר. מניעת יבוא או השקעות זרות היא פעולה המעבירה כסף – הרבה מאוד כסף – מהכיס שלכם, מכלל הציבור, לכיסם של בעלי הון ועובדים מעטים.
נסביר כיצד המנגנון עובד על פי הדוגמה הנוכחית: מכירת השליטה בתנובה לחברה סינית. נזניח לרגע את העובדה שתנובה כבר הייתה לפני כן בבעלות גורם זר (לבריטים אין עיניים מלוכסנות, אז האנשים הנאורים בישראל נוטים פחות להאשים אותם בכוונות אולטרא-ניאו-ליברליות-מרושעות). נשווה את הדוגמה הזו לאלטרנטיבה שבה תקנות ממשלתיות כלשהן אוסרות על מכירת חברת תנובה לגורמים זרים. מה תהיה התוצאה של האלטרנטיבה?
התוצאה המיידית היא שבעלי הון ישראלים יהיו מסוגלים לרכוש את תנובה בזול – התחרות על הרכישה תהיה קטנה יותר. כבר נתתם לבעלי ההון המקומיים האהובים עלינו מתנה נפלאה, באדיבותה של יחימוביץ' הלוחמת-לכאורה-בטייקונים ושלל אוהדיה שאוהבים להפגין בעד אינטרסים של אחרים. מכיוון שיהיה להם קשה יותר למכור את תנובה בעתיד, לבעלי ההון ישראלים יהיה תמריץ קטן יותר לנסות להשביח את החברה ולפתח אותה. מכיוון שהם בעלי הון מקומיים יש להם אינטרס בחברות אחרות במשק, כך שהריכוזיות הכוללת גבוהה יותר עכשיו – הצלחתם לפגוע בעצמם גם מהכיוון הזה, כבדרך אגב. ישנו סיכון גבוה יותר שהריכוזיות הזו תיתרגם לכוח מונופוליסטי שיאפשר לבעלי תנובה החדשים להשיג הלוואות ותספורות בתנאים נוחים מהמערכת הפיננסית המקומית, או לאיים על פקידי אוצר צעירים בסגירת האופק התעסוקתי שמחכה להם בעתיד. ישנן גם תוצאות עקיפות: המשק הישראלי לא ישלב ידע זר, טכנולוגיות זרות, לא ייווצרו קשרים שיכולים לפתוח שווקים חדשים ותחומים חדשים. ההשקעות במשק יהיו נמוכות יותר מאשר במצב הנוכחי, יהיו פחות מפעלים, פחות מקומות עבודה והשכר שלכם יהיה נמוך יותר. אבל העיקר שתנובה בידיים ישראליות!
יש כאלו שאומרים שבעלי הון מקומיים יהיו נחמדים יותר, יפחדו יותר לפטר עובדים או להעלות מחירים, תהיה להם יותר אחריות כלפי המשק המקומי. אך אלו שאומרים זאת הם בדרך כלל הראשונים שקופצים עם הקלשונים והלפידים ביד בכל פעם שיצחק תשובה מתעטש באופן שנראה להם חשוד. פתאום בעלי ההון המקומיים הם נדיבים, נחמדים וחברתיים לדעתכם? טוב, בוודאי שהם יהיו נדיבים וחברתיים ויעסיקו עוד איזה שלושה עובדים מיותרים אם אתם נותנים להם את תנובה בחצי-מחיר. נו באמת.
מדינת ישראל היא קטנה ותמיד יהיו כאן יחסית מעט בעלי הון, ההיכרות ביניהם תהיה אינטנסיבית יותר מאשר במדינות גדולות והסכנה שבריכוזיות תהיה גדולה יותר. לא קיימים אצלנו הרבה אנשים עשירים שיפתחו בנקים חדשים, סופרמרקטים חדשים או מחלבות חדשות. השקעות זרות הן הדרך הטובה ביותר לשבור את הדפוס הזה ולהזריק תחרות של ממש למשק הישראלי. אם אתם חושבים שהריכוזיות היא בעיה, אם אינכם בוטחים בבעלי ההון, ואם אתם חושדים בקשריהם עם פוליטיקאים העמדה שלכם צריכה להיות תמיכה חד משמעית בהשקעות זרות. בעלי הון בריטיים וסינים הם אולי מושחתים בדרכם שלהם, אבל הם לא שירתו עם סגן שר האוצר בצבא, לא משתתפים בחתונות של חברי מרכז ליכוד, לא הולכים לחדר כושר מדי יום עם מנכ"ל הבנק הגדול במדינה ואין להם קשרים משפחתיים עם אף אחד אחר במדינת ישראל. זהו הבדל משמעותי.
סין נמצאת בעשור האחרון בתנופת צמיחה אדירה שמייצרת המון עושר, והממשל הסיני מנסה לנתב לפחות חלק מהעושר הזה להשקעות מחוץ למדינה על מנת לפזר סיכונים ולמנוע היווצרות בועות מקומיות. בשנת 2010 חברות סיניות השקיעו 69 מיליארדי דולרים ברחבי העולם. ההשקעות האלו, הנעשות מטעמי רדיפה אנוכית אחרי רווחים ופיזור סיכונים, מחלקות בפועל את פירות הצמיחה הסינית בין כל שאר מדינות העולם (ומפחיתות אגב כך את הסיכויים למלחמת עולם שלישית).
השקעות זרות סיניות במדינות אחרות (במיליארדי דולרים)
מקור: כאן
כאשר חברה סינית מקימה מפעל בגרמניה או בארצות הברית היא לא "קונה את הגרמנים" או את האמריקנים אלא מספקת להם מקומות עבודה. על כן זה לא מפתיע שמדינות בארצות הברית מתחרות ביניהן על משיכת השקעות סיניות ומציעות לסינים הנחות מס שונות, או שהצרפתים והבריטים מציעים למשקיעים סינים הקלות בהשגת ויזה. הגרמנים מבינים את זה, הקנדים מבינים את זה, הקרואטים מבינים את זה, הדנים מבינים את זה, האוסטרלים מודאגים מהתחרות על משיכת השקעות סיניות… מדוע רק אנחנו הישראלים כל כך מתקשים? על פי מדדים של משיכת השקעות זרות ישראל משתרכת מאחורי מרבית מדינות המערב, זוהי תחרות שאנחנו מפסידים בה ואיכות החיים שלכם נפגעת מכך!
אזרחי מדינת ישראל לא צריכים לקדם השקעות כאלו בחששות לא מבוססים והצהרות לאומניות, אלא בניסיון למשוך השקעות בתחומים נוספים, להרחיב את קשרי המסחר, את חילופי הידע, את שיתופי הפעולה. תרומת הענק שהעביר מיליארדר סיני לטכניון בשנה שעברה היא חלק מאותה מערכת היחסים, צד נוסף של אותו המטבע. הסינים לא רוכשים את תנובה על מנת לנסות להשפיע על הפוליטיקה המקומית בישראל; אנחנו ארץ זניחה וחסרת חשיבות במארג הכוחות העולמי ומעצמות זרות משתמשות בסכסוך הישראלי-פלסטיני רק על מנת לנגח אחת את השנייה או להסיח את דעת ההמונים מבעיות מקומיות (זה לא עובד כל כך לברק אובמה בשנים האחרונות). הסינים רוכשים את תנובה מכיוון שהם חושבים שזה ישתלם להם, מכיוון שהם חושבים שזו חברה טובה עם יכולות טכנולוגיות מעניינות וכוח שוק משמעותי, מכיוון שהם מתעניינים במשק הישראלי. בניגוד ליהודים עשירים מחו"ל המשקיעים בארץ אין כאן פעולת נדבה אלא אמון של ממש בחברה ישראלית, בשדרת ניהול ישראלית, בטכנולוגיה ישראלית ובעובדים ישראלים.
כל פעולה הפוגמת בסחר הבין לאומי מתבטאת בדרך כזו או אחרת במחירים גבוהים יותר לציבור הרחב, בחוסר יעילות ובהתנוונות. מדינת ישראל איננה יוצאת דופן בהקשר זה: גם במדינות מפותחות אחרות קיימות קבוצות אינטרסים שלוחצות על ממשלות מקומיות להקים מחסומי סחר ולמנוע השקעות זרות. מחסומי הסחר רווחיים מאוד לחקלאים האמריקנים, ליצרני הגבינות הצרפתים ולמגדלי הדבורים הישראלים, ולצערי הכלכלנים נכשלים לא פעם בניסיונותיהם לשכנע את הציבור שמישהו מרמה אותו כאן. כאשר מדובר בעלות אלטרנטיבית, בהפסד ש"לא רואים" אותו, קל לעבוד על אנשים ולהשתמש בנטיות לאומניות על מנת לשמר את המחסומים.
אך הכוחות של הגלובליזציה חזקים מדי, והמתנגדים פשוט נשחקים עם הזמן. חברות שנהנות מהגנה ממשלתית קבועה הופכות למנוונות ולא רלוונטיות עד שהן נקנות על ידי גורמים זרים. אנשים שעובדים בסקטורים "מוגנים" לכאורה מוצאים את עצמם בלשכות האבטלה ברגע שמגיע משבר כלכלי. בעולם החדש שאנחנו נכנסים אליו אבד הכלח על החברה החד-לאומית, שכל שרשרת הייצור, שדרת הניהול ומרבית המפעלים שלה מרוכזים במדינה אחת. העתיד שייך לחברות, מדינות ובני אדם שמסוגלים להפגין גמישות ודינאמיות, להתגבר על גבולות לאומיים של שפה ופוליטיקה קטנונית. הגלובליזציה מעניקה עושר למרבית אזרחי העולם, אבל היא מייצרת גם מפסידים וגם מנצחים. על מנת שיהיה לנו עתיד כאן, מדינת ישראל חייבת להיות בצד המנצח.
גם אני תוהה למה הפייסבוק מלא בקריאות להחרים את תנובה ולא את אסם או שטראוס…
מאמר יפה ונכון, ובנוסף חשוב לציין שמכירת תנובה לידי גורם חוץ פירושה הקטנת המונופול של הקיבוצנים ומרעיהם על שוק המזון בארצנו. אם במקביל אכן יממשו את הצעדים עליהם הוחלט בממשלה לגבי המזון היבש, ובעתיד אולי יהיה אומץ למישהו לבטל את המסים המטורפים המוטלים על תוצרת חקלאית טריה ומוצרי חלב, נוכל לחסוך לעצמנו מאות שקלים לנפש כל חודש. – או אז יתפנו אולי קרקעות המוחזקות כיום ע"י מגדלי האספסת ומשעבדי התאילנדים, וגם מחירי הנדל"ן יפחתו – ובא לציון גואל
אחוז השליטה של הקיבוצים על תנובה לא עלה ולא ירד. חוץ משנאת הקיבוצים, אין כאן שום דבר.
קרקעות חקלאיות תופסות כיום אולי 15% משטחי הקרקע, ורובם לא באיזורי ביקוש למגורים. מה שחסר בישראל הוא לא קרקע , אלא תכנון עירוני נכון. אם נמשיך לפזר את האוכלוסיה נקבל פרבור, פקקים, ותחבורה יקרה, תחזוקה עירונית יקרה יותר (כי צריך לפרוס כל דבר על שטח גדול). בתל אביב 8 אנשים לדונם, בפאריס 20. אפשר להמשיך ללכת לכיוון ערים כמו דיטרויט ולוס אנגל'ס עם תוצאות דומות.
כאשר השליטה בתנובה היא בידי הסינים, השפעתם של הקיבוצנים על מחירי המזון פוחתת, והדבר כדאי לרוב רובם של היהודים בארץ.
שטחי הקרקע שבשליטת משעבדי התאילנדים, גם באיזורי ביקוש בשרון ובשפלה, הם עצומים, ודי ברפורמה אגררית חלקית כדי לפתור את בעיית מחירי הנדל"ן באופן מהותי.
בתנאי שוק חופשי, באיכות מוצר שווה, עלות בניה צמודת קרקע, כולל השקעות בתשתית ותחזוקתה, הינה נמוכה בהרבה מעלות בנייה רוויה צפופה ומזהמת.
בעיות הפקקים בערים העתידיות יעלמו עם שילוב מסלולי אופנים – שימוש באופנים חשמליות / קלנועיות – ורכב ציבורי גדול המתאים להובלת נוסעים כולל האופנים שלהם כאשר יש צורך בתנועה למרחקים ארוכים.
השליטה על תנובה היתה בידי אייפקס, ועברה לסינים. השפעת הקיבוצים נותרה אותו דבר בדיוק.
הרפומה האגררית שאתה מציע , תיצור פרבור. (בנייה צמוד קרקע). ההשקעה בתשתית גבוה יותר כיוון שיש לפרוס תשתית של מים, חשמל, כבישים, ביוב, טלפוניה, ותשיות נופסות (כמו משטרה) על פני שטח גדול יותר בצפיפות נמוכה יותר. יש על זה נתונים חבל לדבר בעלמה.
בנייה רוויה צפופה – לא מזהמת בכלל. מה שמזהם זה בנייה לא רוויה שמאלצת שימוש ברכב פרטי. אופניים זה זכר לכן אופניים חשמליים. אתה מוזמן להשוות בין השימוש באופניים ובתחבורה ציבורית בין הערים ה"מזוהמות" של אירופה, לבין ערי הפרברים של ארצות הברית. חפש לדוגמה פיצול נסיעות. עיקר הזיהום בעיר נובע משימוש ברכב פרטי – של תושבי הפרברים. תחבורה ציבורית אינה כלכלית בפרברים, במיוחד צמודי קרקע , בגלל הצורך למסלולים ארוכים ומפותלים לאיסוף נוסעים, ותחבורת אופניים כנ"ל – לא מתאימה לפרברים. חפש את המילה פרבור וקרא את החומר הרב בנושא.
לידיעתך עלות הפיתוח לדונם היא כ 220 אלף שח. כולל כל התשתיות וכדומה. משמע כ 110 אלף שח ליחידת דיור רגילה – חצי דונם. עלות התרחקות מהקרקע "קומה" היא כ 280 אלף שח ליחידה של 120 מ"ר. וזה כולל את חדר המדרגות, המעלית, וחיזוק השלד מרזבים וניקוז. ואיכות החיים כמובן גבוהה יותר כאשר יש סביבך עצים וגינה ולא שכנים למעלה ולמטה.
בניה צפופה וגבוהה פירושה נגר עילי של מי גשמים, הזורמים לים עם כל הלכלוך שהם סוחפים במקום להספג בקרקע כמתקיים בבניה צמודת קרקע. בניה גבוהה גורמת לשינוי משטר הרוחות, יצירת כיסי אבק ועשן, פירושה זיהום של רעש וסרחון. גם הצורך במשטרה אגב גדל ככל שהצפיפות גדלה.
הנסיעה ברכב פרטי היא אכן בעייה, לכן יש לצמצם את נושא "פיזור האוכלוסיה" רק למקומות בהם יש חשיבות לקביעת הריבונות היהודית. ויש לרכז את רוב האוכלוסיה בשטחים הקרובים למרכזי התעשייה וההשכלה, ולבנות עוד ועוד "מכבים" ו"כוכב יאיר" בשטחי הסיבסוד של גליל ים, נען, ברקאי ושפיים. כך יתקצרו קווי התחבורה, צריכת הדלק והעשן.
צדקת בעבר, אכן עד כה תחבורה ציבורית לא היתה כלכלית בפרברים – כאשר "הולכים ברגל", אך כאשר משתמשים באופנים חשמליים, המרחקים לתנועה אישית גדלים, והכלי הציבורי יזדקק לפחות תחנות איסוף ויהיה מהיר ויעיל יותר.
ככל שתנובה מחליפה ידיים ומתרחקת מהמקור הקיבוצי שלה, כך השפעת "הפיאודלים הוותיקים" פוחתת, המנהלים החדשים פחות "מחוייבים" ל"ערכי תנועת העבודה".
1. " פוליטיקאים המקדמים מהלכים כאלו אינם אלא "אידיוטים שימושיים"" – כמה צניעות וסובלנות לדעות אחרות.
2. הגלובליזציה היא תהליך בלתי נמנע? כל עוד תהיה מספיק אנרגיה לתמוך בזה, (והמשך סבסוד ממשלתי לצעדי גלובליזציה. כמו הסכמי סחר, פטור לחברות בינ"ל ממיסים, הענקת פטנטים לחברות הגדולות וכו' )
3. גלובלציזיה היא לא בהכרח תהליך דטרמיניסטי עם כיוון מוגדר, היא תלויה גם בכיוון שניתן לה. בדיוק כשם שתחבורה עירונית יכולה להיות דומה לדנמרק או לטבריה. ההבדל הוא בהחלטות ובעיצוב. גלובליזציה יכולה להיות ארגון אוואז שמנסה למנוע הוצאות להורג של הומואים ונשים במדינות אפריקה, או שליטה של סין על מדינת חסות במזרח התיכון, או מלחמות אופיום, או סחר בעבדים – תלוי לאן לוקחים את זה.
4. אתה מבלבל בין סחר בינלואומי להשקעה רב לאומית. אלו דברים שונים כי כשמישהו קונה ממך גבינה הוא לא מנהל לך את המחלבה. מסחר נקבע על פי יתרון יחסי, השקעה על פי יתרון מוחלט. סחר רב לאומי יכול ללכת לכל מיני כיוונים. השקעה רב לאומית פרושה הצטברות העושר וריכוזיות כלכלית בידי מעטים. שוק חופשי ללא איזונים ובלמים שעם הזמן צובר יתרונות לגודל והופך לריכוזי.
5. הסינים רוכשים את תנובה ממניעים ברורים . זה קניה של ידע. על הדרך יש השפעות לוואי. מה יקרה לאחר מכירה של נניח 10% מהחברות בישראל לסין? איזה ראש ממשלה יעז לעשות משהו בכלכלה בלי להתייעץ על השגריר הסיני? הסינים לא צריכים לשחות בבריכה או להיות בצבא עם מישהו – הם יכולים להרים טלפון ולשכור אנשים כאלה, עיין לדגומה בחברת הייעוץ של אהוד ברק לחברות. תקרא את העדויות של אלדד יניב, או התחקיר על היחצ"ן מספר 1 של המדינה. קשרים הם סחורה בשוק של הטייקונים.
6. כשאין הבנה של החומר נוטים לבצע הגזמות. " נשווה את הדוגמה הזו לאלטרנטיבה שבה תקנות ממשלתיות כלשהן אוסרות על מכירת חברת תנובה לגורמים זרים. מה תהיה התוצאה של האלטרנטיבה?" באותה מידה החלופה היחידה לרכב היא רכיבה על חמור. מי אמר לך לתת כאן דוגמאות איש קש? ואולי החלופה היא וועדת השקעות כמו בארצות הברית? אולי ניתן לסינים לקנות רק 30% מתנובה אבל לא להיות בעלי השליטה? אולי החלופה היא משקיעים אחרים מח"ול (ולא חברה בבעלות ממשלה זרה עם כוח מדיני עצום ואינטרסים זרים למדינת ישראל?).
7. "אנחנו ארץ זניחה וחסרת חשיבות במארג הכוחות העולמי" – תאוריה יפה אבל תלושה מהמציאות. עד האביב הערבי, סכסוך עם ישראל הקפיץ את מחיר הנפט. זה משפיע מאד על כולם. אולי בעתיד נחזור להיות לא חשובים. בינתיים זה לא המצב.
8. זה לא שאנחנו חושבים שתשובה וטייקונים מקומיים הם נחמדים, אבל זה עוד שלב שבו השליטה בחיים שלנו הולכת יותר רחוק , שבו הדמוקרטיה נחלשת. כי כעת זה לא בעל הון מקומי, אלא חברה זרה שהשולטים בה לא חיים בה כאן. ואין לה שום אינטרס מעבר לשורת הרווח (או אינטרס אחר זר כמו אינטרסים מדיניים של סין או של גורמים בתוכה).
9. ישראל מדינה קטנה – לכן קל יותר לגורם זר להשתלט על חלקים גדולים של כלכלתה. בניגוד לארה"ב או גרמניה. הקטנת הריכוזיות תתקיים רק בנסיבות מיוחדות כמו הגבלת אחוז ההשקעות של אותו גורם במדינה ואו בענף.
10. סיפרת את כל התובנות האלה לסינים? מישהו יכול לבצע מהלך דומה שם?
אני רק רוצה להגיב על סעיף 5 באיזה ידע נשגב יש בתחום של תנובה האם היא יצואנית על של חלב שיש לה סוד מסחרי שאני לא יודע עליו.גם אם היה רוב הידע סופו להתגלות אם אין פטנטים או שמירה קפדנית בקיצור זה לא קוקה קולה.והכי מצחיק מה יקרה אם איזה מדינה תגרום לנו לעשות דברים שלא נרצה הרי יש מדינה כזאת ארצות הברית שרוב תמיכתה הוא האינטרסים.דרך אגב סין כבר עכשיו גורמת לישראל לא לתמוך בפאלון שהיא כת נרדפת בסין רק פייגלין ו מדינות המערב תומכים בהם פשוט ישראל מפחדת מסין בלי שום השקעה ו למעשה מפחדת מכל מדינה חזקה כולל רוסיה.ההשקעה הבריטית בתנובה לא הקטינה או הגדילה את ההתערבות .מה גם אם הסינים ינו בעלי אינטרס בישראל יותר ממדינות ערב זה אינטרס ישראלי ממש
אין לי הרבה נגד מכירה של ידע לסינים. אפשר היה לעשות את זה בצורה חכמה יותר על ידי מכירה טיפין טיפין וייעוץ – זה נזק למשק שאנחנו מוכרים את כל החבילה ביחד, אבל זה כבר עוד חלב שנשפך על המכירה לאייפקס. פשוט המשך גלגול הנזק הלאה. אבל לא על זה דיברתי בכלל.
ארה"ב גם גורמת לנו לעשות דברים שאנחנו לא רוצים, גם סין היום בלי השקעה. זה אומר שגם ככה הדמוקרטיה שלנו נפגעת. אין סיבה להחמיר את הנזק עוד יותר. כמו שאם אתמול עשינו עסקים עם גנבי אופניים (ובמקרה משיהו הוריד לנו זוג אופניים מהחצר), אין סיבה לעשות היום עסק עם שודדים גרועים יותר, וגם להזמין אותם אלינו הביתה.
ככל שאנחנו מעבירים שליטה בחברות במשק (להבדיל מהשקעות בחברות כאלה ללא שליטה) , לידי מדינות גדולות ולא דמוקרטיות (להבדיל ממשקיעים בודדים, שעובדים במסגרת מדינות דמוקרטיות), ככל שהאינטרס שלנו ושל המדינות האלה רחוק יותר (לדוגמה הם רוצים מחירי נפט נמוכים, גם אם זה אומר שאיראן תקבל הגמוניה במזרח התיכון, הם רוצים צפון קוריאה חזקה גם אם זו מעבירה נשק כימי ואטומי לאסד ועוד) ככל שאנחנו מרכזים אחוזים גדולים יותר מהמשק בידי גורם אחד – ככה מצבנו פחות טוב.
מה שהאזרח דרור אמר.
ועוד משהו: ניתוחים כלכליים מבוססים בדרך כלל על ההנחה שאנשים רוצים לקנות כמה שיותר דברים בכמה שפחות כסף. ובכן, לפחות לגביי ההנחה הזאת אינה נכונה. אני לא רוצה כמה שיותר דברים. אני רוצה לשמר את רמת החיים הנוכחית שלי במינימום מאמץ, ולהוריש את האפשרות הזאת לילדיי. את השאיפות שלי אני מעדיף לנתק מדברים שניתן להצמיד להם תג מחיר.
זאת אומרת גם אם תרוויח יותר תמשיך לבזבז אותו דבר בפועל זה לא קורה אצל רוב האנשים. גם אם נניח שמתבססים על ההנחה הזאת הרי שהיא קיימת אצל הרוב מבחינה סטטיסטית.אבל האמת שאין קשר בין גלובליזציה להעדפות שלך.דבר שני מה זה מינימום מאמץ מי שחי על חשבון אחרים יש רמת חיים עם מינימום מאמץ לא כולם מבחינה נפשית מסוגלים לזה
לא הבנתי מה אתה אומר.
השאיפה שלי היא לשמר את רמת החיים הנוכחית שלי (שהיא סבירה, למרות שאינני עשיר בכלל). אם ארוויח יותר, אין שום סיבה שאצרוך יותר מוצרים או שירותים (כי שוב, אין לי עניין "לשפר את רמת החיים"). הנקודה היא שינני מחפש להרוויח יותר. אם תהיה הזדמנות כזאת, אני לא אסרב, אבל אני אתנגד לכל ניסיון לגרום לי לחפש מקורות רווח נוספים.
האם אני חי על חשבון אחרים? במידה מסוימת, כן. עלות המסים שאני משלם נמוכה יותר מעלות השירותים מטעם המדינה שאני צורך (עד כמה שניתן לכמת את עלות השירותים האלה). אבל זה נכון בערך ל-80 אחוז מאוכליסיית מדינת ישראל. המדינה אינה עסק למטרות רווח, ואינה יכולה להיות עסק למטרות רווח.
הקשר בין מה שאני אמרתי לגלובליזציה הוא כזה: כשמספרים לי שהודות לגלובליזציה אני אוכל לקנות גביע קוטג' ב-4 שקלים במקום 6 שקלים (לדוגמא; אין לי מושג כמה הוא באמת עולה עכשיו), או להחליף סמארטפון כל שנה, התגובה הראשונית שלי היא: פחחח…
אני לא חושב שהאפשרויות הנ"ל הן דבר רע, אבל מבחינתי, חשוב יותר לשאול איפה הן יפגעו בתושבי המדינה שאני חי בה. אם הן מערערות את הבטחון התעסוקתי של עובדים ישראלים אז לא, תודה. ביטויים כמו "גמישות שוק העבודה" (אחד מפלאי הגלובליזציה, אליבא דחסידיה) אינם מעוררים אצלי שום רושם חיובי.
התעלמת מהאלטרנטיבה הכי רצויה – פירוק של תנובה למספר מרכיבים ובכלל פירוק של שוק החלב לכמות גדולה יותר של גורמים מתחרים.
אלטרנטיבה שכדיף לממש כיום, כשבתנובה שולט גורם שאיננו מקושר לאף מדינה (קרן הון סיכון שהמשקיעים שלה רשומים במקלטי מס …), והוא זה שיסבול מירידת הערך ולא ממשלת סין.
אתה כותב צד אחד של הטיעון טוב ויפה. ואני לא אתעלה על האזרח דרור באיזכור התגובה של הצד השני. אז אני אנסה למצוא צד שלישי.
תנובה ישראלית, תנובה בריטית, תנובה סינית, האם הבעיה היא לא בכל מקרה המונופולים (ודואופולים ותלתאופולים) בפועל שיש בהרבה שווקים בישראל. אם כבר פתיחת הדלתות בפני רוכשים זרים היא הדרך הנבחרת, ואם כבר שוק גלובאלי פותח אפשרויות ליותר שחקנים ומתחרים למה למכור את חברות הענק כיחידה ולמה לאפשר להם את המשך השליטה המונופוליסטית. הסינים רוצים למכור לנו חלב כדי לפזר השקעות, שיהיה להם לבריאות (נניח) אבל את המונופולים האלה אפשר לשבור בהזדמנות חגיגית זו. שימכרו לנו 20% מהחלב, ולא 70%.
עכשיו שמתי לב שהמגיב שמעלי (מחשבות ב משפט) כבר כתב את אותו הרעיון. אבל כבר כתבתי וזה…
הכעס שלי אישית הוא לא כלפי מכירת תנובה לסינים או למישהו אחר, אלא השארת תנובה כתנובה.
הממשלה צריכה למצוא את הדרך החוקית לפרק את תנובה.
לאזרח דרור, עמוס ושאר המתנגדים
לא זכורה לי התנגדות כזו בעת שאייפקס רכשה את תנובה.
לא נעים לי להתבטא אך, אך יש נימה פרנואידית בתגובות, בייחוד תגובתו המלומדת של האזרח דרור.
הסינים יכולים לגרום לנו להרבה נזק, בעיקר מדיני ובטחוני, והם אכן עושים זאת. למשל דרך התמיכה באיראן. אז מה כל הרעש שחברה סינית רוכשת את תנובה? יש הרבה גורמים זרים שמושקעים חזק בכל מיני חברות ופרוייקטים בארץ. לא נשמעה עד היום זעקה לגבי כל המעורבות העמוקה הזרה הזו בכלכלת ישראל.
אני מניחה שאתם מעוניינים שאנשי עסקים ישראלים יוכלו להשתתף וליזום בתוך הכלכלה הסינית. למה שתהיה להם דריסת רגל אם אנחנו עולים על הרגליים האחוריות כשבאים להשקיע כאן?
הייתי ממליצה לקרוא את המאמר שוב והיטב! ההשקעה הסינית יכולה להיות פתח להגברת תחרות והסרת חסמים בשוק החלב, ואולי בעוד תחומים נוספים כתוצאה מכך.
האזרח דרור, כמה התייחסויות פרטניות:
1. פוליטיקאים שתומכים בסינדול העסקה הם באמת "אדיוטים שימושיים". שים לב שבמקור יש מרכאות, ז"א, שזוהי צורת ביטוי רווחת ולא העלבה אישית.
2. הגלובליזציה קיימת לא מאתמול. כבר אלפי שנים שיש חיפוש לאפיקי מסחר והשקעה חדשים ברחבי העולם. התהליך נמצא בתאוצה שהיא באמת בלתי נמנעת אלא אם הדגם של ברה"מ בשנותיה היפות הוא משאת הנפש של מי שמתנגד לגלובליזציה.
3. נכון, תוכנה של הגלובליזציה הוא תוצאה של הכיוון שנותנים לה. מתן כיוון לתהליך הזה לא חייב להיות ריכוזי ותלוי רק בממשלות. חברות עסקיות, אמנים, אנשי אקדמיה וכיו"ב נותנים לתהליך את כיוונו יום יום שעה שעה. גם השתלמות של רופאים מדרום אמריקה בישראל היא חלק מהגלובליזציה. אני בטוחה שיש הסכמה שזו פעולה מבורכת ורצויה.
4.סחר והשקעה הם שני צדדים של אותו דבר. אם מישהו קונה ממך הרבה גבינה אז הוא כן יכתיב לך דברים הקשורים בניהול המחלבה. מפתיע? זה לא מה שקורה כשאנו דורשים, בצדק, מבעלי עסקים לנהוג בהגינות כלפי עובדיהם?
5. כנראה שבתנובה אין את סודות האטום של ישראל. אז הם ילמדו שיטות טכנוטלוגיות וניהוליות, ומחר חברות אחרות, על בסיס ידע זה, גם תתחרנה בשוק החלב. זה תהליך טבעי. זה קורה בכל תחום. אם ישנה הגנה סבירה על פטנטים אז התהליך יתרחש בעוד זמן רב ובהדרגה. גם בשוק התרופות, למשל, ישנה העברת ידע.
ומה כל ההיסטריה סביב ההשפעה שתהיה לסינים על הכלכלה? ומה קורה היום עם ארה"ב? הם לא מתערבים, גם בבוטות, וגורמים לנו לנזקים? ראו עסקאות בתחום הביטחוני למשל.
6. בנקודה זו נראה שחשוב ללמוד היטב את תחום הרטוריקה. ההנחה שהאלטרנטיבה היא תקנות שאוסרות את מכירת תנובה היא הנחה אפשרית, רק כדי ללכת עם כיוון מסויים ולראות את התוצאות האפשריות שלו. גם בהוכחות מתמטיות עושים את זה (הוכחה בדרך השלילה).
7. יש באמת מימד זניח בגודל שלנו יחסית לשאר העולם. לא ככה? אין זה אומר שאין לנו חשיבות או שבתחומים מסויימים ההשפעה שלנו גדולה מאוד.
8. יש כבר מספיק בעלי הון זרים שמעורבים עד צוואר במיזמים שונים במדינת ישראל. זה לא עשה אותנו פחות דמוקרטיים. לעומת זה, בעלי הון מקומיים, דרך דריסת הרגל שלהם בשלטון, פוגעים גם פוגעים בהוויה הדמוקרטית.
9. ראה סעיף קודם. עד כה גורמים זרים לא השתלטו על הכלכלה הישראלית. למה שהסינים יעשו את זה ? ריכוזיות תקטן בדיוק בדרך שאורי מתאר במאמר. לא דרך כל מיני רגולציות של הגבלות שרק מעצימים את כוחה של הממשלה ואנחנו יודעים בדיוק מי משפיע על מגבלות אלה.
10. בוקר טוב אליהו! אנשי עסקים ישראלים פועלים מזה זמן רב בסין ולא זכו לקמצוץ מהחשדנות והגזענות שהסינים זוכים להם כאן.
10 – לא – לפי החוק הזיני אי אפשר לבצע עסקאות דומות של קניית חברות סיניות .
9+8 – גורמים אחרים או בעלי הון זרים זה לא כלכלה מספר 2 בעולם שנשלטת בצורה ריכוזית על ידי ממשלה דיקטטורית. לבעלי הון כאלה אין יכולת לאיים על המנכ"לים שלהם ב-5 חברות שונות בכליאת בני משפחתם או איומים אחרים.
7. ההשפעה שלנו על סין וכלכלת העולם נובעת בעיקר מהשפעתנו על מחיר הנפט. לא ככה?
6. לפני שלומדים את תחום הרטוריקה, כדאי ללמוד לוגיקיה. הנחה בדרך השלילה מניחה שיש רק 2 אפשרויות – או א' ואם לא א' בהכרח ב'. אבל במקרה דנן יש 5-6 אפשרויות שונות. שלילה של אחת מהן לא אומרת שחייבים דווקא לבחור באפשרות "ההפוכה" לה.
5. הנושא של סין זה הקצנה של מה שציינת עם ארה"ב, בין היתר בגלל שארה"ב מדינה ידידותית ודמוקרטית – לכן משקיע אמריקאי לא בהכרח מתואם עם מחלקת המדינה, ולא בהכרח יתומרן על ידה או יתמרן אותה. הוא גם לא בהכרח מתואם עם משקיעים אמריקאים אחרים שיש להם אינטרס הפוך. זה שונה לגמרי כאשר חלק מהמשק יהיה בבעלות סינית שיש לה גם יכולת תאום הרבה יותר גדולה, וגם אינטרסים שעוד יותר רחוקים מאיתנו.
4. סחר והשקעה הם דברים דומים אבל שונים. מקונה גדול אפשר להפרד, לחפש קונים אחרים. (וממילא הסינים לא יקנו מאיתנו חלב, אולי לכל היותר ידע על ייצור חלב). בעלים זה משהו אחר – הוא קובע מה יקרה.
3. ולכן "גלובליצזיה" יכולה להיות פיצול תנובה ומכירה שלה ל-5 חברות שחלקן עם משקיעים מחו"ל או מכירה של כולה לממשלה הסינית או למשקיע מסעודיה. אלו אפיקים שונים שצריך לבחור בינהם.
2. כתבתי על מחירי האנרגיה. התעלמת מזה. כן הנפט הוא אדום וקומניסיטי. ואנחנו נזיז ספינות ומטוסים בכוח המחשבה. נו שויין
לגבי 8 – בעלי הון זרים יכולים לפעול בשת"פ עם בעלי הון ישראלים (או סתם לשכור מאכרים משל עצמם) כדי להשפיע על השלטון. חפשי בגוגל יובל שטייניץ איימו עלי. וזה לא המקרה היחיד בגז. אין שום סיבה שחברות זרות יהיו נחמדות יותר מבעלי ההון המקומיים או שלא ישתפו איתם פעולה, כדי להפעיל מנופים מול הציבור הישראלי. ככל שהחברות האלה יותר גדולות ויותר מקושרות למוקדי כוח חזקים, וככל שמוקדי הכוח האלה פחות דמוקרטים או עם אינטרסים בעייתיים יותר מבחינת ישראל – ככה מצבנו פחות טוב.
יתכן שהסינים יוכלו לפתוח לתנובה שווקים חדשים. ראיתי בהונג קונג בסופר מוצרים של סלטי עדן. קשה להבין אבל כבר כלכלי לשלוח חומוס וסלטים לצד השני של העולם. השווקים של תנובה לא חייבים להשאר ישראל בלבד.
בעבר היפנים והערבים של אופק היו קונים כל מה שאפשר באמריקה וכשהיתה נפילה כלכלית אצלם מכרו חזרה בחצי או רבע מחיר. חבל רק שאלו לא המוחות היהודים שיקבלו את הכסף אלא זרים.
כנראה שאחרי שטמבור תמכר לסינים מסינגפור נפסיק לצבוע.
האזרח דרור-
נניח וסין באמת יקנו 10% מהמשק, אילו השפעות בעצם יכולות להיות לה?
היא תעלה את מחירי מוצרי החלב? אז למה לא יקומו מתחרים עם שולי רווח נמוכים יותר אבל סבירים?
כנ"ל בקשר לתחומים אחרים.
תודה רבה.
האזרח דרור, ואלה אתה צודק.
רק שכל הטיעונים על הבעייתיות של סין כדיקטטורה לא מחזיקים מים.
אתה יודע למה? כי המדינה "הידידותית" ארה"ב מזיקה לנו שבעתיים. בדוק אמפירית.
יותר טוב לנו, גם מבחינה מדינית, להיפתח למזרח, ולא לשים יהבנו על יבשת בעייתית (אירופה) ובמיוחד לתלות את כל קיומנו בארה"ב שמזה כמה עשורים, נזקה רב מתועלתה.
חוץ מזה, במזרח לא הספיקו עוד לפתח אנטישמיות כמו החברים שלנו האירופים והצבועים האמריקאים.
ההשפעה שלנו על העולם היא רק בגלל מחיר הנפט? הלסעודיה דמינו? יש עוד כמה דברים שוליים קצת, לא?
מי יפצל את תנובה? הממשלה תשתלט ותפצל? מי יחליט מה לעשות בכל חלק? תתעורר, כבר לא חיים בעולם הזה.
לגבי מחיר האנרגיה, מה הבעיה בדיוק? הגלובליזציה רצויה בדיוק לצורך זה: מפגש אינטרסים יוריד את מחירי האנרגיה. הגלובליזציה היתה פה, קיימת ותמשיך להיות פה. בלי אנרגיה גם כלכלה מקומית לא שורדת. אבל לא הבנתי מה אתה רוצה לומר….
בקיצור רב, למרות הבעייתיות של סין כמשטר, אי אפשר להתעלם ממנה ככוח עולה בכלכלה ובפוליטיקה העולמית. השליטה בחברת מזון ישראלית היא לא גרועה יותר מהשליטה האמריקאית ברוב התעשיה הבטחונית שלנו, איפה שבאמת הם תופסים אותנו במקום רגיש, במילים עדינות. השליטה הסינית גם לא גרועה יותר מכך שזרים עויינים שולטים במובלעת המכונה "הר הבית", היכן שגם לנו יש מה להגיד.
קצת פרופורציה!
אם להיות אופטימייים, דוקא הכסף הסיני הגדול יקנה מצד אחד עסקים גדולים ברחבי העולם. אך בצד השני העולם הזה גם יכנס לסין. אולי יווצרו התהליכים שיובילו לדמוקרטיזציה של סין כתוצאה מכך.
^
רק לגבי סעיף האנטישמיות- תני לזה זמן.
רציתי לרשום שהאנטישמיות הסינית תהיה שונה מזו האירופית באינטנסיביות שלה והיא תהיה זהה למידת האי אהבה שלהם כלפי כל עם אחר שאתה מתנהל מולו במשך הרבה זמן, אבל אז נזכרתי במגמת ההערצה הסינית כלפי היהודים (אני לא יודע עד כמה זה נפוץ באחוזים אבל יש לא מעט אנשים שזה די מביך להודות שאתה יהודי בפניהם כי הם מסתכלים עליך כמישהו מיוחד. כמו גזענות רק מהכיוון ההפוך), והבעיה היא שרגשות חיוביים מהר מאוד עלולים להתהפך באותה העוצמה.
שנאה היא הצד השני של אהבה וגדרות טובות יוצרות שכנים טובים-that's my moto…
מרתק. מומלץ אצלי כאן
https://www.facebook.com/notes/%D7%9E%D7%95%D7%9E%D7%9C%D7%A6%D7%99-%D7%94%D7%91%D7%9C%D7%95%D7%92%D7%95%D7%A1%D7%A4%D7%99%D7%A8%D7%94-%D7%A9%D7%9C%D7%99/%D7%94%D7%92%D7%91%D7%99%D7%A0%D7%94-%D7%A2%D7%9D-%D7%94%D7%A4%D7%92%D7%95%D7%93%D7%94%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%99-%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8-%D7%93%D7%A2%D7%AA-%D7%90%D7%A7%D7%98%D7%95%D7%90%D7%9C%D7%99%D7%94/1498802340335235