מספר אנשים העלו מאז פרסום תוצאות הבחירות את השאלה הבאה: כיצד יתכן שהשכבות החלשות, שמדיניותו של נתניהו לכאורה פגעה בהן, הצביעו לו בכל זאת?
עכשיו, בואו לא ניתמם: התשובה של חלק ניכר מהשואלים לשאלה היא ברורה. זו שאלה רטורית לחלוטין מבחינתם, והתשובה שלהם היא שמצביעי נתניהו הם נחותים, תינוקות שבויים ובורים שאינם יודעים מה טוב בשבילם. מטרת השאלה היא רק להוכיח את הנחיתות של מצביעי הליכוד, ולרוב היא מעורבבת עם חשיבה גזענית. הם גם מסווים את התשובה הזו מתחת לכל מני מונחים אקדמים מכובסים כגון "זהות" או "הצבעה שבטית", כאילו שהם עצמם לא מהווים שבט עם אמונות סמי-דתיות המבוססות בעיקר על משאלות לב. אמנם לא הצבעתי בעצמי לליכוד, אבל אישית אני מכיר מספר מצביעי ליכוד שאינם תינוקות שבויים, אינם עניים, חלקם אפילו אשכנזים שהיו שמאלנים בעברם (!).
אבל נעזוב את זה. נחזור להיתמם לרגע ונתייחס לשאלה שבתחילת הרשומה ברצינות, כאילו שלא מדובר בשאלה רטורית. האם נתניהו רע לעניים?
להלן הסיבות שבגללן התשובה לשאלה היא "לא".
1. נתניהו לא הגדיל את הפערים.
אי השוויון בישראל נמצא בעלייה רצופה מאז שנות התשעים עד אזור 2004-2007 (תלוי איך מודדים), ומאז הוא נמצא בירידה. אין שום תימוכין אפשריים לטענה שמהלך כלשהו שביצע דווקא בנימין נתניהו הגדיל את אי השוויון. בכהונתו כשר אוצר בשנת 2003 נתניהו אכן חתך את הקצבאות והוריד מיסים, אך מהלכים אלו עודדו אוכלוסיות רבות להיכנס לשוק העבודה ולדעת רבים תרמו דווקא לצמצום אי השוויון בשנים שלאחר מכן. הסיבה לכך פשוטה: מרבית האנשים לא אוהבים לעבוד. אם תתנו להם קצבאות כוללות בסכום X, הם יהיו מוכנים לעבוד (שלא בשחור) רק אם שכר העבודה יהיה גבוה מ-X, למשל, בעשרים או שלושים אחוזים, מכיוון שעבודה היא לא עניין כיפי במיוחד. אם תקצצו את הקצבאות חלקם יאלצו לצאת ולעבוד, ובהחלט יתכן שהשכר שלהם יהיה גבוה מהקצבאות שהם קיבלו לפני כן – הם פשוט העדיפו לקבל קצבאות ולא להרוויח אותו. במדדי אי השוויון הם יופיעו עם הכנסה גבוהה יותר, ואי השוויון יצטמצם. אותם הטיעונים תקפים גם לגבי שיעורי העוני.

2. נתניהו לא ניהל בשנים האחרונות מדיניות של הפחתת מיסוי על העשירים וקיצוץ הוצאות ממשלה.
בעוד שמדיניותו כשר אוצר ב-2003 כן כללה מתווה של הפחתות מיסים וקיצוץ קצבאות והוצאות, מאז שנת 2009 נתניהו לא הוביל מהלכים משמעותיים בסגנון הזה. מיסים רבים עלו, ביניהם גם מס החברות שנתפס (בטעות) כמס שבעיקר העשירים משלמים, בוטל הפטור ממס שבח וקוצצו הטבות לבעלי תארים אקדמיים. הוצאות הממשלה עלו, בין השאר בעקבות יישום חלקי של דוח טרכטנברג וסירובו של נתניהו לקצץ בהוצאות הביטחון, ובניגוד למסופר בעיתונים הוצאות על בריאות וחינוך לא נשחקו בשנים האחרונות – השיעור שלהן מתוך התוצר ומתוך תקציב הממשלה עלה או נשאר קבוע.
מקור – למ"ס
כפי שניתן לראות בתרשים, ההוצאה על בריאות נשארה באזור ה-12% מתקציב הממשלה בעוד שההוצאה על חינוך עלתה מ-15% לכ-17% בתקופת כהונתו של נתניהו, וביחס לתוצר הכולל שתיהן עלו. כל הכותרות שאתם מכירים על שחיקה פשוט אינן נכונות.
הקיצוצים העיקריים של ממשלת נתניהו האחרונה נגעו לקצבאות הילדים, והכוח המוביל כאן היה יאיר לפיד ולא נתניהו. הטענה היחידה שניתן לטעון כנגד נתניהו היא שעליית המע"מ בתקופתו פגעה בעניים יותר מאשר בעשירים, מכיוון שמדובר בסכום קבוע של כסף שמתווסף לחשבון הקניות ומהווה שיעור גבוה יותר מהכנסתם של העניים בהשוואה להכנסתם של העשירים. כמובן, מי שטוען שהעלאת מע"מ היא "מדיניות קפיטליסטית" לא מבין בכלל את משמעות המושג, והמדינות הנורדיות שהשמאל שואף להיות כמוהן מתהדרות בשיעורי מע"מ גבוהים לפחות כמו בישראל.
3. המהלכים הכלכליים העיקריים של הממשלות האחרונות ככל הנראה תרמו לעניים יותר מאשר לעשירים.
מאותה הסיבה שבגללה מקובל להניח שמע"מ פוגע בעניים יותר מאשר בעשירים, ניתן לטעון שהוזלת מוצרים עוזרת לעניים יותר מאשר לעשירים. על כן הרפורמות של כחלון בסלולר והרפורמות של בנט בכל הקשור למכסים ומכון התקנים תרמו לא מעט למצבם הכלכלי של עניי ישראל – העשירים יכלו להתמודד עם חשבונות סלולריים משפחתיים באזור האלף שקלים, אך על העניים זה היה נטל כבד מנשוא. אך חשוב להסתייג: מדובר על רפורמות מעטות למדי, שבדרך כלל נדחפו על ידי אנשים אחרים ולא על ידי בנימין נתניהו. הוא עצמו לא הראה עניין רב בנושאים כלכליים מאז 2009.
4. המצע הכלכלי של המחנה הציוני לא תורם יותר לעניים בהשוואה למפלגות אחרות.
נחלק נושא זה לשלוש.
4.1 אשליות
"אפס זקנים עניים תוך שנה", קראו שלטי החוצות עם תמונותיהם של בוז'י הרצוג וציפי לבני מביטים בממלכתיות אל עבר האופק. למי בדיוק פנו השלטים האלו? לילדים בני חמש? לאוכלוסיית בעלי הפיגור השכלי? לקהילת המאמינים בפיות וניסים? ואולי השלטים האלו מתחברים למה שכתבתי בתחילת הרשומה, להנחה שמצביעי הימין הם חבורה של מפגרים שסיסמאות כאלו הן מה שנדרש על מנת למשוך אותם למחנה הנכון?
נכון, למרבית אזרחי ישראל אין השכלה כלכלית ראויה מכיוון שבמשרד החינוך מעדיפים ללמד אותם על תולדות הרומאים מאשר על העולם שבו הם חיים, אבל אנשים הם לא עד כדי כך תמימים. הם יודעים שפוליטיקאים מבטיחים הבטחות ולא תמיד מקיימים, הם יודעים שעל מנת לחלק הטבות להמונים נדרש כסף, ואולי הם לא נלהבים כל כך להצביע למישהו שמזלזל באינטליגנציה שלהם.
4.2 האם הסוציאליזם טוב לעניים?
השמאל בטוח כל כך שהסוציאליזם מיטיב עם העניים, שאף אחד שם לא שואל את השאלות ההיסטוריות הנכונות – מדינת ישראל הרי הייתה סוציאליסטית הרבה יותר בעשורים הראשונים לקיומה, ובכל זאת בתקופות אלו מזרחיים ואויבים פוליטיים של השלטון הודרו על ידי מנגנוני המדינה ממרבית עמדות הכוח החשובות, האשכנזים בקיבוצים ובמושבים זכו לאדמות רבות ערך במרכז הארץ בעוד שהמזרחיים נשלחו לגור בערים ללא היתכנות כלכלית בלב המדבר, וההסתדרות וועדי העובדים השתלטו על כל העבודות הטובות. פלא שהקונספט הסוציאליסטי לא זוכה להערכה רבה בקרב יושבי הפריפרייה? פלא שהם מעדיפים את כחלון על פני טרכטנברג ושלי יחימוביץ' המזכירים להם את מנהיגי מפא"י של שנות השישים? האם זה כל כך לא רציונאלי מצידם לחשוב שאותה האידיאולוגיה ששימשה בעבר על מנת להפלות אותם תפגע בהם גם בעתיד? מפלגת העבודה הרי עדיין מחוברת בטבורה לוועדים הגדולים, ומרצ מחוברת לחקלאים.
4.3 מה ההבדל לעומת מה שמציעות המפלגות מימין?
כל המפלגות הבטיחו להוריד את מחירי הדיור, לטפל ביוקר המחיה על ידי הגדלת התחרותיות ולהקצות יותר כספים לרווחה, חינוך ונושאים דומים. מעבר על מצע המחנה הציוני לא מעלה הבדלים דרמטיים אל מול המצע של כחלון והתבטאויות של בכירי הליכוד, הבית היהודי ועוד. כולם מציעים גוונים שונים של אותם הרעיונות, פה ושם הפרטים שונים אבל הרוח הכללית זהה. רבים בשמאל מכנים את בנימין נתניהו "קפיטליסט", "ניאו-ליברל" ומילים דומות, ובשנת 2003 אולי הכינויים האלו היו נכונים, אך כיום אין שום עדות ממשית לכך שנתניהו אוחז באידיאולוגיה כלכלית שונה מזו שמציעים בשמאל. כפי שכתבתי לפני כן, נראה שהנושאים הכלכליים פשוט לא מעניינים אותו במיוחד בשנים האחרונות.
5. נתניהו לא ירה רקטות על שדרות.
לבסוף, נסטה לרגע מהנושאים הכלכליים ונחזור על עובדת בסיס חשובה: פעילי החמאס ירו את הרקטות על ישובי הדרום, ובהמשך גם על מרכז הארץ. לא ביבי. בשמאל תמיד שוררת ההנחה הקבועה שבדיוק כרגע ישנו "חלון הזדמנויות", ולו רק מפלגת העבודה הייתה בשלטון ישראל הייתה מנצלת את החלון הזה ומגיעה להסכם שלום עם הפלסטינים. אך העובדה היא שברק, אולמרט ואחרים לא הצליחו להגיע להסכם עם הפלסטינים למרות שניסו. אין שום תימוכין לטענה שלפיה גובה להבות הסכסוך נמוך יותר במהלך כהונתן של ממשלות שמאל (אם כבר אז ההפך), ואין שום סיבה מיוחדת להאמין שבוז'י הרצוג או שלי יחימוביץ' היו מצליחים למנוע את סבב הלחימה האחרון בעזה, או את סבב הלחימה הבא. אולי כן, אולי לא, קשה לדעת.
לא הייתי רוצה להיכנס לויכוח השמאל-ימין הסטנדרטי מכיוון שאני מרגיש ששני הצדדים לויכוח הזה סובלים מעודף ביטחון עצמי מטורף בצדקתם ומזלזול מוחלט הגובל בעיוורון כלפי כל טיעון שמעלה הצד שכנגד. כן הייתי רוצה לטעון שהעובדות המעטות שישנן יכולות לתמוך גם ב"אמונה השמאלנית" וגם ב"אמונה הימנית", ולא ניתן לטעון בוודאות שאחד הצדדים כאן טועה. בהחלט סביר מבחינת מצביעי הליכוד להאמין שתחת ממשלות שמאל מצבם הבטחוני יהיה גרוע יותר, זה לא הופך אותם לבורים או טיפשים.
סיכום: זה לא הכלכלה, טמבל
הבחירות האחרונות הזכירו במידה רבה את הבחירות של 1996. שום דבר משמעותי לא השתנה מאז, ובטח שלא מאז המחאה החברתית של 2011. החברה הישראלית נותרה מפולגת כפי שהייתה בעבר, כאשר השסעים העיקריים הם סביב הסכסוך הישראלי-פלסטיני וסביב נושאי דת ומדינה. לא סביב הכלכלה.
הציבור הישראלי אולי טוען שהנושאים הכלכליים עומדים בראש סדר העדיפויות שלו, והתקשורת מדגישה את הנושאים האלו מסיבות שונות ומשונות, אבל לא ייתכן שאזרחי ישראל מקבלים את החלטת הבחירות שלהם לפי נושאים כלכליים מכיוון שהמפלגות דומות מדי אחת לשנייה בנושאים אלו – כולן חוזרות על אותן הסיסמאות ואותן ההבטחות הריקות. כלכלה היא פשוט לא נושא משמעותי במדינת ישראל, בהשוואה לנושאים אחרים.
היא לא הייתה משמעותית במיוחד בבחירות 1996, כאשר ביבי נבחר לראשונה, ולא בשנת 1999, כאשר הוא הפסיד לברק, וגם לא בשנת 2009, ולא בשנת 2013, ובאופן שאינו מפתיע גם לא בבחירות שהתקיימו בשבוע שעבר. העניים לא מצביעים לנתניהו מתוך מחשבה שהוא ישפר את מצבם הכלכלי, אלא מתוך שלל שיקולים אחרים, מוצדקים יותר או פחות – והעשירים לא מצביעים לשמאל מתוך מחשבה שהמדיניות הכלכלית שלו טובה יותר, אלא גם מתוך שלל שיקולים אחרים, מוצדקים יותר או פחות. ישראל ישראלי קודם כל בוחר את המפלגה שאליה הוא יצביע, ולאחר מכן מספר לחבריו שתכנית הדיור שלה בעצם עדיפה על תכניות הדיור של המפלגות האחרות. למה? הוא לא יודע, אבל היא פשוט טובה יותר. על כן מפלגות השמאל לעולם לא יצליחו לרכוש את קולות העניים עם מדיניות סוציאליסטית, מכיוון שהנושא כלל אינו מעניין אותם, ובצדק.
למעשה, המגזר היחיד בארץ שמצביע בעיקר מתוך שיקולים כלכליים הם החרדים. במקרה שלהם גובה הקצבאות מיתרגם באופן ישיר לרמת איכות החיים, והם יודעים שללא נציגים בממשלה הקצבאות יפגעו כמעט באופן מיידי. עבור שאר אזרחי המדינה עוד ארוכה הדרך אל העולם המערבי המתקדם, שבו אזרחים משכילים ומיודעים מצביעים בעיקר על מנת למקסם את איכות החיים שלהם ופחות מתעניינים במטרות אידיאולוגיות מעורפלות, במאבקים אתניים ודמוגרפיים, בצדק, בשוויון, בציוויים היסטוריים ובנבואות זעם מימין ומשמאל. אולי, יום אחד.
עוד לפני שאני קוראת את הרשומה – ברור שהשאלה היא רטורית. עניים (בהכללה) מצביעים ליכוד מתוך שבטיות, והם אכן בורים גמורים (והלא עניים גם בורים ומושפעים מהתקשורת). וזה לא אומר שנתניהו לא טוב לעניים, כמובן.
כתבת: "ההוצאה על בריאות נשארה באזור ה-12% מתקציב הממשלה בעוד שההוצאה על חינוך עלתה מ-15% לכ-17% בתקופת כהונתו של נתניהו, וביחס לתוצר הכולל שתיהן עלו."
אני רק רוצה לציין שזה לא בהכרח מדד טוב. ההוצאות על בריאות וחינוך צריכות להמדד ביחס לכמות משתמשים, שהם לא בהכרח עולים או יורדים ביחס לתקציב הממשלה או ביחס לתוצר.
אני לא יודע מהם היחסים האלה, אז אני לא סותר או מאשש את הטענה הזו. רק מציין שהמציאות מתחבאת מאחורי מספרים אחרים.
אגב, גם יכול להיות מצב שההוצאה על הבריאות נשארה באותו אזור (ביחס לתקציב או בצורה אבסולוטית), אבל דווקא התעיילות של המערכת (בין השאר תודות למערכת בריאות פרטית שמושכת אליה יותר משתמשים) ההוצאה פר אזרח דווקא גדלה.
בתוך החברה החרדית עולה פעמים רבות הטענה שהמפלגות החרדיות היו יכולות להשיג יותר טובות הנאה מהשמאל, ובוודאי בלי שהתקשורת תצווח. ועדיין החרדים חשים מחויבות להצטרף לקואליציית ימין כי הימין מסורתי והשמאל אנטי דתי. כך שלא חושב שיהיה מדויק לומר אפילו במקרה החרדי שפעולותיהם הן כלכליות נטו. מה עוד שמראש מדובר בציבור שבוחר שלא למקסם תועלת כלכלית מסיבות אידיאולוגיות.
הסיבה האמיתית, לליכוד יש קבלני קולות שממוקמים בשכונות ועיירות פיתוח
שמתחזים לאנשי חסד במטרה שיחזירו "טובה" ויצביעו מחל, ב-2006 הצביעו כן קדימה
כי קבלני הקולות ברובם עברו עם שרון ואולמרט
אז מאז שבגין עזב את החיים הפוליטים, שרון יישם את שיטת קבלני הקולות
כדי שיוכלו להנציח את הדומיננטיות שלהם ובעיקר ברוב התקופה את שלטונם
ולכן חלק מהחלשים בחברה שמטופלים ביידי לשכות הרווחה ברשויות השונות
תלויים מאוד בקבלני הקולות, ולכן מצביעים למחל, וכן למועמדי הרשות גם בבחירות המקומיות שלכן רוב הרשויות עם שלטון ליכוד שכולל גם ראשי עיר עם רשימה עצמאית!
מאז 1996 כשביבי הפריט את המשק, לצעירים קשה למצוא עבודה, מלבד הדירות היקרות
ולכן לא מתחתנים בזמן, לי אישית פעמיים התקשתי למצוא עבודה נורמלית במשך 6 שנים
וזה אחרי שביבי נבחר בפעם הראשונה, וכשהיה שר אוצר הוא קיצץ בקצבאות הילדים
והפנסיונרים ובאופן כללי הרבה אנשים לא מצליחים לגמור את החודש
ואלה שכן זה בקושי ולא בטוח היום מקומות עבודה, ורצוי להוסיף שמספר העניים הוא
גדול יותר בפועל, להוסיף את האזרחים הרבים שמשתמשים בכרטיסי אשראי
שצוברים חובות ולכן לא מבטלים כדי שלא תתגלה תמונה שהרוב עניים
המצב רחוק מלהיות טוב, טוב רק לעשירים, וכן למשולש צפון ת"א, קיסריה,כפר שמריהו
וכן הרצליה פיתוח!
הנתונים של אי השיוויון לא לגמרי מעודכנים,ב2013 יש עוד ירידה משעותית באי השיוויון
כאשר בודקים את היחס (כאחוז מהתקציב הממשלתי), הדבר אינו מדויק, מכיוון שגם התקציב לא גדל בקצב הרצוי (או שתואם לקצב גידול האוכלוסיה) ולכן נשאר קבוע או עולה במעט. היחס הנכון להוצאות אלו, הוא בהשוואה לגידול במספר האוכלוסיה, או התמ״ג. בכל אופן, זהו מבט ממעוף ציפור שמחטיא את העניין שנתניהו פעל על מנת להתנער מאחריות הממשלה (נבחרי הציבור) לציבור שבחר בהם. הוא לא מספק בטחון (לא כלכלי, לא שירותי, לא תעסוקתי), וזה בנוסף לאוזלת ידו בבטחון הקיומי. אבל כל זה כמובן לא העניין בבלוג זה, אלא למצוא צידוקים למשנתו הכלכלית, וחבל.
בעצם אמירתך שרוב אזרחי ישראל מצביעים על פי "רגש", "מסורת" ומה שמפחידים אותם מפניו ("מטרות אידיאולוגיות מעורפלות, במאבקים אתניים ודמוגרפיים, בצדק, בשוויון, בציוויים היסטוריים ובנבואות זעם"), הודאת והסכמת בעצם, שטענתם הכביכול מתנשאת, של רבים ממחנה השמאל, שמאל מרכז, היא נכונה- האזרחים מצביעים מהבטן ולא מהראש ("עוד ארוכה הדרך אל העולם המערבי המתקדם, שבו אזרחים משכילים ומיודעים מצביעים בעיקר על מנת למקסם את איכות החיים שלהם"). בתור אחד שעובד כל כך טוב עם הראש, כמוך, האם אתה לא שותף לתחושת התסכול?
אמרת ש"בהחלט סביר מבחינת מצביעי הליכוד להאמין שתחת ממשלות שמאל מצבם הבטחוני יהיה גרוע יותר.." אני שואל אותך בתור מי שאמור להבין לעומק את משמעותן של ציפיות, האם לא עדיף היה עבור הכלכלה של מדינתנו היקרה, לייצר ציפיות לשלום ולא ציפיות למלחמה?
הרי, עם ביבי, הציפיות לחופשת הקיץ הן כמעט תמיד אותו דבר (ואני אומר את זה בתור אחד שעולה על מדים כשזה קורה אז אני זוכר). האם הפחד מהשמאל הוא כזה שמישהו מהאנשים (אני מסכים- הלא כל כך אטרקטיביים- כמו בוז'י או ציפי) ימכרו את המדינה? יקצצו בתקציב הבטחון? לא. הם פשוט לא. לא ימכרו אותנו ולא יקצצו. אבל אתה יודע מה- לפחות ייצרו ציפיות אופטימיות. כי הציפיות הרציונליות היחידות שלי מנתניהו הן, אמאל'ה אחד גדול.
ההוצאה הציבורית על חינוך/בריאות צריכה להימדד פר תלמיד/משתמש ולא ביחס לתקציב או ביחס לתוצר, וחייבת להיות גם השוואה בינלאומית.
ההוצאה הזו אמנם גדלה בשנים האחרונות, אבל ביחס ל-OECD ההוצאה הציבורית פר תלמיד בישראל היא נמוכה יותר, פשוט כי בישראל יש יותר תלמידים אז ההוצאה הציבורית על חינוך צריכה לגדול מהר יותר. יכול להיות שזה קרה בשנה האחרונה, שעדיין אין עליה נתונים, אבל בינתיים זה לא המצב.
בנוגע לבריאות המצב גרוע יותר. כאחוז מהתוצר, ההוצאה הציבורית על שירותי רפואה נסוגה באופן עקבי מההוצאה ב-OECD ואם אנחנו מסתכלים על הוצאה לנפש, אז ההוצאה הפרטית על רפואה גדלה בקצב מהיר יותר מההוצאה הציבורית על רפואה.
אמנם בחינוך יש שיפור מסוים בנתונים הללו, אבל ביחס ל-OECD אנחנו לא בכיוון, וביחד עם עוד תהליכים שמתרחשים במערכת החינוך (קרוב ל-50% מהתלמידים בחינוך היסודי הם ערבים, שהציונים שלהם במבחנים בינלאומיים שווי ערך למדינות עולם שלישי, או חרדים, שבקושי לומדים לימודי ליבה), אנחנו מתקרבים יותר ויותר לנקודה שבה אנשים שיש להם אלטרנטיבות פשוט לא ישארו פה.
במובן הזה, ההצבעה לביבי היא בעייתית כי היא בוודאות שומרת על הסטטוס קוו העוד יותר בעייתי הזה. אני לא אומר שבוז'י או יאיר יותר טובים, לא נראה כאילו הם היו מביאים לשינוי מגמה שהיה מקרב אותנו למקומות שאנחנו שואפים אליהם, אבל אי אפשר להאשים אנשים שקיוו לכך. עם ביבי, אין ממש מקום לתקווה.
הפוסט משלב בין אנליזות נכונות לכמה קביעות מופרכות לחלוטין.
החפיפה בפוסט בין מזרחיים לעניים היא חלקית וגם מטעה.
מרבית העניים בישראל הם חרדים – ברובם אשכנזים וערבים. שאר העניים הם בעיקר יוצאי עדות המזרח ודוברי רוסית, או פשוט קשישים מכל המגזרים שאין להם מקור הכנסה מספיק לחילוץ מעוני. כל אלה יחד מצביעים בעיקר למפלגות ערביות, חרדיות או שאינם מצביעים כלל. מיעוטם מצביע לליכוד או לעבודה או לליברמן או לכחלון ולכל השאר.
משום מה אורי כץ מפריד את העניים מהחרדים והערבים כאילו מדובר בקבוצות נפרדות.
בני עדות המזרח אינם נמצאים רק במעמדות הנמוכים, גם אם הם עדיין מופלים כלכלית לרעה לעומת יוצאי אירופה, ובקרבם באמת יש תמיכה נרחבת לליכוד, אבל בטח לא רק לליכוד.
נתניהו שולט בעזרת קואליציות שאינן נוחות בעבורו כפי שהיו בשנת 2003 ולכן בנושאים מסויימים הוא הרבה יותר פשרן. עמדותיו לא השתנו, אבל המפה קצת כן. כל המפלגות המרכז ימין (בניתוח כלכלי) – העבודה, קדימה, יש עתיד – שהיו בממשלות האחרונות היוו סטיה קלה מאוד שמאלה ממדיניות נתניהו הוא השלים עימה, כאשר בינתיים הצליח לדחוף קדימה מהלכים של בזבוז כספים עצום בהקמת נמלים חדשים במקום פיתוח הישנים רק כדי לשבור את כוחה של ההסתדרות, רפורמה קרקעית שתמסחר את הקרקעות בישראל באופן משמעותי ומהלכי הפרטות משמעותיים ולאחרונה גם דוחף להשלטת מונופול הגז הפרטי כמקור אנרגיה שישלוט באופן חסר תקדים במשק האנרגיה בישראל. באמצע היו פשרות קטנות מצידו – פה הקפאת התנחלויות לכמה חודשים, פה הסכם עם ההסתדרות שאפשר לה הגנה משפטית טובה יותר על ועדים חדשים ואכן עשרות אלפי עובדים התאגדו מאז בהסתדרות, מחאת 2011 טורפדה לשינויים מינוריים ביותר בגלל הטיפול שהעניק לה טרכטנברג, הדומה מאוד לנתניהו בעמדות המקרו שלו. הזיהוי שהמצע הכלכלי של שאר המפלגות לא שונה מהותית מזה של נתניהו הוא זיהוי נכון וגם הזיהוי ששיקולים כלכליים אינם הגורם המכריע בדפוסי הצבעה הוא זיהוי נכון. הכותב לא הדגיש מספיק את הקשר בין שתי קביעות אלו.
הניתוח כלפי הגישה הסוציאליסטית הוא מוטה, שגוי היסטורית ולא תקף בכלל.
ממשלות מפא"י ואחריהן ניהלו מדיניות שברובה לא הייתה סוציאליסטית. היא הייתה אטאטיסטית עם גוונים סוציאליסטיים, בדגש על משק ציבורי – ממשלתי והסתדרותי. הטינה להסתדרות למפא"י אכן נובעת מאפליה, מהתנשאות אבל לא כל כך בגלל מדיניות מקרו כלכלית.
למרות האפליה וההתנשאות, מדיניות השכון והתעסוקה של ממשלות השמאל הכמו-סוציאליסטי היטיבו עם רוב האוכלוסייה לעומת המדיניות כיום. האתגרים איתה התמודדה ישראל בעשורים הראשונים לקיומה היו קשים בהרבה לעומת מצבה כיום והיא התמודדה איתם תוך יצירת צמיחה ושגשוג גדולים משמעותית לעומת מצבה כיום. היתרונות הטכנולוגיים של ישראל עדיין נשענים על תקציבי מחקר והכשרה של המערכות הציבוריות – האוניברסיטאות ומערכת הביטחון יותר מאשר כל גורם אחר. ככל שתתקדם מדיניות ההפרטה של נתניהו יהיה קשה יותר לרתום את ההישגים הללו לטובת כלל האזרחים ויותר קל להשאיר את ההישגים שלהם לנחלתם של שכבה הולכת וקטנה של אנשים.
שגיאה נוספת קשורה לאי ההבחנה במוביליות החברתית שהתרחשה בקרב יהודים בני עדות המזרח. מקומם במערכות המדינה – הן בפוליטיקה הפרלמנטרית והן בצבא, בשירות המדינה ובודאי בהסתדרות ובעבודה המאורגנת השתפר בצורה משמעותית בעשורים האחרונים.
אני סבור שיש אמת בטענה, שיהודים יוצאי אירופה הבינו שככל שהם יתקשו לחסום את דרכם של מתחרים בני עדות אחרות במערכות הציבוריות, הם צריכים כלי אחר כדי לשמור עם יתרונותיהם והם אימצו את אידיאולוגיית ההפרטה וההחלשה של המדינה והמגזר הציבורי בכללותו. ואכן צמרת העסקים ותעשיית ההיי-טק של ישראל – הנהנית הגדולה מתהליכי ההפרטה – היא גם לבנה וגברית באורח הרבה יותר בולט מאשר המערכת הציבורית. לדרישה להתערבות מתקנת במנגנוני האפליה יש הרבה יותר תוקף כשמפנים אותה כלפי הצבא, המדינה, המשטרה, או מערכת החינוך מאשר כלפי שוק הדיור, שוק ההון או שוק העבודה. עיקרון השוק מאפשר לאנשים להמשיך להפלות ולהדיר כאוות נפשם, לפחות לפי כוחם הכלכלי.
הסתירה בפוסט היא שמצד אחד הכותב מודה שאין מפלגות שמציעות מדיניות שונה משמעותית מזו של נתניהו ומצד שני טוען שמי שהופלה ע"י מפא"י לא יתפתה לתמוך בעמדות סוציאליסטיות, שאף אחד בעצם אינו מציע כיום, וגם הסתכלות על העבר הישראלי כסוציאליזם נגוע בשגיאות – חלקן גם באשמת מפא"י עצמה, שהתהדרה ברטוריקה סוציאליסטית בעת שהנהיגה מדיניות אחרות, לרבות האפליה והקיפוח של מי שאינם יהודים חילונים יוצאי אירופה.
מדיניות שמאלית אמיתית, אפילו מדיניות רווחה שאינה סויצאליסטית במיוחד, אכן תתרום לעניים, אבל העניים הם כח פוליטי חלש מאוד בישראל מפני שאינם מצביעים או שמצביעים ברובם למפלגות שלא שמות את יהבן על נושאים מקרו כלכליים. התחושה של הרבה מהמיואשים בקרבם, שאין להם למי להצביע, אכן מתאוששת מהגילוי שישנו קונצנזסוס בקרב רוב המפלגות על מדיניות שלא תשפר את מצבם בצורה משמעותית. זהו מעגל המזין את עצמו.
כדי לשנותו צריכה להתרקם ברית בין גורמים מכלל המעמדות, שבמרכזה מדינת רווחה מתקדמת כשלב ראשון (וזה אינו סוציאליזם, אלא מודל של קפיטליזם מרוסן תחת פיקוח ציבורי חזק)
ייתכן שכאשר השיח הכלכלי אצל המפלגות אכן יניב הצעות אנטרנטיביות באמת, מידת העניין של עניים ושל אחרים בהצבעה על בסיס מדיניות כלכלית יגבר גם הוא.
[…] גיוס החרדים לצה"ל. כן, אלו נושאי נישה. בנוגע לכלכלה אין באמת הבדל בין כל המפלגות, אפילו לא ברמת הסיסמאות, וגם בנוגע לגיוס […]
[…] לפעמים היו רוצים לחשוב על עצמם, הדיון הפוליטי בישראל היה ונשאר סביב הנושא הביטחוני לאורך כל שנותיה. בנושאים כלכליים אין הבדלים משמעותיים […]