כיצד לא נכון לחשוב על מחיר הגז הטבעי
קל להבין מדוע מחיר גבוה מדי של גז טבעי (למשל תודות לכוח מונופוליסטי) יכול לפגוע במשק, אבל חשוב להבין גם את המקרה ההפוך. תפיסה נפוצה גורסת שהמחיר הנכון לגז טבעי בישראל הוא המחיר הנמוך ביותר שעדיין משאיר לבעלי חברות הגז איזה שהוא רווח "סביר" או "לא חזירי" – מחיר כזה יעודד את התעשיה הישראלית, יוריד את יוקר המחיה וכך הלאה. התפיסה הזו שגויה לגמרי.
הבעיה המרכזית עם התפיסה הזו היא ההתמקדות באלמנט החלוקתי ולא בשימוש חכם במשאבים. נניח למשל שהמשק הישראלי הוא מפעל אחד גדול המייצר מזון לאזרחי המדינה על ידי שימוש בחומר גלם יחיד – גז טבעי או נפט. למשק יש שדות גז במעמקי הים, אבל נפט נדרש ליבא מחו"ל. נניח שאפשר למכור גז לחו"ל במחיר של 100 ליחידה, ושיחידת גז מייצרת מזון בערך של 200 קלוריות. ניתן גם לייצר מזון בעזרת נפט מיובא, כאשר ייבוא יחידת נפט עולה 50 ויחידת נפט מייצרת גם היא מזון בערך של 200 קלוריות. במצב כזה ברור שלמפעל משתלם למכור את הגז לחו"ל תמורת נפט ולהשתמש בנפט לייצור המזון, למרות שיש בבעלותו של המפעל שדות גז משלו ולמרות שניתן להעביר את הגז לייצור מזון "בחינם". זה לא באמת בחינם, מכיוון שכאשר המפעל משתמש בגז לייצור מזון הוא מוותר על הכסף שהיה ניתן לקבל מייצוא הגז. ישנו שימוש לא אופטימלי במשאבים. במציאות מדינת ישראל איננה מפעל, אבל הממשלה מסוגלת להשפיע על מחירם של מוצרים כגון גז טבעי. מחיר נמוך מדי עלול להוביל לשימוש שאיננו אופטימאלי מבחינת המשק כולו, גם אם המחיר הזה נמוך למדי.
לשימוש בגז הטבעי, כמו לכל דבר בחיים, יש עלות: העלות האלטרנטיבית. אנחנו יכולים למכור יחידת גז לצרכנים ישראלים או לצרכנים בחו"ל במחירים שונים, אנחנו יכולים להשתמש בו עכשיו או בעתיד, ואנחנו יכולים גם פשוט להשאיר אותה באדמה ולא לשלם את עלויות ההפקה. כל דבר שנבחר לעשות עם הגז יבוא על חשבון שאר האלטרנטיבות. המחיר של הגז צריך לשקף את העלות הזו. אם אין תחרות במשק, וכרגע זה המצב, התיאוריה הכלכלית מעלה כי המחיר שיקבע ללא התערבות ממשלתית לא ישקף את העלות הזו, אך התערבות ממשלתית תשפר את המצב רק אם היא תקבע מחיר נכון. אם נקבע בחוק מחיר נמוך מדי נוביל למצב שבו יהיו עסקאות משתלמות שלא יבוצעו: יהיו צרכנים אשר מוכנים לרכוש גז במחיר גבוה יותר, ופירמות שמוכנות למכור להם במחיר הזה, אבל העיסקה לא תתקיים מכיוון שהיא אסורה בחוק. באותו האופן, גם אם המחיר בשוק יהיה גבוה מדי יהיו עיסקאות משתלמות (שתורמות לרווחה הכוללת במשק) שלא יבוצעו.
כאשר הממשלה מחליטה בכל זאת לפקח על מחירי מוצרים ולקבוע עבורם מחיר הנמוך מהמחיר התחרותי, היא לרוב עושה זאת עבור "מוצרי יסוד" מתוך מטרה חברתית של תמיכה בצרכנים עניים. אפשר להטיל ספק בתרומה האמיתית של מהלכים כאלו לצרכנים, אבל בנוגע לגז אפילו השיקול הזה לא קיים. אין שום סיבה למכור גז בזול למפעל ישראלי מסוים, המייצא לחו"ל מוצרים המיוצרים בעזרת אנרגיה מבוססת-גז, כאשר ניתן לייצא את הגז לחו"ל באופן ישיר במחיר גבוה יותר. מהלך כזה לא "תומך בתעשיה הישראלית" או "משפר את יוקר המחיה", אלא פשוט מעביר כסף מבעלי הון מסוימים לבעלי הון אחרים תוך כדי שימוש לא יעיל במשאבי הטבע של המדינה ופגיעה בתקבולי המיסים שהממשלה יכולה לקבל מהעסקה. בעקבות ועדת ששינסקי המיסוי על גז גבוה יותר מהמיסוי על מוצרי יצוא אחרים, כך שסובסידיה כזו היא בעצם מסלול עוקף-ששינסקי: בעלי הון מסויימים מייצאים את הגז לחו"ל כשהוא "מוחבא בתוך" מוצרים אחרים שהוא עזר לייצר, בלי לשלם את המיסוי שחברות הגז היו משלמות.
גם אם תטענו שמהלך כזה בכל זאת מוזיל עלויות אנרגיה גם לצרכנים פרטיים, זה נראה מוזר להעניק לתושבי המדינה הטבה שתלויה בצריכת האנרגיה שלהם. אין גם שום סיבה למכור גז במחיר מוזל במיוחד לחברת החשמל. אם הממשלה מעוניינת להוריד את מחיר החשמל, שהוא ממילא מפוקח, היא יכולה לעשות זאת באופן ישיר. למה להוזיל דווקא את מחיר הגז עבור חברת החשמל? אולי עדיף להוזיל את עלויות כוח האדם של חברת החשמל? אולי משתלם יותר להפיק חשמל בעזרת אנרגיות מתחדשות ולייצא את הגז לחו"ל?
חשוב גם לזכור שהמיסוי על רווחי חברות הגז מתקרב ל-70%. על כן, מדיניות אשר תפחית את הרווחים האלו לא מעבירה כסף מיצחק תשובה לגורמים אחרים במשק, אלא בעיקר מהממשלה לגורמים אחרים במשק. זהו כסף שהיה ניתן להשתמש בו עבור שירותים ציבוריים טובים יותר.
הגז השוכב במים הטריטוריאלים של מדינת ישראל הוא ערימה של כסף "פוטנציאלי", שניתן להפיק ממנו את המקסימום רק אם נתחשב בעלויות האלטרנטיביות. זה נכון גם אם אנחנו רוצים להתחשב בשיקולים נוספים שאינם כספיים לכאורה, למשל ביטחון אנרגטי (שנרחיב לגביו בהמשך) או צדק חברתי. אם מפריע לכם שחברות הגז מרוויחות "יותר מדי" אז הפתרון לכך הוא מיסוי ולא מחיר נמוך שגורם לשימוש לא יעיל. כמובן שגם למיסוי יש השלכות שליליות, למשל על הסיכוי לחפש ולמצוא מאגרים חדשים, אבל פיקוח מחירים המעביר כסף מבעל הון אחד לבעל הון אחר או לאיזה שהוא גוף ממשלתי, תוך כדי וויתור על חלק מערימת הכסף הפוטנציאלי, הוא דרך עקומה ויקרה מאוד לדאוג לצדק חברתי. בסופו של דבר, הגורם הרלוונטי היחיד לקביעת המחיר האופטימאלי של גז טבעי בישראל הוא לא איזו שהיא תפיסה לגבי צדק חברתי ולא הרצון לתמוך בתעשייה המקומית, אלא העלות האלטרנטיבית הרלוונטית לשימוש ביחידת הגז האחרונה שנמכרת.
אז מהי העלות הזו?
ובכן, תלוי.
למצוא את העלות האלטרנטיבית הנכונה
ב-28 ביולי התקיים במכון אהרן למדיניות כלכלית, במרכז הבינתחומי בהרצליה, כנס בנושא רגולציה על הגז הטבעי, בהשתתפותם של חוקרים מהאקדמיה, פקידים בכירים, נציגי התעשייה וחבר הכנסת איתן כבל המכהן כיום כיו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת. בכנס הוצג מחקר של פרופ' עדי פוזנר, ד"ר טל מופקדי וד"ר רועי שלם, שבנו מודל של משק הגז הישראלי במטרה להבין מהן העלויות האלטרנטיביות הרלוונטיות, וכך להתחיל לחשוב עד כמה מתווה הגז הנוכחי רחוק מהאופטימום. העולם הוא כמובן מורכב יותר מכל מודל, ואי אפשר באמת לחשב את "המחיר האופטימאלי", אבל מודלים מופשטים מאפשרים לנו לפחות לחשוב על הנושא באופן נכון לוגית.
אז איך העסק עובד?
מבלי להיכנס יותר מדי אל הפרטים, חשוב להבין שכאשר אנחנו מוכרים יחידת גז לצרכן ישראלי כלשהו אנחנו מבצעים שלושה סוגי וויתורים על אלטרנטיבות:
- מכירת יחידת גז לצרכן מקומי מקצרת את הזמן שבו המשק יוכל לייצר גז לצריכה עצמית ומקרבת את היום שבו יגמר הגז בארץ ונצטרך ליבא גז מחו"ל.
- מכירת יחידת גז לצרכן מקומי מגיעה על חשבון יצוא יחידת גז לחו"ל.
- מכירת יחידת גז לצרכן מקומי אחד מגיעה על חשבון מכירת יחידת גז לצרכן מקומי אחר.
נניח לשם פשטות ההצגה שאין אפשרות לייצא את הגז, שלא עולה כסף להפיק אותו ושהמחיר שבו ניתן ליבא גז הוא תמיד 8 דולרים ליחידת גז (יחידות גז נמדדות ב-MMBTU, מדידה המתחשבת בכמות האנרגיה שניתן להפיק מהגז). הביקוש המקומי לגז ילך ויגדל עם השנים בקצב צמיחת האוכלוסיה, ולפי התחזיות הגז יספיק לכ-38 שנים במצב זה שאינו כולל ייצוא, כלומר עד שנת 2054. מה צריך להיות המחיר המקומי של הגז תחת ההנחות האלו?
כאשר אנחנו לא יכולים ליצא את הגז ועלות הפקתו היא אפס, המחיר ה"נכון" אינו אפס. העלות האלטרנטיבית של הגז במצב זה היא שווי היבוא העתידי, הסוג הראשון של הוויתור שהזכרתי למעלה. אם אנחנו צורכים היום יחידת גז, המשמעות היא שנשלם 8 דולרים בעוד 38 שנים על יחידת גז. אם אנחנו צורכים בשנה הבאה את יחידת הגז, המשמעות היא שנשלם 8 דולרים בעוד 37 שנים. אם נצרוך את יחידת הגז בשנת 2050, המשמעות היא שנשלם 8 דולרים בעוד 4 שנים. כסף היום שווה יותר מאשר כסף בעתיד – ניתן לקבל ריבית על הכסף אם משקיעים אותו באפיקים אלטרנטיביים, וככל שהעתיד רחוק יותר כך כסף שנקבל או נשלם בו שווה פחות. לכן, כיום בשנת 2016 תשלום של 8 דולרים בשנת 2054 הוא לא משמעותי כל כך, אבל בשנת 2050 תשלום של 8 דולרים בשנת 2054 הוא יותר משמעותי. במילים אחרות, היום העלות האלטרנטיבית של הגז הטבעי היא נמוכה, והיא צריכה לעלות עם הזמן ככל שהגז הולך ונגמר – וכך גם המחיר. אז הנה תובנה לא טריוויאלית ראשונה: בהינתן ההנחות שהצגנו, המחיר האופטימאלי צריך לעלות עם הזמן.
כמובן שהיו לנו כאן המון הנחות מפשטות. במציאות ניתן לייצא את הגז, עולה כסף להפיק אותו, יתכן שימצאו בעתיד עוד מאגרים, יתכן שמחיר היבוא ישתנה עם השנים וכך הלאה, אבל זה לא אומר שהמודל שתיארתי חסר ערך. המודל הזה מספק תובנה חשובה ולא טריוויאלית, תובנה שקשה להגיע אליה ללא החשיבה המסודרת המאפיינת מודלים כלכליים.
עדי פוזנר, טל מופקדי ורועי שלם מתחילים את מחקרם עם התובנה הבסיסית הזו, ואז ממשיכים משם אל מודלים יותר ריאליסטיים הכוללים עלויות הפקה, אפשרות לייצוא ומגבלות שונות על הקמת המתקנים, ודנים גם בשאלת שינויי מחירים בארץ בעקבות שינויי מחירים בחו"ל, מציאת מאגרים חדשים ושיקול הביטחון האנרגטי. התוצאות הולכות ונעשות מורכבות, כאשר בשנים שונות יש עלויות אלטרנטיביות רלוונטיות שונות, כתלות במרחק שלנו מהנקודה שבה יסתיים הגז. ישנן תקופות שבהן המחיר קבוע, ויש תקופות שבהן הוא עולה כמו במודל הבסיסי או בקצב מהיר יותר; ישנן תקופות שבהן מה שחשוב מבחינת אלטרנטיבות הוא המחיר שניתן לקבל על היצוא, תקופות שבהן מחיר היבוא הוא העיקר, ותקופות שבהן מחירי היצוא והיבוא בכלל אינם רלוונטיים מכיוון שהגז נמצא במחסור ביחס לביקוש המקומי (בגלל מגבלות ביכולת ההפקה). יש תקופות שבהן עליית מחירים עולמית של 10% מעלה את המחיר המקומי האופטימאלי ב-10%, בפחות מ-10% או ב-0%. כמובן שכל תגלית גז חדשה או התפתחות טכנולוגית שמופיעה בדרך משנה את המחירים האופטימאלים.
בקיצור, מסובך. אבל הפרטים כרגע פחות חשובים. הנקודה היא שבסופו של דבר המודלים האלו מסוגלים לתאר לנו את המתווה האופטימאלי של מחירי הגז לאורך זמן, כאשר בכל תקופה בוחנים את העלות האלטרנטיבית הרלוונטית, וגם מספקים תובנות כיצד להשיג מטרות אחרות בו זמנית כגון צדק חלוקתי או שמירה על ביטחון אנרגטי. ניתן לעדכן את המודלים בפרמטרים המשתנים, וכך לקבל את השינוי הנדרש בתוצאות אם המציאות משתנה.
הבעיה היא שזה לא מעניין אף אחד.
המודלים והמציאות
במהלך השולחן העגול במכון אהרן נוצר וויכוח בין חבר הכנסת איתן כבל לבין פרופ' חיים פרשטמן, כלכלן מאוניברסיטת תל אביב. כבל, שעלה לדבר לאחר שעדי פוזנר סיים להציג את המודל, טען שבתור מקבל החלטות מודלים כאלו פחות רלוונטיים עבורו. הוא דיבר על שיקולים גיאופוליטיים, על שיקולי ביטחון ועל שלל נושאים אחרים שלדעתו לא נכנסו אל תוך המודל, אך אחרים הסבירו שהמודל דווקא כן מאפשר להבין כיצד נדרש להתחשב בשיקולים האלו באופן לוגי ורציונלי. פרשטמן אמר שלפני כשש שנים, כשרק הופיעו התגליות הראשונות, הוא וחבורה של חוקרים הציעו לממשלה לבצע מחקר כזה בהתנדבות, אבל אף אחד לא היה מעוניין. הבעיה היא שמקבלי ההחלטות בישראל לא פעם מתעלמים מסוג החשיבה שכלכלנים יכולים להציע, וכפי שציינו פרופ' עומר מואב ואחרים בכנס זו בעיה שמתחילה עם הציבור והתקשורת בישראל. גם אם קיים בממשלה פוליטיקאי המעוניין לקבל החלטות המבוססות על עצותיהם של הכלכלנים, הוא לא ישרוד פוליטית בגלל שלציבור לא אכפת.
רבים משוכנעים שאנחנו הכלכלנים עובדים כולנו עבור בעלי ההון. יש כמובן כלכלנים שבאמת עובדים עבורם, אבל הם מיעוט וישנם כללי גילוי נאות שנועדו לחשוף זאת. לפרופסורים עם קביעות באוניברסיטה לא אכפת מה יצחק תשובה חושב על המודלים שלהם, וגם לי לא אכפת מה יצחק תשובה חושב על המאמרים שלי. רבות מהתובנות העולות מהמודל של פוזנר ושותפיו דווקא נוגדות את האינטרסים של חברות הגז (עדי פוזנר טוען שהמחיר בארץ כיום ככל הנראה גבוה מדי), ואין שום היגיון בלפסול כל טענה שכל כלכלן אי פעם יעלה כי יש סיכוי מזערי שיום אחד הוא יעבוד עבור איזה שהוא בעל הון. מעבר לכך, זה גם לא הוגן להתעלם מהנתונים והעמדות שמציגים כלכלנים כגון אמיר פוסטר, שמייצג את חברות הגז והשתתף בכנס – זה שמישהו "מדבר מפוזיציה" זה לא אומר שהוא בהכרח משקר או טועה.
בעיה אחרת היא הטענה הנפוצה שלפיה כלכלנים מסתכלים על כל דבר "דרך החור שבגרוש", כפי שציין חבר הכנסת איתן כבל במהלך השולחן העגול. גם זו טענה שגויה. דרך החשיבה הכלכלית והמודלים הכלכליים מתחשבים גם בכל שיקול אחר שיכול להיות קיים, הם פשוט מצמידים לשיקולים האלו מחיר. למשל, "ביטחון אנרגטי" הוא לא שיקול עם משקל אינסופי. כפי שציין רועי שלם במהלך הדיון, לפני שהתגלה הגז, מקבלי ההחלטות בישראל לא היו מעוניינים לרכוש לעצמם מאגר גז לצרכי ביטחון אנרגטי, אז למה עכשיו פתאום יש צורך בכך? הגז לא הפך לזול יותר. זה שבמקרה יש לנו גז זה לא אומר שהגז הוא זול יותר עבורנו. כאמור, הגז הוא בסך הכל משאב בשווי מסויים, ועם המשאב הזה ניתן לעשות כל מני דברים. אם לפני הגילוי לא היה לנו רצון להשתמש בכסף של מדינת ישראל כדי ליצור מאגר גז טבעי לצרכי חירום בישראל, למה אחרי הגילוי פתאום זה הכרחי?
הסיבה לדרישות כגון ביטחון אנרגטי המתבטא בשמירת גז ומניעת ייצוא, היא חשיבה לא עקבית ולא לוגית מצד מקבלי ההחלטות. בני אדם לוקים בכשלים קוגניטיביים רבים: אנחנו נוטים לשים נושאים שונים בקטגוריות שונות, להצמיד משקל אינסופי לחלק מהשיקולים בקבלת החלטה, לא להבין שיש תחליפיות בין אלטרנטיבות שונות, להצמיד תג מחיר גבוה יותר לחפץ רק כי הוא "שלנו" למרות שלא היינו מוכנים לשלם את אותו המחיר עבור החפץ אם הוא לא היה ברשותנו, ועוד. דניאל כהנמן זכה בפרס נובל על מחקריו על הכשלים האלו, המאפיינים פקידים בכירים, ראשי ממשלות וחברי כנסת באותה המידה שבה הם מאפיינים כל אדם אחר. מודלים כלכליים מאפשרים לנו להתגבר על הכשלים האלו, אבל לשם כך נדרש להשתמש בהם – נדרש להקשיב. המודלים לא אומרים ששיקולים לא-כספיים, למשל הרצון שלא ליצור תלות קיומית ביבוא גז דרך טורקיה, הם לא חשובים. אבל המודלים כן מסוגלים להצמיד תג מחיר ברור לשיקולים האלו, וכך לאפשר לפוליטיקאים לקבל החלטות טובות יותר – להתחשב באלטרנטיבות, להחליט בדיוק מה המחיר שהם מוכנים לשלם, בכסף, כדי למלא שיקולים אחרים.
אז מה עם מתווה הגז הנוכחי?
פוזנר, מופקדי ושלם מאמינים שהמחיר הנוכחי בישראל הוא ככל הנראה גבוה יותר מהאופטימום. המחיר הזה לא נקבע בשוק תחרותי אלא במסגרת מאבק כוחות בין חברות הגז, חברת החשמל והממשלה, מאבק שנערך בתקופה שבה המחירים העולמיים היו גבוהים יחסית. מאז שהוא נקבע מחירי האנרגיה העולמיים התרסקו, אבל העובדה הזו לא השתקפה במחיר הגז בארץ, והמתווה מנציח את הקיבוע הזה ל-6 השנים הבאות. אך למרות הביקורת שלו, עדי פוזנר אינו מתנגד למתווה. משיחותי עימו עולה כי הוא יכול לחשוב על מתווה טוב יותר, אבל לא ברור אם היה ניתן להשיגו במסגרת המו"מ בין הגורמים, ובכל מקרה הנזק מהיעדר מתווה גדול הרבה יותר מהנזק מקיומו של מתווה לא אופטימאלי. לעיכובים בפיתוח מאגרי הגז יש מחיר הרבה יותר גבוה מאשר לבחירה במחיר שאיננו מושלם. כל שנה שבה לא זורם גז למפעלים ישראלים או ליצוא היא בזבוז עצום של כסף, והדבר האחרון שפוזנר, מופקדי ושלם רוצים הוא לתרום לבזבוז הזה. לדעתם הדבר הנכון ביותר כרגע הוא להתקדם כמה שיותר מהר עם הפיתוח, ובהמשך להתחיל להשתמש בתובנות העלות מהמודל כדי להבין האם כדאי לשנות את ההסכמים אל מול חברות הגז, בהינתן ההשפעות על המוטיבציה של חברות לחפש כאן מאגרים נוספים. מלבד המתווה, בעיה נוספת עם המדיניות הנוכחית היא שוועדות שונות קבעו בזמנים שונים את הרגולציות על המחיר ועל הייצוא ואת שיעור המיסוי, בזמן ששלושת הנושאים האלו תלויים מאוד אחד בשני וצריכים להיקבע ביחד, בו זמנית.
הדיון הסוער בעיתונות על המחיר בארץ לעומת מחירי הגז במדינות אחרות או על שיעורי הרווח של חברות הגז הוא פופוליסטי ולא רלוונטי ברובו, והתלות הנכונה של המחיר בארץ במחירי חו"ל היא מורכבת יותר מכפי שהרוב חושבים. הרמות הגבוהות של הדמגוגיה והבורות המלוות את הדיון הציבורי, התקשורתי והפוליטי בנושא הגז הטבעי מזיקות מאוד לסיכוי של אזרחי מדינת ישראל לנצל באופן מוצלח את המזל שפקד אותנו עם גילוי המאגרים, למצות את ערימת הכסף הפוטנציאלי. כפי שציינו ערן חיימוביץ (מנכ"ל פיניציה) ומגיבים נוספים בשולחן העגול של מכון אהרן, בהחלט ייתכן שטכנולוגיות אנרגיה חדשות יחליפו את הגז הטבעי ויורידו את מחירו באופן דרמטי בעשורים הקרובים, בזמן שפוליטיקאים ישראלים ימשיכו להאשים אחד את השני בעיכוב בפיתוח המאגרים ופעילים חברתיים למיניהם ימשיכו להפגין נגד הטייקונים ולהגיש בג"צים נגד כל החלטה שהממשלה מקבלת בנידון. במקרה זה חלק ניכר מהגז "של כולנו" ישאר לנצח בקרקעית הים התיכון – גז שהיה ניתן לייצא אותו לחו"ל, למסות את רווחי החברות המפיקות אותו ולהשתמש בו כדי לתרום לשיפור רמת החיים של כלל תושבי המדינה. כדי להימנע מהמצב הזה עלינו ראשית כל להחליף את השיח האמוציונאלי ואת חוסר האמון בדיון רציונלי ופתוח ובהקשבה הדדית.
אני חושב שיש משהו אחד שאתה מתעלם ממנו. או, אם להשתמש במונחים הכלכליים, נותן לו משקל אפס. וזה תהליך קבלת ההחלטות.
המטרה שלנו היא לא בהכרח למצוא מחיר אופטימלי כלכלי לגז, אלא לחיות חיים טובים יותר, בחברה בטוחה ו-"טובה" יותר. המילה "טובה" במרכאות כי ברור לי שאפשר לנהל על זה דיונים אינסופיים (ודיונים כאלה באמת מתנהלים כל הזמן).
נניח ויש איזשהו משאב שאנחנו צריכים לקנות. אפשרות אחת היא לשלוח נציג ממולח שינהל משא ומתן בדלתיים סגורות ויחזור עם המחיר האופטימלי שהוא יכול להשיג. האפשרות השנייה היא לערב את כולם במשא ומתן, למשוך אותו הרבה יותר ממה שצריך, ובסוף להשיג מחיר גבוה ב-5% יותר.
איזו אפשרות עדיפה?
הרבה פעמים האפשרות השנייה. למרות שזה נשמע נגד ההיגיון. למה? כי התהליך עצמו חשוב ליצור חברה שבה מאסה קריטית של אנשים מרוצים מהתוצאה הסופית, אפילו אם היא לא אופטימלית. למעשה, יותר חשוב ליצור מצב שבו מאסה קריטית לא לא-מרוצה יותר מידי.
המשאב הזה יכול להיות גז או הסכם שלום או נסיגה משטחים. ואנחנו רואים עכשיו למשל את הביקורות שהסכם ה-TPP מקבל, למרות שהוא יכול להיות מאוד חיובי, אבל מתנהל בצורה שיכולה לטרפד אותו.
נכון, דיון הגז הוא פופוליסטי, והמחיר נוצר בעקבות יחסי כוחות בין קבוצות לחץ שונות – אבל בשורה התחתונה נקבע מחיר, ויש מנגנון לשנות אותו עם הזמן (בחירות, קבוצות לחץ שונות, וכו'). המנגנון הזה לא ממוחשב, לא כלכלי ויחסית כאוטי – אבל הוא קיים, והוא נותן הרגשת שליטה לכלל האנשים. ויש לזה משקל מסויים. לא אינסופי, אבל גם לא אפס.
אתה מתייחס למודל הכלכלי כמנגנון שצריך להכניס לו אינפוט והוא ייתן מחיר אופטימום. אבל המודל הכלכלי הוא בעצמו רק אינפוט למנגנון אחר, הרבה יותר מורכב, שממנו אתה מתעלם לחלוטין.
אז עדיף שנהיה עניים יותר רק כדי להרגיש טוב עם ההחלטות שאנו מקבלים? איך זה הגיוני? תהליך קבלת ההחלטות האופטימלי יוציא החלטות אופטימליות שממקסמות את העושר ורמת החיים בקהילה מסוימת, לא צריך שהוא יגרום להם להרגיש טוב עם עצמם.
כמובן שאם דעת הציבור בנוגע להחלטות כל כך שלילית עד שהם מוכנים להשתמש באלימות (כמו מהומות או מהפכה) או לעשות מעשה שיהפוך אותם ליותר עניים (כמו שביתה) כדי לשנות את ההחלטה אז נוצרת בעיה. אבל תהליך קבלת ההחלטות הוא לא זה שצריך להשתנות, ברוב המקרים עדיף להשקיע בצעדים שישנו את דעת הציבור כדי שיבין שהוא הולך לפגוע בעצמו בשינוי ההחלטה האופטימלית.
יש משהו בסיסי שאני כלל לא מבין בשאלה ואולי כאן יהיה מי שיענה לי?
בשביל מה בכלל צריך את "מתווה הגז"?
שבעלות הזכיון ינהלו מו"מ עם חח"י ובז"ן ויגיעו להסכמים כרצונן
אם נטען שלזכיינים יש יותר כח כי הם לא צריכים לשאת בהוצאות ההובלה, זה דו סטרי: גם חח"י ובז"ן לא יקנו מהן- ייאלצו הזכיינים לחפש קונים אחרים בחו"ל ושם לשלם את הוצאות ההובלה.
ברמה הלאומית, לא צריך להיות משנה למדינה אם הרווח יתחלק יותר לטובת תשובה או יותר לתשובת עופר. מה זה משנה בקטע הזה החלוקה בין הטייקונים?
עקרונית, המדינה אמורה להתערב במיוחד במקרים אשר יש בהם כשל שוק. כאן זה מורכב יותר משוק חופשי (מעט קונים, מעט מוכרים) אבל שוב: מה הסיבה בכלל להתערבות ולא לתת למנגנון השוק לאמר את דברו?
מפני שחברת החשמל היא בסופו של דבר בבעלות המדינה, מפני שהמדינה מעוניינת לנסות ליצור תחרות בשוק שבאופן טבעי נוטה לריכוזיות, ומפני שהמדינה מעוניינת גם לדחוף כל מני תעשיות מבוססות גז. זה לאו דווקא חכם.
אני מצטער, אבל התשובה איננה מספיק טובה
אין מתווה נפט והמחירים נקבעים לפי השוק העולמי
אם יש סיבה למתווה (והגדרתו בחקיקה)- זה צריך להיות יותר מזה…
על שדות הגז חל החוק הישראלי, שנקרא 'חוק הנפט' החוק קובע את התנאים לקבלת זיכיון להפקת אנרגיה. תנאי בסיסי הוא הפקה תוך מקסימום 5 שנים מיום הגילוי. ההיגיון בזה הוא על מנת למנוע מהזכיין לספסר במחיר שדה הנפט, ולמכור אותו לגורם אחר. ללא המתווה, שדה לוויתן היה חוזר למדינה מתוקף החוק
ישנן לפחות 2 נקודות שראוי להתייחס אליהן כחלק מהדיון על המחיר:
1. השפעת היצוא על שערי המטבע. אם היצוא של הגז יגרום לשינויים משמועתיים ביחס בין השקל למטבעות המובילים, איך זה ישפיע על הכלכלה הישראלית
2. מי נושא באחריות ובתשלום על 'הביטוח' של שדות הגז: אירועי איכות סביבה קשים, אירועים בטחונים וכו'. כרגע נראה שהעול הזה מונח על כתפיו של משלם המיסים הישראלי
יש רק מקור אנרגיה אחד שאינו גורם שום זיהום. אלו תחנות כוח אטומיות ובעתיד גרעיניות. האוכלוסייה מורעלת על ידי אנשים שונים המתנגדים להפעלת תחנות כאלו על בסיס תקלות היסטוריות. הדבר דומה למניעת תנועת מכוניות כי במודל A של פורד לפני 80 שנה היו הרבה תקלות.
מכול תקלה אוכלוסיית בוני תחנות אלו לומד ומשפר. התחנות היום בטוחות עשרות מונים מזו של צרנוביל והשגיאות שנעשו ביפן נלמדו.
לנו יש אפשרות אחת – לסגור את כל תחנות הפחם, מזוט סולר וגז ולעבור לתחנות אטומיות/גרעיניות או להישרף בחום שיהיה בכדור הארץ ולטבוע בגלי האוקיינוסים הגואים. גם כאן נכון לאמור – יפה שעה אחת קודם.
עדיף לייצא כרגע כשהמחיר גבוה באופן יחסי, מכיוון שעם הכניסה של מתחרים נוספים לאזור אגן הים התיכון והמים הטריטוריאליים של קפריסין וכו' המחירים צפויים לרדת. העבודה כרגע על הLearn about the a href attribute (לוויתן) צפויה להניב פירות כבר עד סוף השנה, ולכן יש להכות בברזל בעודו חם.
עדיף לייצא כרגע כשהמחיר גבוה באופן יחסי, מכיוון שעם הכניסה של מתחרים נוספים לאזור אגן הים התיכון והמים הטריטוריאליים של קפריסין וכו' המחירים צפויים לרדת. העבודה כרגע על האסדה (לוויתן) צפויה להניב פירות כבר עד סוף השנה, ולכן יש להכות בברזל בעודו חם.
למרות התחזיות אני דווקא כן מאמין ביכולת שלנו לבצע מהפך מבית כך שיום אחד, בתקווה קרוב משנדמה, נוכל להזרים גז טבעי בצנרות לבתים ולהשתמש בו לצרכים יומיומיים כמו בישול (ממש כמו האמריקאים). מחיר גז טבעי בישראל כמובן עדיין שונה בתכלית מבשוק האמריקאי, אבל הדבר טבוע בהיצע והביקוש הנוכחיים בכדי שנוכל להרוויח מהשימוש בגז בעצמנו וגם באופן מסחרי. מעבר לכך אופי ההפקה של הגז שונה בתכלית בחופי ישראל מאשר בתעשיה האמריקאית.
יתרונות ייצור חשמל מגז טבעי אל מול ייצור חשמל על ידי תחנות כוח פחמיות ודלקים נוזליים (סולר ומזוט) הנם רבים וחשובים, בעיקר הפחתת פליטות מזהמים וגזי חממה בעשרות אחוזים בהשוואה לייצור חשמל על ידי פחם. השימוש בגז טבעי מפחית את חשיפת הציבור בישראל לפליטות חומרים מזהמים ונחשב ל'דלק' יעיל ונקי בעל נצילות אנרגטית גבוהה. מהבחינה הזאת הגז הוא מהפכני ויש לתמחר אותו במחיר גבוה למטרות ייצוא.
יש צורך משמעותי לסיים את השלב הנוכחי בקידוחים באסדת לוויתן ולאחר תחילת ההזרמה והייצוא המיועד לעשות רה-אבליואציה למחירי הגז הטבעי. לאחר הייצוא וכניסה של הקפריסאים (ואולי גם איטליה, בקרוב?) לשוק המקורב אלינו גיאוגרפית לדעתי נראה הוזלה משמעותית של מחירי הגז אצל כל הספקיות
לא פופולרי לומר, אבל אני באמת לא חושב שאפשר או צריך לבוא בטענות לדלק קידוחים, המשרד לאיכות הסביבה אישר את מתווה העבודה ואת התוכנית העתידית גם על שאר המאגרים והאסדות, ואיפה שנפלו טעויות הוטלו איסורים והגבלות. יש רגולציה ופיקוח, גופים (כולל שותפויות הגז) לא יכולים לעשות מה שבא להם, ואני חושב שחלק נכבד מהציבור מפספס את הנקודה החשובה הזאת.
בקשר לייצוא, נראה שעם העבודה על האסדה (לוויתן) נדמה שניוותר עם עודפי גז משמעותיים שאין להם ניצול במשק המקומי, האם הסכמי ייצוא במקרה זה הם לא האופציה הרלוונטית והכדאית ביותר?
האם תוכל להתייחס לתוצר הלוואי קונדנסט ביחס לתמחור הנ"ל? לא הצלחתי למצוא אזכור או התייחסות לנושא והאם הוא משוקלל
יש איזושהי מגמה בה מומחים המתבטאים בנושא גז טבעי מחיר ותעריפי הגז הם חשודים בעיני הציבור הישראלי. אבל זו הטעות הגדולה בשיח הזה שמבוסס על תחושות ועל עובדות פיקטיביות. למשל, העובדה הפיקטיבית שמחיר הגז מהווה כ-40% מתעריף החשמל – זה פייק ניוז. אין בזה שחר.
אורי, אשמח לשמוע מה צפי המומחים או איך נכון להערכתך להסתכל על התחזיות למחיר הגז עם חיבור האסדה ותחילת ההזרמה מלוויתן? אני מבין ומתרשם שהמגמה הכללית היא ירידה במחירי הגז גם לשימוש מקומי וגם לייצוא, אך האם שני אלו יקרו סימולטנית? מהו היקף הירידה המשוער? איך הדבר ישפיע על מחירי החשמל? תודה.
אין ספק בכלל שעדיף לייצא כרגע כשהמחיר גבוה באופן יחסי, מכיוון שעם הכניסה של מתחרים נוספים לאזור אגן הים התיכון והמים הטריטוריאליים של קפריסין וכו' המחירים צפויים לרדת. בסוף השנה כשגז יוזרם מאסדת גז (לוויתן) אני מניח שנתחיל לראות ירידת מחירים. אולי כמה חודשים קדימה מתחילת ההזרמה, אך לא יותר
והיה מי שרצה ועודנו רוצה להרחיק את האסדה ולהרחיק אותנו שנות אור בערך מההוצאה לפועל של הזרמת מאגר לוויתן. מיותר לציין כמה עוד היינו יכולים לשלם בעבור החלטה שכזו
אנחנו מתקרבים בצעדי ענק לאבן פינה מבחינת משק הגז הישראלי ותעשיית האנרגיה הישראלית, יש צורך משמעותי לסיים את השלב הנוכחי בקידוחים באסדת לוויתן ולאחר תחילת ההזרמה והייצוא המיועד לעשות רה-אבליואציה למחירי הגז הטבעי. לאחר הייצוא וכניסה של הקפריסאים לשוק המקורב אלינו גיאוגרפית לדעתי נראה הוזלה משמעותית של מחירי הגז אצל כל הספקיות
עם החיבור הצפוי למאגר לוויתן, מה לדעתך זה עשוי לעשות לגז טבעי מחיר? האם עסקאות עתידיות אל מול חברת החשמל הישראלית יהיו מוזלות בהשוואה לאלו שכבר נחתמו?
די צפוי שנראה ירידת מחירים עם תחילת מימוש פרויקט לוויתן והחיבור הצפוי. נתחיל לייצא, עלויות מקומיות יוזלו -> רווח מקסימלי מעסקאות ייצוא
אין באמת מניעה מלייצא ובמחיר גבוה יותר מאשר המחיר הנקוב בשוק המקומי. אסדות הגז הן בראש ובראשונה עסק מניב, שהרי אם לא היו כאלה, מלכתחילה לא היה תמריץ לאף יזם להרים את הכפפה ולהשקיע שנים על גבי שנים בהפקת גז.
מאמין שעם חיבור אסדת הגז נוכל לראות צניחה משמעותית, עם סיום תהליך הנישוב ותחילת ההזרמה