ראשית, רציתי להודות למספר תורמים שתרמו לאחרונה לחשבון הבלוג. התרומות שלכם משמעותיות עבורי.
כל הרשומות המתפרסמות כאן הופיעו לראשון בבלוג המקביל שלי באתר "הארץ". כולכם מוזמנים כמובן גם לעקוב אחרי עמוד הפייסבוק של הבלוג, בו אני מפרסם בתדירות גבוהה הרבה יותר.
על פי נתוני ה-OECD, שיעור הישראלים בגילאי 25-64 בעלי השכלה אקדמית עמד ב-2015 על כ-49%, מה שמציב אותנו במקום השלישי מתוך כלל מדינות ה-OECD (אחרי קנדה ויפן). אך לא נראה שההשכלה הזו עוזרת לנו במיוחד, לפחות במובן הכלכלי הצר: העובד הישראלי הממוצע מייצר הרבה פחות ערך בשעת עבודה מאשר העובד השוויצרי, הדני, הגרמני או ההולנדי, למרות שהוא למד שנים רבות יותר. לפי סקר מיומנויות הבוגרים של ה-OECD, שבחן שאלות כגון הבנת המשמעות של טבלאות ונתונים מספריים, פתרון בעיות מעשיות, התמודדות עם סביבה טכנולוגית ועוד, רמת ההון האנושי בישראל היא מהנמוכות ביותר בקרב חברות הארגון.
רק אזרחי טורקיה וצ'ילה הצליחו פחות מהישראלים במבחנים אלו, והדירוג הנמוך של ישראל חוזר על עצמו בכל שכבות הגיל וגם בקרב בעלי השכלה גבוהה. כאשר בוחנים רק יהודים לא-חרדים אנחנו מתקרבים יותר לממוצע ה-OECD, אבל עדיין רחוקים מלהצטיין. אפילו מגזר ההיי-טק הישראלי המהולל בנוי במידה רבה על צעירים שרכשו את השכלתם בקורסים קצרצרים בצבא ולא באוניברסיטאות.
ישנן כמובן מטרות נוספות עבור מערכת ההשכלה הגבוהה מלבד הגדלת פריון העבודה, כגון מחקר וקדמה טכנולוגית, או יצירת חברה אזרחית משכילה, מערבית ודמוקרטית. אבל נסו לחשוב לרגע: האם מדינת ישראל משיגה את המטרות האלו טוב יותר מאשר מדינות עם שיעור הרבה יותר נמוך של בעלי תארים, כגון גרמניה או שוויץ? האם לא יתכן שחלק ניכר מההשכלה הגבוהה של אזרחי המדינה, שעולה המון כסף לציבור הישראלי, היא פשוט מיותרת?
עודף ההשכלה הגבוהה בישראל עומד במרכזו של מחקר שכתבתי עבור פורום קהלת לכלכלה (את המחקר המלא ניתן להוריד כאן).
הסיפור שלנו מתחיל עם אמנון רובינשטיין. מאז הקמת מערכת החינוך של מדינת ישראל שיעור הזכאים לתעודת בגרות מלאה הלך וגדל בהתמדה, אך היצע מקומות הלימוד באוניברסיטאות לא גדל באותו הקצב. עם השנים התפתח משבר נגישות להשכלה גבוהה בקרב צעירים. אמנון רובינשטיין, שהיה יו"ר המועצה להשכלה גבוהה בתחילת שנות ה-90 ולאחר מכן שר החינוך, החליט לפתור את הבעיה על ידי שדרוג המכללות המעטות שיהיו קיימות אז לדרגה של מוסדות לימוד אקדמיים. את השלכות ההחלטה הזו ניתן לראות בתרשים הבא: זינוק במספר הלומדים במכללות, בהשוואה לסטגנציה ואפילו ירידה קלה בשנים האחרונות במספר הלומדים באוניברסיטאות.
מאז שנות ה-80 מספר הסטודנטים בישראל גדל פי 3.5, בהשוואה לגידול של 83% בלבד באוכלוסיית בני 20-24 במדינה. שיעור האקדמאים בקרב בני 25-34 צמח מ-20% בתחילת שנות ה-90 ל-47% כיום.
מלכתחילה היו אנשים במל"ג שטענו שזו החלטה גרועה, אשר תוביל לזילות התארים האקדמיים ול"סגירת פערים מדומה", כפי שהגדיר זאת במפורש אחד מחברי המל"ג בספרו של עמי וולנסקי. אחרים הביעו חששות שעם התרחבותה של המערכת תגדל המעורבות הפוליטית בנושא, כאשר הפוליטיקאים "לא יעשו הבחנה בין השכלה גבוהה והשכלה מקצועית, ויהפכו הכל להשכלה גבוהה". זה בדיוק מה שהתרחש בסופו של דבר: חוגים רבים שבעבר היו חלק ממערכת ההשכלה המקצועית ועדיין מוגדרים כהשכלה מקצועית במדינות כמו גרמניה ושוויץ, כמו מלונאות או הוראה בבתי ספר יסודיים, הפכו בישראל לחוגים אקדמיים, על כל המשתמע מכך מבחינת העלות, הסבסוד ואורך הלימודים. שיעור האקדמיים גדל דרמטית, אך פערי השכר כיום גדולים מכפי שהיו בשנות ה-90 ופריון העבודה כאמור מדשדש ביחס למדינות אחרות. מדוע זה לא עבד?
טעות ראשונה של רובינשטיין ושאר חברי המל"ג והפוליטיקאים שתמכו במהלך נבעה מבלבול נפוץ בין הון אנושי לבין השכלה. משכילים אמנם מרוויחים יותר מלא-משכילים, אך יש שתי תאוריות שונות היכולות להסביר את הפרשי השכר האלו. התאוריה הראשונה מתמקדת בהון אנושי: במהלך הלימודים הפרטים צוברים ידע וכישורים שבהם הם משתמשים בעבודתם העתידית, ועל כן פריון העבודה שלהם גבוה יותר ושכרם גבוה יותר. זאת התאוריה החיובית, שלפיה אם נגדיל את שיעורי ההשכלה נגדיל גם את פריון העבודה ונצמצם את פערי השכר, מה שכאמור לא קרה.
לפי התאוריה השנייה, שפותחה על ידי הכלכלן מייקל ספנס, הלימודים בסך הכל משמשים כתו תקן המאותת על איכותו של המועמד (סיגנל), כאשר האיכות איננה נובעת מהלימודים, וללימודים עצמם אין תרומה להון האנושי. פירמות זקוקות למערכת ההשכלה מכיוון שהן לא יודעות מהי איכות המועמדים לעבודה, והן משלמות יותר לבוגרי תארים מכיוון שהן מניחות שהם איכותיים יותר ולא בגלל ידע או כישורים שהעובדים צברו בלימודיהם. כפי שהטווס מסתובב עם זנב מפואר ומכביד כדי להראות לנקבות את כושרו, כך סטודנטים מתמודדים עם קורסים משעממים וקשים כדי להראות לחברת אינטל את כושרם. מנגנון האיתות לא מחייב שהפרטים ילמדו משהו רלוונטי לעבודתם באוניברסיטה, הדבר היחיד שנדרש זה שהלימודים יהיו קשים. אם הם לא קשים, הסיגנל לא שווה דבר.
אם השכלה גבוהה היא בעיקר "הון אנושי" אז אפשר לצמצם פערים, לתרום לשוויון ההזדמנויות ולשפר את פריון העבודה של מדינת ישראל אם נגדיל את שיעור בעלי התארים בקרב שכבות אוכלוסייה חלשות. אבל אם הפרטים לא באמת צוברים בלימודים הון אנושי רלוונטי לשוק העבודה, ופערי השכר נובעים מפערי יכולות ומאיתות, העלאת רמת ההשכלה על ידי הגדלת הסבסוד לא תשיג דבר. בעלי היכולות הגבוהות, שבעבר יכלו להסתפק בתואר ראשון כדי לאותת על יכולותיהם, יאלצו לעשות תארים שניים ושלישיים עכשיו. למעשה, תחת התאוריה של השכלה גבוהה כסיגנל, כל מי שלומד יוצר "השפעה חיצונית" שלילית על החברה, מכיוון שהוא מאלץ את מתחריו על המשרה הנחשקת לרכוש בעצמם השכלה כדי לשפר את מיקומם בתחרות.
הטעות השנייה של התומכים בהרחבת ההשכלה הגבוהה הייתה ההנחה שלימודים הם רק מוצר השקעה, כלומר שסטודנטים נרשמים ללימודים בעיקר כדי להגדיל את הכנסתם העתידית. במציאות, צעירים בוחרים ללמוד גם מתוך רצון להפיק תועלת ישירה מהלימודים בתור מוצר צריכה, בין אם על ידי הנאה אינטלקטואלית מחומר הלימוד, הנאה מהחיים הסטודנטיאליים, הגברת הסיכוי למציאת בני זוג איכותיים, איזושהי נורמה חברתית שאומרת שתואר הוא הכרחי, או בתור תירוץ נוח לדחיית הכניסה לשוק העבודה. בסך הכל זה נחמד לחיות עוד כמה שנים על חשבון ההורים.
סבסוד השכלה גבוהה מוצדק לרוב על ידי התייחסות להשפעות חיצוניות של שיעור המשכילים על האוכלוסייה הסובבת אותם (השפעות שעצם קיומן שנוי במחלוקת בקרב החוקרים שניסו לאמוד את גדלן) או ככלי שנועד לקדם שוויון הזדמנויות בשוק העבודה. אך התמקדות בטיעונים אלו מובילה להתעלמות מכל הסיבות האחרות שבגללן צעירים בוחרים ללמוד, ומהאפשרות שאנחנו בעצם מסבסדים כאן מוצר צריכה, איזשהו סמל סטטוס לעשירים. מכיוון שהסבסוד גבוה במיוחד במוסדות היוקרתיים ביותר, שבהם מרבית הסטודנטים הם בנים למשפחות מבוססות, מדובר למעשה במס רגרסיבי. אנחנו לוקחים כסף מהעניים כדי לסבסד מוצר צריכה של עשירים.
בקיצור, אם הלימודים האקדמיים הם יותר איתות על יכולות מאשר צבירת הון אנושי, או אם פרטים בוחרים ללמוד גם כמוצר צריכה ולא רק כמוצר השקעה, אזי אין הצדקה לסבסוד השכלה גבוהה, ובוודאי שלא להרחבת הסבסוד.
לא כל התארים שווים
אלא שהלימודים האקדמיים הם לא תמיד חסרי ערך. לפעמים הפרטים באמת צוברים במהלכם הון אנושי משמעותי. לפעמים זה באמת מוצר השקעה. לפעמים סבסוד האקדמיה באמת תורם לשוויון הזדמנויות לאוכלוסיות חלשות. וכאן מגיעה השגיאה המשמעותית שנעשית בישראל (ובמדינות אחרות) שוב ושוב: חוסר המוכנות לתפוס שיש הבדלים עצומים בין תחומי הלימוד ומוסדות הלימוד. ההתייחסות של כלכלנים, פקידים בכירים ופוליטיקאים להשכלה גבוהה היא מכנית, כאילו שמדובר באיזשהי תכנית השבחה של זני חיטה אחידים, ולא בבני אדם שחלקם לומדים הנדסה וחלקם לומדים מנהל עסקים, חלקם לומדים בטכניון וחלקם במכללה נידחת, חלקם מתאימים ללימודים אקדמיים וחלקם לא, חלקם ירוויחו מלימודים אקדמיים וחלקם לא.
הון אנושי מיוצג במודלים כלכליים בסיסיים באופן שטחי, כמשהו שניתן להשקיע ולצבור אותו כפי שנעשה עבור הון פיזי, ומקבלי החלטות במשרד האוצר ובמקומות אחרים נוטים לקחת את המודלים הפשוטים האלו באופן מילולי מדי. זה פשוט לא נכון. במקום דיון כללי "בעד או נגד סבסוד השכלה גבוהה", שבו שני הצדדים טועים, נדרש לנהל בדחיפות דיון עמוק יותר, אודות מה ומי בדיוק אנחנו מסבסדים ובאיזו רמה, והאם שיעור אקדמאים של 49% כפי שקיים בישראל הוא הגיוני יותר משיעור של 28% (גרמניה), 31% (אוסטריה) או 35% (הולנד).
במחקר שלי אני מראה שישראלים רבים כיום לא מרוויחים מלימודים אקדמיים. למעשה, ישראל היא במקום השני מבין מדינות ה-OECD מבחינת שיעור הפרטים אשר סובלים מהשכלת-יתר, כלומר עובדים במקצוע שלא דורש השכלה ברמה שיש להם, ושכרם נמוך בהתאם. המיקום הגבוה של ישראל נשמר גם אם משמיטים את המהגרים ממדינות ברית המועצות לשעבר מהמדגם.
מסתבר שעבור אקדמאים בעלי השכלת-יתר, השכר אינו שונה באופן מהותי מהשכר של לא-אקדמאים. ישנן בעיות מסוימות עם זיהוי התופעה ואמידתה שאני מנסה להתמודד איתן במאמר בדרכים שונות, אבל הנקודה העקרונית היא פשוטה: יש כאן דור שלם של בעלי תארים ואפילו תארים מתקדמים שעובדים במזכירות או במכירות, בתפקידים שבעבר איישו בהצלחה ישראלים ללא שום תואר האקדמי, ומרוויחים כמעט כמו חסרי תואר אקדמי שעובדים באותה עבודה. סביר שהצעירים האלו למדו סתם, בזבזו את זמנם ואת משאבי המדינה המסבסדת את לימודיהם, ללא שום תרומה לכלום – לא למשק, לא לשוויון ההזדמנויות, לא לעצמם. כלום.
פגשתי אותם.
זו הסיבה שבגללה התחלתי עם המחקר הזה, למעשה. בשנים האחרונות יצא לי ללמד כלכלה גם באוניברסיטת תל אביב וגם בארבע מכללות שונות באזור המרכז. בכל כיתה ובכל מוסד היו סטודנטים טובים שהתמידו והשקיעו, אבל חלק גדול מהסטודנטים שלימדתי במכללות פשוט לא התאימו ללימודים אקדמיים. היה קשה להם לשבת בשיעורים ולהתרכז, לעקוב אחרי מהלכים אלגבריים פשוטים שתיארתי על הלוח, ורבים מהם גילו אפס עניין אינטלקטואלי בחומר הלימוד. ההוראה באוניברסיטה הייתה עבורי חוויה שונה מאוד מההוראה בחלק מהמכללות. אבל לסטודנטים במכללות אין ברירה – הלימודים הם "איתות" שבלעדיו הם לא יכולים למצוא עבודה. הם סובלים מההשפעות החיצוניות השליליות שהזכרתי לפני כן. הם חייבים ללמוד, כי כולם לומדים.
חשוב להדגיש את זה: הסטודנטים האלו לא שמחים על מזלם הטוב תודות לרפורמה שהרחיבה את היצע ההשכלה הגבוהה. הם סובלים, ומבזבזים זמן וכסף כדי להשיג בסופו של דבר עבודות שלפני 20 שנה לא היה צריך תואר בשבילן. למשל, במהלך הכנת העבודה יצא לי לשמוע על מעסיקים מהגדולים במשק השוכרים כיום מהנדסים בוגרי מכללות לבצע עבודה שבעבר ביצעו הנדסאים או אפילו טכנאים. מתסכל ללמד במכללות, אבל בכל זאת עשיתי זאת במהלך לימודי הדוקטורט, מסיבה אחת – כסף. למרות הטענות שעלו בשביתת המרצים האחרונה, האמת היא שהמון כסף מסתובב במכללות, ולהערכתי המשכורות גבוהות ביחס להיקף העבודה בפועל, או ביחס לאלטרנטיבות התעסוקה העומדות בפני המרצים. זו תעשיית ענק שמעבירה כסף מסטודנטים עניים למרצים עשירים, מהחלשים לחזקים, הכל תחת כסות מטעה של תמיכה בשוויון הזדמנויות וצמיחה כלכלית.
לצאת משיווי המשקל הרע
זה שיווי המשקל שבו נמצא המשק כיום. המחקר שלי הוא לא הראשון בתחום, עבודות קודמות כבר טענו שיש עודף השכלה בישראל, שהגדלת היצע מוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל לא תרמה לצמצום פערים או לכלכלה, או שישנם פערים גדולים בין אוניברסיטאות למכללות (אחת, שתיים, שלוש,וכאן מתוארות עוד שתי עבודות חדשות). רבים מודעים לכך. השיח הפנימי בין מרצים במכללות, אוף דה רקורד, עוסק לא מעט ברמה הנמוכה של הלימודים ובאופן שבו ראשי הפקולטות נכנעים לכל גחמה של הסטודנטים. חלק מהסיפורים מזעזעים. אף אחד לא אומר שום דבר בפומבי, כמובן, מכיוון שלכולנו יש חברים שמתפרנסים מביצת הזהב הזו.
אני מציע לשנות את זה, אבל בזהירות, מתוך מטרה שלא לפגוע באותם חלקים של מערכת ההשכלה הגבוהה שכן מייצרים ערך חיובי. חשוב להדגיש: לא הייתי רוצה לסגור מחר את כל המכללות. כשהתחלתי את המחקר הנטייה שלי נגד המכללות הייתה חזקה מאוד, אבל בהמשך נתקלתי במחקרים ובנתונים ששינו את דעתי (למשל זה). המכללות מאפשרות להנגיש את ההשכלה הגבוהה למקומות מרוחקים בפריפריה, מלמדות באופן יעיל וזול יותר מאוניברסיטאות, וחלקן שואפות די רחוק גם מבחינת רמת הלימוד ואולי יעקפו אוניברסיטאות בעתיד. לא נכון לשפוך את התינוק עם המים. רצוי לשמר את המכללות תוך התמקדות בצדדים החזקים שלהן. אבל כן נדרש לשנות את התמריצים העומדים בבסיס המערכת.
כיום הות"ת מסבסד בכבדות את האוניברסיטאות ואת המכללות הציבוריות (הכנסות משכר הלימוד מהוות רק 12% מתקציב האוניברסיטאות ורק 32% מתקציב המכללות הציבוריות). הסבסוד מחולק לשניים: סבסוד לפי תפוקות הוראה, וסבסוד לפי תפוקות מחקר. מלבד זאת הוא תלוי גם בפרמטרים נוספים כגון סוג החוג, היחס בין מספר הסטודנטים למספר המרצים במוסד ושיעור הנושרים. אני מציע לשנות את החלק של תפוקות ההוראה במודל התקצוב, כך שמוסדות לימוד יקבלו סבסוד נמוך יותר עבור חוגים אשר בהם הלימודים לא משפיעים, בממוצע, על שכר הבוגרים. בסופו של דבר מוסדות יאלצו לסגור חוגים מיותרים ברמה נמוכה, מכיוון שהם לא יהיו משתלמים עבורם. הקריטריונים לסבסוד צריכים להיות כמובן מוגדרים היטב, שקופים ואובייקטיביים.
אחת הבעיות של הצעה כזו היא הפגיעה בחוגים למדעי הרוח, הנתפסים בעיני רבים בתור תשתית רוחנית לקיומה של החברה הישראלית שלא נכון למדוד אותה בשוק העבודה. אני מציע לפצות את החוגים למדעי הרוח בגין אבדן הסבסוד על בסיס הוראה על ידי הגדלת הסבסוד על בסיס מחקר. בניגוד לטיעונים בעד סבסוד לימודי הנדסה או פיזיקה, הטיעונים בעד סבסוד מדעי הרוח מדברים על השפעות חיצוניות "רוחניות" למחקר בתחום ופחות על השפעות חיצוניות להוראה. כלומר, אנחנו רוצים לתמוך בקיומו של פרופסור בעל שם עולמי החוקר ספרות יהודית מהמאה ה-14, אבל לא בחוג לספרות במכללה שלא מקיים מחקר, למרות שאולי כן היינו רוצים לתמוך בחוג להנדסה במכללה שלא מקיים מחקר.
בעיה אחרת עם ההצעה, שעלתה בשיחות שלי עם מקבלי החלטות במשרד האוצר, היא שהם מאמינים שהמערכת כרגע "ניטרלית", כאשר כל החוגים בכל הפקולטות מקבלים סבסוד רק בהתאם לעלויות והמדינה לא מעדיפה חוגים מסוימים על פני אחרים, כך שהפרטים יכולים לבחור בתחום הלימוד האקדמי רק לפי העדפותיהם האישיות. זה כמובן לא נכון, המערכת הנוכחית ממש לא ניטרלית. היא מתמרצת צעירים ללמוד מנהל עסקים או ביולוגיה ימית במכללה נידחת במקום להיות הנדסאים או טכנאים. באחת המכללות שבה לימדתי פגשתי פעם מישהו שתיקן שם את המעלית, והוא סיפר לי שהוא מחפש טכנאי מעליות נוספים לעסק שלו ומוכן להציע שכר של כ-12 אלף שקל לחודש, אבל אף אחד לא רוצה.
המדינה מעודדת צעירים לעשות תואר אקדמי במקום זאת, מה שמוביל רבים מהם לתפקידי פקידות בשכר נמוך הרבה יותר או להסבות מקצוע מאוחר יותר. מערכת ניטרלית היא מערכת שבה לא מסבסדים כלום. המערכת הנוכחית, לעומת זאת, מתחזקת שיווי משקל גרוע על ידי סבסוד מסיבי, וזהו מצב שניתן לשנותו רק דרך שינוי מודל התקצוב של ות"ת. מלבד הנושאים האלו אני עוסק בדוח שכתבתי גם בתוספות השכר האוטומטיות להשכלה במגזר הציבורי, בהצגת מידע אמין יותר בפני מועמדים ללימודים ועוד.
כרגע מדינת ישראל מתעללת לחינם בחלק ניכר מצעיריה. אלו צעירים שבגרמניה, אוסטריה או שוויץ היו בוחרים לגשת למערכת ההשכלה המקצועית העל-תיכונית הזולה והיעילה, לומדים מקצוע מבוקש תוך שנה או שנתיים ומוצאים עבודה טובה בשכר גבוה. אך כאן בארץ הם מנותבים לתארים יקרים וארוכים, סובלים לאורך כל הדרך, מבזבזים זמן וכסף, ולאחר מכן רבים מהם מוצאים עבודה שלא תואמת את השכלתם – כל זאת בזמן שהמשק משווע לטכנאים והנדסאים. האמת היא פשוטה: בשנת הלימודים הנוכחית החלו ללמוד יותר מדי סטודנטים. הרבה יותר מדי. הגיע הזמן לסיים את ההתעללות הזו ולחשב מסלול מחדש. הגיע הזמן לצמצם את מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל.
בדבריך עולה שיש לזרוק את מכללות לפח הזבל, ולהשאיר רק את האוניברסיטאות.
נשים לרגע בצד את החוגים למדעי החברה והרוח ונדבר על הנדסה.
האוניברסיטאות בארץ בסופו של דבר מכשירות מספר מסוים של סטודנטים ללא שום קשר לביקוש בתעשייה, אלא לפי הכמות הסטודנטים אותם הם יכולים להכשיר.
בסופו של יום, גם מהנדסים שלמדו במכללות מאיישים(ברובם ) עמדות של מהנדסים. האם סגירת מכללות לא תגרום להייצא נמוך של מהנדסים ותגרום למחסור במשק?
מתוך הרשומה:
"חשוב להדגיש: לא הייתי רוצה לסגור מחר את כל המכללות. כשהתחלתי את המחקר הנטייה שלי נגד המכללות הייתה חזקה מאוד, אבל בהמשך נתקלתי במחקרים ובנתונים ששינו את דעתי (למשל זה). המכללות מאפשרות להנגיש את ההשכלה הגבוהה למקומות מרוחקים בפריפריה, מלמדות באופן יעיל וזול יותר מאוניברסיטאות, וחלקן שואפות די רחוק גם מבחינת רמת הלימוד ואולי יעקפו אוניברסיטאות בעתיד. לא נכון לשפוך את התינוק עם המים. רצוי לשמר את המכללות תוך התמקדות בצדדים החזקים שלהן. אבל כן נדרש לשנות את התמריצים העומדים בבסיס המערכת."
ממליץ לקרוא את הרשומה לפני שמגיבים.
אכן פול גז בניוטרל.
תוכל להרחיב על איך אתה מציע לאמוד אם חוג מסויים במכללה מסויימת לא מעלה את השכר הממוצע של בוגריו? חוץ מזה – כמה כאלה בכלל יש? הרי אלו הם חוגים שנכשלו לא רק בהקניית יכולות נדרשות לשוק, אבל גם במנגנון הסיגנלים המיוצר לכאורה.
כמו שמודדים תשואה להשכלה – מריצים רגרסיה ליניארית של השכר כפונקציה של השכלה, תוך שליטה במשתנים רלוונטים כגון גיל, מוצא אתני, השכלת הורים, מקום מגורים, מין וכו'. ויש לא מעט כאלו, לפי הניתוח שלי יתכן ש20% – 30% מהסטודנטים לומדים בחוגים כאלו.
זה מידע שאפשר לאסוף עבור כל חוג וחוג בכמות מספקת שתהיה לו משמעות סטטיסטית?
לעזאזל, חותם על כל מילה. על כל תו.
מקווה שמישהו שם יתעורר לפני שיהיה מאוחר מדי, אפילו שכבר לדעתי מאוחר "מדי" = תואר ראשון שווה ערך לכלום היום חוץ מקבלה לעבודה, בדיוק כמו שהייתה פעם בגרות מלאה = איתות רק על היכולות שכתבת עליו… הבעיה היא שאם הוא ניתן במקומות שלא מכבדים את עצמם (לא מתנצל ולא מסתיר את דעתי – בעיקר בעיקר בעיקר מכללות!) הוא מאכזב נורא, ואני פוגש גם את האכזבות של המעסיקים ששוכרים בעלי "תארים" ומקבלים חומר אנושי גרוע מאוד.
למרות שכל מה שראיתי, הבנתי ושמעתי במו עיניי, כל התובנות שלי הן אנקדוטליות – אין ספק שהמאמר הזה מייצג בצורה מלאה את כל מה שהרגשתי על בשרי.
מכללות לעומת אוניברסיטאות.
אינפלציית השקר של תארי הכלום והשום דבר כולל במקצועות שבעבר נחשבו למקצועות מהוגנים כמו עו"ד וביולוגיה.
מכללות שבלי פוליטקלי קורקט פשוט מוכרות תארים בשיטות מתוחכמות, לא פחות מזה. איפה ואיפה בין התנאים שבוגרי מכללות מקבלים לבין אלו שהם בוגרי אוניברסיטאות.
אוניברסיטאות שעושות וויתורים לעצמן כי רוצום לשים את הסטודנט כלקוח כמו המכללות וחוטאות לעיקר.
אנשים שלא ברור מה הקשר בינם לבין תואר ראשון חוץ מלעשות אותו כדי "שיהיה תואר".
אנשים שעשו תואר ולא עשו איתו רבע גרם של דבר אחרי הסמינריון כי כל מטרתם הייתה לעשות תואר (כמובן בסיבסוד המדינה).
אנשים שעשו תואר ולמרות המון כישרון ומאמץ ונכונות להשקיע ראו שהוא לא נותן להם דבר, שאין מתאם חיובי הבין ההשכלה שלהם ליכולת ההשתכרות שלהם ומצאו את עצמם עובדים בעבודות פקידותיות שאין בהן שום צורך בתואר.
ועוד אי אילו דוגמאות.
כל אלו ראיתי במו עיניי למשך השנים בתור בוגר אוניברסיטה ואחרי שנות לימוד רבות בה. כל מי שהכרתי שרצה שיצא מעצמו משהו היה חייב (לא רוצה, לא צריך) להמשיך לתואר שני רק כי "חייב" תואר שני בשביל לעבוד בעבודות של תואר ראשון. ותואר ראשון בשביל לעבוד בעבודות של הנדסאי. ודוקטורט בשביל לעבוד בעבודות של תואר שני.
והשכר… הוי השכר.
אינפלציה מטורפת ומוטרפת של תארים. אינפלציה שמאכילה בכפית את עובדי מוסדות ההשכלה הגבוהה. את המרצים ואת המתרגלים ואת עוזרי המרצים והמרכזים והמרצים מן החוץ. פגשתי מרצים באוניברסיטאות שהרצו והשלימו שכר במכללות וסיפרו לי מקרים מסמרי שיער ואמיתיים, למשל שהם מעלים את הממוצע בכוונה לדרישת הנהלת המוסד כדי שלא יהיו יותר מדי נכשלים, שהם נותנים פקטורים במכללות לפי דרישת המוסד ושברור להם שהם לא יכולים להכשיל על פי רמת הידע כי כל סטודנט הוא "לקוח משלם". וכל זה אמיתי לאמיתה.
אינפלציה שמזינה את המערכת בעוד ועוד ועוד צעירים הישר לתוך מכבש הלחצים והשקר האקדמי שלה. בזיון.
אינפלציה של אלק השכלה ואלק מידע. אני פוגש אנשים שאין ביניהם לבין אקדמיה שום קשר ושום עניין. שאין ביניהם לבין המקצוע שאותו הם למדו שום קשר ושום עניין חוץ "מלעבוד בזה".
אויש תנוח כבר, אתה מפוצץ את האינטרנט ברעיון אחד פשוט שמרוח על 10000 מילים…
כבר אי אפשר לקרוא את הסולידית בלי להיות מוספאם ממך
לא מסכים.
בימי הביניים, 90% מהעם בצרפת לא ידע קרוא וכתוב, היום כולם יודעים.
כששהורים שלנו (או הסבים, תלוי בגיל) היו ילדים, לימודי תיכון ותעודת בגרות היו אופציה למתקדמים בלבד, היום זה חובה.
גם לדברים אלו תקרא "עודף השכלה"?
ככל שתוחלת החיים עולה, אני חושב שהכשרה נוספת היא לא עומס על המערכת אלא יתרון . נכון שנקודתית יכולים להיות עודף עו"ד או עודף רו"ש, אבל ככה זה בשוק, הוא מגלה בעצמו הכמות הנדרשת.
אם תוחלת החיים היתה יורדת, הייתי אומר משהו אחר, אבל בהינתן שהיא עולה, אני חושב שטוב שאנשים לומדים. יהיה להם הרבה זמן לעבוד, שילמדו קצת קודם (או תוך כדי).
לא. לדברים האלו אני לא אקרא עודף השכלה, בעוד שלדברים שקורים היום אני כן אקרא ככה.
הטענה: "מגזר ההיי-טק הישראלי המהולל בנוי במידה רבה על צעירים שרכשו את השכלתם בקורסים קצרצרים בצבא ולא באוניברסיטאות" שגויה. מאוד שגויה.
אי אפשר לפתח מוצרים מובילים בעולם עם נסיון של קורס קצרצר. זה עניין פשוט של היצע וביקוש, כדי להיות הכי טוב צריך נסיון רב והרבה משאבים.
הנקודה היא שישנם צעירים שעובדים בהיי-טק בלי תואר, ולא שניים או שלושה. גם בוגרי תארים במחשבים לרוב יודו שרק חלק קטן מהקורסים שהם למדו רלוונטיים לעבודה. כך זה היה גם עבורי בהנדסה.
היום חברות מחפשות בנרות AI specialist ו-Data Scientist וכאלה לא יוצאים מהצבא (אלא אם כן הם עתודאים). נכון שבמחשבים אפשר ללמוד הכל בלי תואר, ונכון שיש פנומנים שלא צריכים דקה באוניברסיטה כדי לדעת את מה שהם צריכים, ונכון ש-80% מהמתמטיקה בסוף לא תשמש אותך בעבודה שלך בחוץ (אבל איזה 80%? זה כבר תלוי בתפקיד), אבל בפועל רוב האנשים שעובדים בהיי-טק עם תואר או שניים או שלושה לא היו מצליחים להגיע לשם בלי האוניברסיטה או המכללה. הם לא היו פותחים את גוגל ולומדים הכל לבד. אנשים נכנסים לתואר ראשון עם כלום ידע ויוצאים ממנו מוכנים להתחיל לתכנת (מסכנים. לתכנת זה מגעיל). הם מוצאים עבודות בתעשייה שלא היה להם סיכוי למצוא בלי התואר לא רק בגלל הסטטוס אלא גם כי רובם לא היו לומדים לבד.
חלק מהמכללות הפכו בראש ובראשונה לעסק כלכלי, אך יחד עם זאת צריך לעשות הפרדה בין המכללות שנותנות כלים לאוכלוסיה בעלת יכולות נמוכות יותר, לבין מכללות שבאות למכור תארים בכל מחיר
ברור שיש פה בעיה. ברור שיש אינפלציה של תארים לא נחוצים. אבל מהצד השני יש חוסר בהכשרות נחוצות. עם מהנדסים תמיד טובים שוק בריא תמיד ימצא משהו מועיל לעשות. מהנדסים יודעים לחשוב בצורה מובנית ומעשית. ומהנדסים במשרות של הנדסאים זה לא רע. אלה אנשים שיכולים להתקדם, אלה אנשים שיכולים לחשוב רחב יותר. יותר נכון אולי להגיד שאלה מהנדסים במשרות שבעבר נאלצו לאייש אותם בהנדסאים. הלוואי שיכולנו לתת קצת סדר במחשבה וקצת יכולות הנדסיות ותכנותיות ומתמטיות והסתברותיות לכולם. זה היה חוסך הרבה נזק וטימטום. בעולם.
אבל כן יש יותר מדע סטודנטים למדעי הדשא וללימודי הכלום והשום דבר. כי זה סמל סטטוס קל ולא צריך מתמטיקה.
עמית, "מהנדס יודע לחשוב בצורה מובנית ומעשית"?..
מהנדס למד בטכניון אלגוריתם אחד לפתרון בעיות:
– מצא משוואה (או סדרת משוואות) שמייצגות את הבעיה
– הזנח מה שאפשר (חלקים מנגזרות גבוהות של הזמן בבעיה סטטית, נתוני התחלה שנתון שהם זניחים וכו') ותגיע למשוואה פשוטה יחסית
– הצב את הנתונים ומצא את הפתרון, או את האופטימום.
זה מה שהוא עשה עשרות פעמים, בכל מבחן ובכל תרגיל בית בכל קורס.
זו צורה *מובנית* אך לא *מעשית*;
היא לא מתחשבת באילוצים מעשיים של מימוש, בטיחות, מחיר, לוגיסטיקה וכו' שפשוט לא נלמדים. מהנדס טרי יאמר לך שלצורך מסוים אתה צריך עדשה באורך מוקד ענקי או סנסור עם המון פיקסלים, בלי לחוש את ההבדלים המעשיים בין שני הפתרונות.
וכמובן, היא מתסכלת מאוד מי שרגיל לפתור משוואות דיפרנציאליות חלקיות, ופתאום צריך להחליט בין גייג'ים של חוטים או בין פרוטוקולי תקשורת לסנסורים; מבחינתו, זה לא מה שלימדו אותו בטכניון.
מי שעובד בתכנון ומימוש מעגלים פשוטים, צריך "סדר במחשבה וקצת יכולות הנדסיות " ברמה שבי"ס מקצועי אמור לתת; חבל לבזבז לו 4 שנים מהחיים בלימודים אקדמיים. עדיף שיעבוד בזמן זה.
האמת, מה שאתה אומר (מינוס ההתייחסות הספציפית למכללות) רלבנטי גם להרבה סטודנטים באוניברסיטאות. איך היית פותר את הבעיה הזאת?
אחלה מאמר. אבל כמו שאתה יודע, הכל בסוף פוליטיקה.
בנט, כשהיה שר הכלכלה, שיווק ועשה מהלכים אדירים כדי לקדם את לימודי הנדסאי וטכנאי (היום קל מאוד לקבל 75% משכר הלימוד כמלגה מהמדינה).
היום הוא שר חינוך, ואני לא רואה אותו בכלל פועל בכיוון.