הערה: רשומה זו פורסמה לראשונה ב"הארץ".
קבוצה עיקשת של אקדמאים מנסה מזה עשרות שנים להשחיר את המהפכה התעשייתית ואת המערב, כחלק מתפיסה פוסטמודרניסטית אשר הפכה לפופולרית גם בחלק מאמצעי התקשורת. ניסיונות ההשחרה בדרך כלל מתחילים עם איזו שהיא תופעה שלילית שהתרחשה בבריטניה או בארצות הברית במהלך המאות ה-18 וה-19, כגון זיהום אוויר, עבדות, עבודת ילדים או נישול איכרים אנגלים מנחלותיהם. לאחר מכן מראים החוקרים שהיו מי שהרוויחו מהתופעה הזו, ואז הם מבצעים קפיצה לוגית עצומה, ומנסים לקשור את התופעה השלילית באורח עקום לפני הקטר העצום של הקפיטליזם והצמיחה הכלכלית, במטרה לטעון שמקורו של כל הטוב הזה שאנחנו נהנים ממנו כיום הוא באותו החטא הקדמון.
ב-13.11.2019 פורסם ב"הארץ" ראיון עם ההיסטוריון סוון בקרט, המהווה דוגמה לתבנית זו. בקרט פרסם ספר על תעשיית הכותנה, אחת מתעשיות הדגל של תקופת המהפכה התעשייתית. הקדמה הטכנולוגית שליוותה את תעשיית הכותנה (והטקסטיל באופן כללי) במאה ה-19 הפחיתה את מחירי הביגוד לראשונה בהיסטוריה האנושית לרמה שאיפשרה גם למשפחות עניות להפסיק לתפור בגדים גסים תוצרת בית, ואפילו לקנות יותר מחליפת בגדים אחת. אך כמובן, בתחילת הדרך תעשיית הכותנה הייתה מבוססת במידה רבה על העבדים שקטפו כותנה במטעים הגדולים של דרום ארצות הברית. האם ניתן לטעון עקב כך שהעבדות שיחקה תפקיד חשוב בעליית המערב?
חוקרים אחרים כבר טענו, בתגובה לספרו של בקרט, שתעשיית הכותנה לא הייתה חשובה כפי שהוא טוען, ושתפיסתו אודות המרכזיות של העבדות שגויה מהיסוד (ראו גם כאן). על מנת להבחין בשגיאה שבלב הטיעון, כל מה שנדרש זה ללכת מעט אחורה. למעשה, עבדות הייתה נפוצה בכל החברות האנושיות בהיסטוריה, וביחוד במושבות העשירות של דרום אמריקה, מרכז אמריקה והאיים הקריביים. העבדות נעלמה לראשונה דווקא באזורים המתועשים ביותר שבתוך המדינות המתועשות ביותר, ובתקופה שבה תהליך התיעוש הגיע לשיאו. אם עבדות הייתה גורם חשוב לשגשוג כלכלי, היינו מצפים שספרד ופורטוגל יקצרו את עיקר הרווחים מהמסחר עם העולם החדש, ולא בריטניה, שעקפה אותן בסיבוב. ספרד ופורטוגל השתלטו על אותם חלקים מיבשת אמריקה שמלכתחילה היו יותר עשירים וצפופי אוכלוסייה, והקולוניות שלהן היו מבוססות לגמרי על עבדות. הבריטים והצרפתים, לעומת זאת, התקשו למשוך מתיישבים לקולוניות שלהם בצפון אמריקה וקנדה, ונאלצו עקב כך להקים מוסדות פתוחים אשר עודדו מסחר והגירה. מלחמת האזרחים האמריקנית, אחת המלחמות האכזריות בהיסטוריה, נערכה בין הצפון המתועש, העשיר והסולד מעבדות, ובין הדרום העני שתמך בהמשך העבדות. אם העבדות הייתה כל כך משתלמת, איך ייתכן שהצפון היה עשיר יותר מהדרום?
העבדות היא לא התופעה היחידה שנעלמה לראשונה דווקא באזורים המתועשים ביותר שבתוך המדינות המתועשות ביותר, ובתקופה שבה תהליך התיעוש הגיע לשיאו. גם עבודת הילדים, שהייתה נפוצה בכל חברה אנושית בהיסטוריה, נעלמה בערך באותו הזמן, עוד לפני שהופיעו הרגולציות הראשונות בנושא. איך יתכן גם העבדות וגם עבודת הילדים חוו את אותו התהליך?
ההסבר הוא פשוט. הקדמה הטכנולוגית בתקופת המהפכה התעשייתית העלתה את החשיבות היחסית של הון אנושי, ביחס להון פיזי, בתהליך הייצור. היא חייבה גברים ונשים להשקיע בהון האנושי של עצמם ושל ילדיהם, והעלתה גם את שכרן של נשים ביחס לגברים. חינוך הילדים הפך למשתלם יותר משליחתם לשוק העבודה. מכונות הפכו למשתלמות יותר מעבדים. אלו לא היו אנשים טובים שצצו לפתע משום מקום ועצרו את העבדות ואת עבודת הילדים – אלו היו האינטרסים הצרים של סוחרים, תעשיינים ופוליטיקאים, או לפחות היעדרם של אינטרסים סותרים, שאיפשרו את המהפכה שחיסלה את התופעות האלו.
העבדות לא תרמה לעליית המערב. ההפך, היו לה נזקים עצומים, שרבים מהם נשארו עד היום, גם בארצות הברית וגם באפריקה. היא מנעה השקעה בהון אנושי, מנעה השקעה במיכון, מנעה קדמה טכנולוגית. האנשים המוזכרים בראיון עם סוון בקרט, שהפיקו רווחים כספיים מהעבדות, הזיקו לקדמה. למעלה ממאה אלף חיילים של צבא צפון ארצות הברית מתו כדי להתגבר עליהם ועל האינטרסים שלהם, ואם הצפון לא היה מנצח במלחמה דרום ארצות הברית הייתה ככל הנראה ענייה כמו מקסיקו כיום. העבדות הייתה נטל כלכלי, לא רק מוסרי, ועליית המערב חייבה את חיסולו של הנטל הזה.
בדומה לטענותיו בנוגע לעבדות, גם ההסבר שנותן בקרט עבור "ההתבדרות הגדולה" (the great divergence) בראיון אינו מקובל כיום על מרבית החוקרים בתחום. הוא מדבר על "סחר אלים" באסיה, עבודות כפייה באמריקה ועוד, מבלי לתהות כיצד אירופה הגיעה מלכתחילה לנקודה שאיפשרה לבריטים לנצח בנוק-אאוט את הסינים במלחמות האופיום. התשובה היא שוב הקדמה הטכנולוגית המהירה שאפיינה את האירופאים, כתוצאה מהתחרות המתמדת בין מעצמות אירופאיות מאז ימי הביניים המאוחרים, בזמן שסין ואימפריות אחרות נקלעו לסטגנציה וניוון. האירופאים לא כבשו את העולם מכיוון שהם היו אלימים ומרושעים יותר, אלא מכיוון שהיו להם ספינות עם שריון פלדה ותותחים משוכללים יותר, שעוצבו במהלך מאות שנים של תחרות פנימית עזה. אותה הקדמה הטכנולוגית שעזרה לאירופאים לכבוש חלק ניכר מהעולם, חייבה אותם גם להכחיד את העבדות ואת עבודת הילדים, ולקדם מוסדות דמוקרטיים וסחר חופשי.
בסופו של הראיון אנחנו מגיעים לנושא אי השויון. "הקפיטליזם תמיד הוליד אי־שוויון", אומר בקרט, אבל זוהי טעות. אי שוויון המתבטא במבנה חברתי היררכי היה המצב הטבעי בכל החברות האנושיות שהתפתחו אל מעבר את שלב השבט והנגידות ( chiefdom) אלפי שנים לפני הופעת הקפיטליזם – ובייחוד אי שוויון בהזדמנויות. הקדמה הטכנולוגית המהירה והשינויים המוסדיים שליוו אותה לקראת סוף המאה ה-19 חיסלו חלק ניכר מאי השוויון בהזדמנויות, והובילו למוביליות חברתית מהירה במיוחד, בייחוד בארה"ב. לגבי השפעת הקדמה על אי השוויון בתוצאות – ובכן, תלוי מה ואיך אתם מודדים. הנושא נחקר באינטנסיביות כבר זמן רב, והמסקנה היא שככל הנראה אין חוקי טבע המכתיבים דווקא השפעה שלילית או חיובית של צמיחה כלכלית על אי שוויון, והכל תלוי בפרטים הקטנים.
בסופו של דבר, ההשקפה שמנסה להדביק תופעות שליליות למהפכה התעשייתית ולעליית המערב איננה נובעת מעובדות היסטוריות. היא נובעת מתפיסה מוסרית בסגנון "החטא הקדמון", מן כשל קוגניטבי שלפיו לא ייתכן שדבר כל כך טוב, כמו המעבר מהעולם שבו כמחצית מהילדים נפטרו לפני הגיעם לבגרות אל העולם המודרני, פשוט צמח ככה מעצמו, באופן ספונטני, מבלי שיכוון על ידי ממשלה כלשהי, מבלי שיונהג על ידי אינטרסים נסתרים וקונספירציות כלשהן, מבלי שיהיה זה "משחק סכום אפס" שבו על כל פרט שמרוויח ישנו פרט שמפסיד, מבלי שיהיה צד אפל כלשהו שכולנו מפספסים. אבל למרבה התדהמה, ובניגוד לאינטואיציה – זה בדיוק מה שקרה ב-200 השנים האחרונות.
תודה, מרתק כהרגלך.
האם יש איזשהו הסבר כלכלי / סטטיסטי מניח את הדעת באשר לשאלה למה התמ"ג באירופה צמח משמעותית מאשר התמ"ג באפריקה? איזה פרמטרים ייחודיים לאירופה שאיפשרו את צמיחתהּ לעוצמת אפריקה?
אירופה הייתה עשירה בממוצע יותר מאפריקה גם לפני 500 שנה. אם כבר השאלה המעניינת היא איך האירופאים עקפו את סין בסיבוב. יש המון ספרים ומחקרים שנכתבו על הנושא הזה, ואני מסכם את חלקם בספר שכתבתי עם עודד גלאור ויפורסם בעברית בקרוב. לדעתי הטיעון המשכנע מכולם הוא שהמבנה הגיאוגרפי המבוזר והמלא בחצאי-איים של אירופה מנע ממעצמה יחידה להשתלט על היבשת כולה, וכך הוביל לתחרות מתמדת בין מספר מעצמות בגודל בינוני, שבכל תקופה אחת אחרת מהם הייתה המובילה. כתוצאה מהתחרות אירופה לא נקלעה לסטגנציה הטכנולוגית שאפיינה את הסינים, העות'מנים, הרומאים ואחרים. התוצאה הייתה קדמה טכנולוגית, דתית, תרבותית, מדעית, אמנותית וכו'. יש כמובן הסברים נוספים שהוצעו.
לגבי העוני של אפריקה, יש הסברים אחרים. מחקרים הראו שהעבדות ממש פגעה באפריקאים, אבל הם היו עניים גם לפני כן. יש מחקר שהראה שזבובי הצה צה לא מאפשרים חקלאות המבוססת על חיות משק, ובגלל זה אולי באפריקה שמדרום לסהרה לא התפתחו מעצמות של ממש במאות השנים האחרונות. יתכן שגם המלריה השפיעה על כך. יש את ההסברים של ג'ארד דיימונד על ההבדלים בין יבשות על ציר צפון-דרום ויבשות על ציר מזרח-מערב, ועל המחסור בבע"ח שניתן לביית.
בכל אופן, בתור התחלה אני ממליץ לך לקרוא את "רובים, חיידקים ופלדה" של דיימונד.
יכול להיות שיש רק קשר קורלטיבי, בין גילוי אמריקה, הסחר הטרנס אטלנטי בעבדים, וההשתלטות האימפריאליסטית על העולם, לבין עליית הקפיטליזם, ואין קשר סיבתי, אבל אני חייב לומר שבהשוואה לפוסטים מחכימים שלך בעבר, נראה לי שבשם טענה מוצדקת (התנגדות לניסיון להדביק כל רעה חולה לקפיטליזם המערבי), יצא שניסית לדחות כל ביקורת על האימפריאליזם ועל הנזק שהוא גרם לעולם הלא אירופי. לא יודע אם לזה כיוונת.
עם הכיבוש של חברת הודו המזרחית את הודו, היה היצוא של הודו גדול מזה של בריטניה פי 20 (יכול להיות שאני לא זוכר את המספר המדויק, אבל זה סדר הגודל, מוזמן לקרוא בספרו של ויליאם דלרימפל שיצא לאחרונה על חברת הודו המזרחית). השליטה של בריטניה בהודו לא הייתה דומיננטיות כלכלית, אלא שלטון בחסות כידונים. הם כפו על הודו (ועל שאר המושבות) לייצר חומרי גלם ועצרו כל ניסיון להתחרות בבריטניה בייצור מוצרים מוגמרים. הקפיטליזם היה יכול אולי מאוד לעזור להודו, אבל הוא לא יושם בה – המעצמות הקפיטליסטיות ניצלו את היתרון שלהן בטכנולוגיה צבאית כדי למנוע התפתחות של תחרות חופשית.
אני לא חושב שיש מחלוקת שהדרום האמריקאי היה נחות כלכלית לעומת הצפון, אבל אתה לא ממש התמודדת עם הטיעון המערכתי: שהעולם המתועש נהנה מהעבדות, בגלל שהוא יכול היה להתמחות במוצרים מוגמרים ולהשקיע בהון אנושי, בין השאר משום שהוא לא היה צריך להשקיע בייצור חומרי גלם, שיוצרו במושבות, ולעתים קרובות בעבודת עבדים. אלמלא מנעו המעצמות את ההתפתחות הכלכלית של המושבות האלה, אני חושב שהטיעון שלך היה יותר חזק.
(למען הסר ספק: אני חושב שהשיטה הקפיטליסטית היא השיטה הגרועה ביותר, חוץ מכל האחרות).
[…] שהכלכלה המודרנית נבנתה על גבם של עבדים. פרסמתי בבלוג תגובה לראיון הזה, ולאחרונה פרסם אלי קוק תגובה לתגובה […]