ראשית כל, דמי אבטלה. מדובר במנגנון קיים, אוטומטי, שעוזר באופן ישיר למשקי הבית שנפגעו במידה הרבה ביותר. אין שום סיבה להגדיל כל מני קצבאות, המשבר הזה לא מטיל עול כלכלי מיוחד על קשישים / נכים / הורים לילדים וכדומה. הוא מטיל עול על מי שאיבד את עבודתו, ואלו הם האנשים שלהם עלינו לעזור.
לדעתי אין טעם כיום ב"שליחת צ'ק" לכלל הציבור. המשבר הנוכחי הוא כרגע בצד ההיצע, לא בצד הביקוש, הוא אמור להיות זמני, בהחלט יתכן שהסגר יבוטל אחרי פסח, אין צורך לעודד ביקושים, וגם אי אפשר כי ממילא הרבה עסקים סגורים.
שנית, נדרש לחשוב על העסקים שנסגרו באופן זמני כתוצאה מהסגר: אנחנו רוצים שהם יוכלו להתאושש ולחזור לפעול אחרי ש"נדליק את הכלכלה מחדש", וישכרו את העובדים המובטלים.
אני מאוד מתנגד לסובסידיות למגזר העסקי בזמנים רגילים. בניגוד למה שאחרים אוהבים לטעון אני נגד דרוויניזם חברתי, אבל אני לגמרי בעד דרוויניזם עסקי, שהעסקים היעילים ידחקו את הלא-יעילים. זו התרומה של תחרות לצמיחה הכלכלית.
השאלה היא איך אפשר כרגע לעזור לעסקים שנפגעו זמנית לשרוד את המשבר, מבלי להציל כל מני פירמות שהיו על סף קריסה עוד לפני המשבר ורוצות עכשיו לנצל את העניין כדי לקבל קצת כסף ולשרוד עוד שנה-שנתיים. אין תשובה מושלמת, אבל עזרה בדמות הלוואות, ערבויות ודחיית תשלומים לממשלה ולגופים ציבוריים (חשמל, מים, עיריות) שהיא אחידה על פני כל סוגי הפירמות היא ככל הנראה הדרך הטובה ביותר לעשות זאת. לא צריך לשלוח חבילות הצלה לחברות ספציפיות שקרסו, ולא צריך לתת פרס מיוחד לפירמות שהתנהגו בחוסר זהירות יוצא דופן.
לפעמים אני שומע טיעונים בעד העברת כסף מפירמות מסוימות לאחרות. למשל, שהבנקים יוותרו לעסקים אחרים על החובות, או שהקניונים יפסיקו לגבות דמי שכירות מחנויות. אני לא רואה מה הערך בזה. פירמות הן לא בני אדם, אין שום היגיון ב"סוציאליזם של עסקים" שמעביר כסף מעסקים "גדולים" לעסקים "קטנים". לפעמים עסקים קטנים מפרנסים מספר מצומצם של אנשים עשירים למדי (קליניקה של רופא שיניים), ועסקים גדולים מפרנסים אלפי אנשים עניים יחסית (סופרמרקטים). אין סיבה להעביר כסף מסוג מסוים של עסקים לסוג אחר.
את התמיכה הזו של הממשלה בציבור ובמגזר העסקי צריך לממן על ידי הגדלת הגירעון ועל ידי קיצוץ חד ומיידי באותם חלקים של המגזר הציבורי שאינם נדרשים למאבק במגפה, כולל קיצוץ רוחבי במשכורות במגזר הציבורי. זה לא אומר שאני תומך כרגע במדיניות צנע, הוצאות הממשלה הולכות לגדול דרמטית וזה בסדר גמור. אבל ההשקפה שלפיה כל הגדלת הוצאה ממשלתית כלשהי כרגע היא בהכרח חיובית וכל קיצוץ הוא בהכרח שלילי היא שטחית ומטופשת. יש מקומות שראוי להרחיב, ויש מקומות שראוי לקצץ.
מה צריך להיות גובה התמיכה? תלוי במגבלות התקציב. קל לצעוק, כמו שרבים עושים כיום, שהממשלה צריכה להיות "נדיבה" יותר, אבל נדיבותה של הממשלה מגיעה על חשבון הציבור. אנחנו וילדינו נצטרך להחזיר את החובות שהממשלה צוברת כעת. מדינות שערב המשבר שמרו על חובות נמוכים יותר, או שמקצצות יותר בתחומים שאינם נדרשים, יכולות להרשות לעצמן להיות יותר נדיבות כעת עם דמי האבטלה והסיוע לעסקים. עד כה התוכניות של משרד האוצר נראות לי סבירות למדי.
סביר שבשלב עתידי כלשהו המדיניות הנוכחית תוחלף במדיניות צנע של מיסים גבוהים וקיצוצי הוצאות, במטרה להוריד את הגירעון. הייתי כותב מילה או שתיים על הצורך כעת ברפורמות תומכות צמיחה שיעזרו לנו לצאת מהמשבר ביום שאחרי ולהקל על מדיניות הצנע, אבל יש לי אפס אמון במקבלי ההחלטות ובמידת יכולתם או רצונם לחשוב לטווח רחוק כזה, אז אולי קצת חבל על המאמץ.
אני מסכים אתך. אבל מה אני מבין?
אתה קצת מתעלם מכך שבעלי עסקים שנסגרו (גם אם זמנית) לא רק צוברים חובות לארנונה, שכ״ד וכו׳, אלא גם צריכים לאכול ולהאכיל את בני משפחותיהם. בדיוק כמו השכירים שאיבדו את המשכורות שלהם, גם הם איבדו את מקור ההכנסה שלהם. ואין מנגנון דמי אבטלה בישראל ללא-שכירים. גם אין סיבה שעצמאי (במיוחד קטן) יצטרך להחזיר הלוואה, בעוד שכיר מקבל את הכסף as-is.
עם רוב השאר מסכימה. וברור לגמרי שהצ׳ק המטופש ע״ס 500 ש״ח הוא בעיקר בקשיש לחרדים/דתיים, בעלי המשפחות הגדולות.
הממשלה בעיקר צריכה להיות מוחלפת. היא אחראית לקיצוצים העצומים והבלתי אחראיים בכל מנגנוני מדינת הרווחה שעכשיו נדרשים, ובראשם מערכת הבריאות. (אבל גם החינוך, הרווחה ועוד).
בגלל שאת לא הראשונה ששואלת אותי, החלטתי לכתוב על כך בנפרד כאן:
https://www.facebook.com/%D7%93%D7%A2%D7%AA-%D7%9E%D7%99%D7%A2%D7%95%D7%98-266806780108495/?ref=bookmarks
סליחה, זה הקישור:
מה זאת אומרת ״שכירים משלמים על ביטוח אבטלה״? שכירים משלמים את חלקם בביטוח הלאומי והמעסיק שלהם משלם את חלקו עבורם. עצמאי משלם אחוז גבוה יותר כי הוא משלם את שני החלקים הללו. אבל מקבל הרבה פחות ״ביטוח״.
בנוסף, גם הנימוק של ״עצמאי יכול להחליט אם לפתוח את העסק״ הוא מאוד תמים: עצמאי שאיבד את העסק שלו, איבד את מיקומו (כי למשל לא היה יכול לשלם שכירות), איבד לקוחות, והשתמש בחסכונות שצבר להרים את העסק כדי להאכיל את משפחתו, לא תמיד יכול להרים מחדש עסק. באותה המידה אפשר לומר לשכיר שפוטר: אתה בחרת להיות שכיר, תפתח עסק עצמאי ולא תהיה מובטל. שני המשפטים האלה לא רצינייים… לא תמיד יש בחירה. לא כל מקצוע מתאים לזה או לזה וגם לא כל אדם.
אפשר תמיד למצוא ״עבודת דחק״ (אבטחה, שליחויות, שירותים) אבל האם אנחנו רוצים לבסס את החיים שלנו על עבודות דחק? בשביל זה אנשים בנו את עצמם? למדו? השקיעו? מהגרים מוכנים לספוג את הירידה הזו במעמדם – כי הם רואים אופק עבור הדור הבא שלהם (אחרת לא היו מהגרים) וכנראה שבמקום ממנו הגיעו היה רע יותר. אבל פה מדובר על אנשים שלא היתה להם שום בחירה.
קצר, מתומצת וקולע.
מסכים עם כל מילה, אפילו עם ההערה בסוף הפוסט.
טור דעה נהדר. אוהב מאוד לקרוא אותך ולקבל כלי עזר לחשוב איתם.
בקשר לעסקים, ובכלל באופן עקרוני: נשאלת השאלה האם המדינה לא אמורה לשלם פיצוי, לעסקים שהיא סוגרת בפקודותיה? ובפרט, מה ביחס לפיצוי שמהותו עצירת הוצאות לאותם עסקים / בעלי עסקים ואפילו שכירים?
משהו בסגנון של לקבוע בחוק שאין בתקופה הזו תשלומי ארנונה ושאר תשלומים קבועים (המדינה תשלם מה שצריך), שהמשכנתאות מוארכות אוטומטית עד סוף המשבר לכל המעוניין ע"י הלוואת בלון בסבסוד המדינה (ואולי בתמורה דמי שכירות קבועים שאינם אחוזים מפידיון מוקפאים). שדמי האבטלה המשולמים בתקופה זו, הם חריגים ולא ייחשבו במניין הרגיל של ביטוח אבטלה.
יש פה בעיה שאם זה יהיה כללי, אותם עסקים שכן פעילים באופן מלא ירוויחו ובטח יש גם ברעיון כזה עיוותים שקשה לצפות מראש… אבל הרעיון העקרוני הוא שכאשר המדינה מקבלת ההחלטות לטובת הכלל, העלות של ההחלטות האלה היא על המדינה / הכלל, ולא על חשבון הגורם האקראי שנפגע, אפילו אם יש לו ביטוח