השבוע עזבתי את פורום קהלת והתחלתי לעבוד במקום עבודה חדש, בחברת היי-טק, בתור מדען נתונים. תקופה מוזרה לעזוב עבודה, אני יודע. לא תכננתי לתזמן את זה ככה. למעשה, כבר לפני כשנה, כשהתברר לי שלא אוכל למצוא משרה אקדמית בישראל, התחלתי בהשלמת נושאים שפחות הכרתי בלמידת מכונה ובכל מני תחומי ידע משיקים מתוך מטרה לחפש עבודה בתחום. לעבודה החדשה התקבלתי עוד לפני משבר הקורונה.
הסיבה המרכזית לעזיבה היא הרצון שלי ללמוד ולהתפתח אל תחומים חדשים. התחום של מדע הנתונים ולמידת מכונה מאוד מעניין אותי, ואני ככל הנראה שייך לאותו זן נדיר של אנשים שבאמת נהנים לכתוב קוד. עבר זמן רב מאז שהייתי צריך ללמוד כל כך הרבה נושאים חדשים, וזה ממש כיף. לדעתי הטכנולוגיה של למידת מכונה נכנסת כרגע לעידן הזהב; אנחנו באותה הנקודה שבה הרכבות היו באמצע המאה ה-19, או המחשבים בשנות התשעים של המאה ה-20. לראשונה בהיסטוריה האנושית יש לנו גם כמות עצומה של נתונים זמינים, וגם מחשבים חזקים וכלים שמאפשרים להפיק מהנתונים תובנות חדשות במהירות וביעילות. רציתי להיות חלק מהמהפכה הטכנולוגית המשמעותית ביותר בדור הנוכחי, להספיק לעלות על הרכבת הזו, לדהור איתה קדימה ולראות מהמושב בקרון הראשון כמה רחוק היא תהיה מסוגלת להגיע.
כמובן, תמיד תהיה לי פינה חמה בלב עבור פורום קהלת לכלכלה, ועבור האנשים שם שממשיכים ללכת נגד הרוח, להילחם בקבוצות אינטרס ולפרסם אמיתות לא-נוחות שפוליטיקאים פחות אוהבים לשמוע. אני גם אמשיך לתמוך במחקרים של הפורום בדרכים שונות.
חברים ששמעו על המעבר שאלו אותי מה יקרה עם הבלוג הזה. סביר שהעיסוק שלי במדיניות כלכלית יפחת, אך האמת היא שמלכתחילה לא תכננתי לכתוב בלוג כלכלי. הרשומות הראשונות בבלוג באתר תפוז, מלפני למעלה מעשור, עסקו בשלל נושאים שעניינו אותי, כגון הימצאות חייזרים בחלל החיצון או ספרי מדע פופולרי, ולא רק בכלכלה. יתכן שאחזור יותר לכיוון הזה. חשבתי גם לנסות לפרסם רשומות עמוקות על למידת מכונה ומדע נתונים, אם כי הן בדרך כלל דורשות השקעה משמעותית. פעם, כשהייתי סטודנט, היה לי קל יותר להשקיע בבלוג, אבל היום כשאני חוזר מהעבודה אני בדרך כלל מעדיף לברוח לאיזה משחק מחשב. אולי בסופו של דבר הבלוג ידעך. גם זה תהליך מתמשך – הרשומות הכי נצפות שלי נכתבו לפני כ-5 שנים. ואולי יום אחד כשאצא לפנסיה הוא יפרח מחדש…
חלק ניכר מהכתיבה שלי בבלוג התחלף בכתיבת ספרים, שעוד לא נחשפתם למרביתה. מלבד הספר "מסע האנושות", שפרסמתי עם עודד גלאור, ישנו ספר נוסף שאני כותב מזה כשנתיים על ההיסטוריה הכלכלית של ישראל, והשבוע סיימתי סוף סוף את הטיוטה הראשונה שלו. שמו הנוכחי של הספר הוא "הנס הישראלי – סיפור על הון אנושי, דמוקרטיה ואשליות", ומטרתו היא לנסות להסביר מדוע מדינת ישראל עשירה יותר ממדינות מתפתחות, אך פחות ממדינות מערב וצפון אירופה והמושבות האירופאיות. הגישה מבוססת על המחקר המודרני בצמיחה ארוכת טווח, שמסוקר בהרחבה ב"מסע האנושות" – חיפוש אחר מאפיינים מוסדיים ותרבותיים שהם הגורם האולטימטיבי לדירוג היחסי של ישראל. מבחינתי הספר הזה הוא סיכום של חלק ניכר מהעבודה שלי בבלוג בעשור האחרון, והוא יותר אישי ויותר קשור לכתיבה שלי ברשתות החברתיות מהספר הקודם. בקרוב אתחיל עם סבב העריכות שלו, ואני מעריך שבעוד כחצי שנה הוא יצא לאור. גם בעתיד אני מאמין שאעדיף כתיבת ספרים על פני הבלוג, מכיוון שהם מאפשרים לי להגיע לעומק רב יותר. ממילא תמיד אמרו לי שהרשומות שלי ארוכות מדי…
גם אם אכתוב בהן פחות, קשה לי להאמין שאעזוב את הרשתות החברתיות לגמרי. מבחינתי האינטרנט הוא פלא: הוא העניק לי במה וקול שאף אחד לא היה מעז להעניק לי בעולם האמיתי. הוא אפשר לי להתמודד מול אנשים שנהנים מיוקרה, כריזמה, הופעה סמכותית, יכולת להתחבב על הקהל וקול עמוק – כל אותן תכונות שמעולם לא היו לי ולעולם לא יהיו לי. באינטרנט לכל התכונות האלו אין משמעות, הדבר היחיד שחשוב הוא טיעונים ויכולת ניסוח.
אך מצד שני, הוויכוחים ברשתות החברתיות נוטים לחזור על עצמם, והמלחמה הקבועה כנגד הרוח היא די מתסכלת. יותר מדי אנשים אכזבו אותי, מבחינת ההתעקשות שלהם שלא לזוז מדעותיהם המוקדמות למרות שנים של התכתבויות. אינני יודע עד כמה ארצה להמשיך בוויכוחי סוציאליזם-קפיטליזם נדושים, גם ככה אני מרגיש שההשפעה של הוויכוחים האלו על המציאות זניחה. אני גם לא מרגיש בנוח עם הכתיבה בפומבי. חשבתי שזה יגדיל את האמינות שלי בעיני הקוראים, אבל זה לא נעים להגיע למקומות חדשים ולגלות שלרבים יש דעות מוקדמות עלי, אפילו כשהדעות האלו חיוביות. באופן מצטבר, אין לי ספק שהבלוג שלי פגע בקריירה שלי יותר ממה שהוא תרם לה. לא הייתי ממליץ לאנשים לכתוב בפומבי ברשתות החברתיות, בייחוד אם בכוונתם לפרסם דעות הסוטות מהקונצנזוס.
אין פואנטה לפוסט הזה. אני יודע שהרבה אנשים עוקבים אחרי בבלוג וברשתות החברתיות, והחלטתי שמן הראוי להסביר מדוע אני עוזב, גם בגלל שפורום קהלת הוא מקום משמעותי עם אג'נדה מסוימת ולא סתם "עוד מקום עבודה", וגם בגלל שייתכן שזה יהיה שינוי כיוון כללי יותר עבורי בסופו של דבר, אם כי מוקדם מדי לדעת. יש כיום ברשתות החברתיות צעירים רבים שלדעתי עושים עבודה מצויינת בכתיבת ביקורת על מדיניות כלכלית. אני מקווה שבעתיד חלקם ילמדו לתארים מתקדמים, ויצטרפו אליהם כל מני פרופסורים ודוקטורים צעירים שיש להם את האומץ לכתוב בפומבי, כך שרמת הדיון תישאר גבוהה, והם יוכלו להוות משקל נגד מסוים לפופוליזם. יום אחד אולי הרעיונות האלו יחדרו אל מתחת לענני הספקנות, הרגשות העזים וחוסר ההבנה, ויפגשו בפוליטיקאים ובפקידים בכירים שבאמת אכפת להם, ובקונסטלציה פוליטית שתאפשר לעשות שינויים לטובה. מותר לחלום.
אורי- נהניתי לקרוא את הפוסט הזה, בעיקר מפני שאתה רחב אופקים, "מלכלך את הידיים", ולא תקוע בעולם השן האקדמי.
יהיה לי חבל אם הבלוג לא ימשיך, אבל למי זה איכפת? אתה בדרך הנכונה קדימה.
ויכוחים פוליטיים או פילוסופיים או אידאולוגיים לא ניתן להכריע, אלא לכל היותר לחדד את הדברים ולהבין וללמוד מהצד שכנגד.
אני מתאר לעצמי שהתכוונת שיש אנשים שאינם משתכנעים מהעובדות (נניח- הפוסט שלך לגבי תקציב הבריאות שלמרבה הפלא לא קטן), ולא לכך שהסוציאליסט לא הפך לליברל (כאן כבר לא מדובר על עובדת אלא על השקפת עולם).
בהצלחה!
הכתיבה שלך בפייסבוק מאוד השפיעה על תפיסת העולם שלי, וכתוצאה מכך גם קצת על תפיסת העולם של הסובבים אותי.
תודה רבה, נהנתי מאוד, ובהצלחה בהמשך!
נדב ליטבק
תודה, גם אם הבלוג לא ימשיך אני חושב שספרים יכולים להיות תחליף ראוי. עיקר האכזבה שלי היא מאנשים שאני מתווכח איתם כבר שנים, מסביר להם למה משהו שהם אומרים הוא טעות, ואז אחרי חודש הם שוב אומרים את אותו דבר.
תודה אורי על הבלוג המעולה. בדיוק אתמול שיתפתי פוסט שכתבת בנושא אי השוויון.
אני הושפעתי מאד מדברים שכתבת.
מקווה שתרשום את זה לעצמך כנקודת זכות.
צריך לזכור שהדיונים ברשתות החברתיות משפיעים על הקוראים השקטים ופחות על המתווכחים עצמם.
כמובן שעדיין מדובר בדיונים מתישים עם תחושת חוסר תכלית עמוקה שטבועה בהם.
תודה, כן, אני מסכים לגבי הדיונים. מנקודת מבט של אנשים מהצד זה נראה בוודאי יותר חדש או מעניין מאשר מנקודת המבט שלי, אחרי 10 שנים שאני מנהל את אותם הוויכוחים…
בהצלחה בדרך החדשה
תוכל לפרט מה הכוונה ב"כשהתברר לי שלא אוכל למצוא משרה אקדמית בישראל"?
זכרתי במעורפל שיצאת לפוסט מתוך ידיעה שתחזור לבר-אילן.
אני לא בא להגן על הממסד האקדמי, אבל אולי זה לא מגיע מפחד מדעות חדשות, אלא יותר בא מפחד מאדם מתוקשר יותר מהפרופסורים במחלקה שהם חוששים שיוציא את זמנו על נושאים ציבוריים במקום מחקר ופרסומים ושאר מטלות. האקדמיה אוהבת אנשים שצומחים בתוכה ולא כאלו שגדלו לבד בחוץ ומגיעים לתוכה לומר לה מה נכון ומה לא נכון*.
אתה לא חייב להגיב, כי בקריאה נוספת השאלות שלי אישיות מדי.
*האקדמיה העיקרית, קרי אוניברסיטאות. במכללות זה שונה. הן צריכות סטארים גם מבחוץ בשביל לקדם את עצמן.
כן, בר אילן מימנו לי את הפוסט-דוק, אבל היה בלגן אצלם ואחרי שנה של פוסט-דוק הם הודיעו לי שלצערם אין להם תקנים ולא יוכלו לקבל אותי. אחרי זה גם לא הצלחתי להתקבל למוסדות אחרים. אני לא חושב שזה בא מפחד מאדם מתוקשר, אם כי אני יודע שלא כולם באקדמיה אהבו אותי. זה היה שילוב של חוסר מזל וגם כשלים שלי באופן אישי.
בהצלחה בדרך החדשה, אין ספק שהכתיבה שלך השפיעה עליי מאד. תודה על הכל!
אוף. מבאס לחשוב שאדם אינטלנגטי ומוכשר כמוך – מעולם לא נפגשנו, הכל על בסיס קריאה של דעותייך – לא יכול לקבל משרה באקדמיה..
רק להגיד לך תודה. אני עוקב אחרייך כבר לא מעט שנים ורבות מדעותיי התעצבו בזכות קריאת הבלוג והמאמרים שלך.. אז אולי התחושה של ויכוח אינסופי עם אנשים כאלו או אחרים לא ממש מדייקת כי ישנו הרוב הדומם שגרמת לו לחשוב שוב על אמיתות מקובלות..
מלבד זאת, אני קורא עכשיו את מסע האנושות (קניתי לקינדל). תוכן מעולה שמאד נהנה לקרוא!
תודה, אני שמח שאתה נהנה מהספר… קריירה אקדמית היא עניין מורכב, ולפעמים צריך גם קצת מזל.
בהצלחה בדרך החדשה!
מה קרה באמת למשרה בבר אילן? אם לספר את הסיפור לא יפגע בך ואתה מעוניין כמובן…
בהצלחה. למדתי המון
הרבה בהצלחה!
הכתיבה שלך השפיעה המון על התפיסה הכלכלית שלי כיום. לכתוב ״זניחה״ לא יכל להיות יותר רחוק מהמציאות (שלי).
תודה על הבלוג המעשיר!
מחכה לבלוג נוסף על בינה מלאכותית.
בהצלחה שינויים הם דבר טוב!
תודה על כל הידע שהוספת לי עד היום
מצטרף למגיבים הקודמים שמוסרים תודה ואיחולי הצלחה במשרה החדשה. נהנתי לקרוא את הפוסטים שלך ולמדתי רבות.
הסולידית כתבה פעם שהבלוג שלה הוא הדבר המשמעותי ביותר שהיא עשתה בחייה. אני מאמין שבמקרה שלך זה לא שונה בהרבה, גם אם כרגע אתה לא מרגיש את זה, כי לא פגשת את עשרות אלפי הקוראים שלך.
יש המון המון אנשים שהושפעו מהכתיבה שלך ותפיסת העולם שלהם התעצבה הודות לרעיונות שהיטבת לנסח ולתווך לקהל הרחב. בין אם זה בהארץ, בבלוג, בפייסבוק או בויכוחים עם כל מיני טרולים וצליל אברהמים למיניהם.
אני מניח שזה עצוב ומאכזב שאין לזה אימפקט בעולם האמיתי כרגע, ואולי היית מעדיף איזשהו משרד נחמד עם כסא מרופד באחת המחלקות באוניברסיטאות, אבל אני מאמין ומקווה שיום אחד זה יחזיר את עצמו.
(אי אפשר שקרן תקווה/שלם יתנו לך המון כסף כדי שתמשיך לכתוב? מאמין שזה יקדם את הרעיונות שלהם פי אלף מכל השיט שהם שופכים עליו הון)
אני דווקא פוגש את הקוראים שלי מדי פעם במקומות בלתי צפויים כגון מסעדות או שדות תעופה (אם כי אני לא יודע לגבי "עשרות אלפים", לאור כמות הלייקים ברשתות החברתיות נראה לי שהמספר האמיתי של "עוקבים קבועים", לא כולל אנשים שנרשמו לעמוד הפייסבוק לפני 5 שנים ושכחו ממנו, קרוב יותר ל 300). לגבי משהו משמעותי, אני מקווה שהספרים יחליפו את הבלוג מהבחינה הזו.
אם כבר הזכירו פה את הסולידית ….
אורי , כתבת
"תמיד תהיה לי פינה חמה בלב עבור פורום קהלת לכלכלה, ו[עבור האנשים שם שממשיכים ללכת נגד הרוח, להילחם בקבוצות אינטרס ולפרסם אמיתות לא-נוחות שפוליטיקאים פחות אוהבים לשמוע]."
אז ברשימת הספרים המומלצים שלה יש ספר בשם Disciplined Minds (לגלול למטה ולחפש)
https://www.hasolidit.com/%D7%A1%D7%A4%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%9E%D7%95%D7%9E%D7%9C%D7%A6%D7%99%D7%9D
שאומר בעצם שסביבת השוק הפרטי לא בעצם כל כך שונה מהסביבה באקדמיה.
just saying
מאחל לך בהצלחה, אני כנראה מה300 (אחלה מספר טיפולוגי) למרות שאני לא תמיד מסכים איתך.
נ.ב.
אם אתה באמת רוצה ללכת נגד הרוח ממליץ להתעמק בMMT ולהבין באמת מאיפה הכסף מגיע ומה המקור שלו ואיך אפשר בעזרת ההבנה הזו באמת לבצע מדיניות של ימין כלכלי – כלומר להוריד מיסים למעמד הבינוני גבוה על ידי הגדלת הגרעון כל עוד אין אינפלציה.
שיהיה בהצלחה!
תודה על הבלוג, אני אישית נהנתי מאוד לקורא אותו. אהבתי את הגישה האקדמית, הריגורוזית, שכל כך חסרה במדיה היום.
בהצלחה בהמשך!
אורי – מאחל לך הצלחה. תרמת רבות לקהלת ולשיח בנושאים חשובים
תודה רבה על כל הכתיבה שלך בבלוג. אני יודע שבתוך חדר התהודה הפרטי שלי בפייסבוק ישנם המון אנשים שקוראים אותך (גם אם לא מסכימים לדעותייך). מאחל לך המון הצלחה – למידת מכונה היא בהחלט תחום שרק יהיה יותר משמעותי בשנים הקרובות.
שמח שאתה נשאר בארץ גם אם זה בשוק הפרטי ולא חושב על קריירה אקדמית בחו"ל. ארץ ישראל נקנית בייסורים אומרת הגמרא ודומני שגם זה ייסורים. טוב שאדם מוכשר כמוך נשאר בארץ ועשה חיל בכל אשר תלך.
הספר "מסע האנושות" ממש מעניין וכתוב טוב. אומנם אני רק בשליש הספר אבל אני שופט לפי זה שאני כבר לא רוצה שהוא יגמר והקריאה תימשך.
לא פחות טוב לדעתי מהספר הראשון של הררי. אולי גם כאן הצטברות של מסה קריטית של קוראים תנסיק אותך לנקודת שיווי משקל חדשה בקריירה.
( אגב , קניתי את הספר אחרי הפוסט הזה – בטח בשל אפקט תחושת מחסור שנוצר בהודעה שלך שתפסיק לכתוב פוסטים. ככה זה עובד במכירות ומריץ את הכלכלה)
דווקא כמי שלא תמיד מסכים איתך, אני חושב שזה היה תמיד מעניין לקרוא אותך, ואצטער מאוד אם תפסיק. אני חושב שאתה משפיע יותר ממה שאתה חושב, וגם אם זה על מעטים, אל תזלזל בהשפעה הזו. אני למדתי ממך, וזה סוג של לימוד שקשה מאוד לעשות אותו מספרים. שיהיה בהצלחה בהמשך.
לפני 9 שנים, במחאה הגדולה, התחלתי לכתוב את הבלוג, "חזיר קפיטליסטי". לאחר מספר שנים הפסקתי, כי זה דרש גם המון השקעה, וגם כי אתה עשית את זה פשוט יותר טוב ממני.
למדתי ממך המון. תודה רבה על כל הפוסטים, תודה רבה על הזמן שהשקעת.
ולגבי מדען נתונים – אני גם בתחום, אז אולי עוד ניפגש במישור אחר.
בהצלחה!
הבלוג שלך פשוט מדהים והיה מהנה מאד לקריאה עבורי ועבור רבים.
למדתי המון, מצער אותי לשמוע שלא הצלחת להתקבל למשרה באקדמיה.
באקדמיה לצערי הרב מפחדים מאד מחוקרים מבריקים ובעלי דעה מקורית.
רכשתי את הספר שלך ושל פרופ' גלאור והוא נפלא (אני לקראת סופו), אני מקווה שתמשיך לכתוב ספרים ואולי בעוד שנה או שנתיים תצליח גם לקבל משרה באקדמיה.
ד"ר כץ יש מעט מאד אנשים עם הידע המקיף שלך בכלכלה בארץ, תודה רבה על הבלוג.
בהצלחה בקריירה החדשה בהייטק
מחזק את כל מי שכתב לפניי, ואני באותה פוזיציה של "חבל" – גם עליי, אם תדע, השפעת רבות במהלך השנים.
אני כבר כמעט כחצי עשור מבקר קבוע בבלוג שלך, קראתי בשקיקה והתעמקתי ככל שיכולתי בכלים הכלכליים המוגבלים שרכשתי עד היום.
הרעיונות הגדולים שדיברת עליהם, הסברת והצגת אותם במתינות וענייניות, שינו את תפיסת העולם שלי.
ולי יש נטייה לדברר ולהעביר רעיונות ולכן דרכי השפעת על עוד אנשים.
שתלת בי תובנות חשובות ומאוד אהבתי ועקבתי אחרי הבלוג שלך (היה אצלי ברשימת האיכותיים שבה קוראים כל פוסט).
לגבי הפייסכלוב, אולי התובנה תנחת לך יום אחד כשתתרחק ממנו כמו מאש – כל עניין הרשתות החברתיות מוטה מאוד… לדעתי, אל תתן מבט בכלל על כמות הרשומים לבלוג שלך שם וכו'.
אני למשל נמנע מהן במתכוון ובעקשנות וחושב שהן שטן נוירולוגי מכלה דופאמין.
ולחשוב שאנשים אינטיליגנטיים מתווכחים בוויכוחי הרשת מכלי הזמן ומתסכלי האינטלקט הללו… הבנתי את הפואנטה לפני כעשור ומיד תפסתי שהיא בזבזנית בהכל ולא מעניקה כמעט כלום בתמורה.
בהצלחה בהמשך!
יודע כבר שארכוש את הספרים שתכתוב כדי להתעדכן בתפיסות העולם שלך 🙂
(אחד כבר רכשתי ולבושתי עוד לא קראתי).
בהצלחה בעבודה. אתה לא היחידי מן הסתם שלא הצליח להתברג באקדמיה המקומית.
שקול גם לערוך מבחר מהפוסטים הבולטים כאן לספר (אלקטרוני). יהיה די פשוט.
באשר ל-'עשירה יותר ממדינות מתפתחות' – נכון, אבל *חלוקת עושר* גרועה יותר מהמערב… וזה ההבדל העיקרי…
[…] « דרך חדשה […]
[…] מאז הרשומה שפרסמתי בבלוג השני שלי מספר אנשים פנו אלי בשאלה כיצד אפשר להיכנס לתחום של מדע הנתונים. ישנו עניין רב סביב הנושא, גם בגלל הביקוש בשוק, וגם בגלל שזה תחום עם חסמי כניסה נמוכים יחסית, שאפשר להגיע אליו מתחומים משיקים רבים. צעירים וצעירות שלמדו כלכלה, פסיכולוגיה, פיזיקה, ביולוגיה ושלל מקצועות אחרים אוחזים בהכשרה בסיסית בסטטיסטיקה ומתמטיקה שהיא בוודאי מספיקה כדי להתחיל ללמוד, וגם עבור מי שלא למד סטטיסטיקה חסמי הכניסה למקצוע מדע הנתונים הם ככל הנראה נמוכים יותר מאשר חסמי הכניסה לכל עבודה אחרת עם משכורות ברמת היי-טק. […]