דארון אסימוגלו הוא אחד הכלכלנים המצוטטים ביותר בעולם כיום. בשרשור שפרסם לפני יומיים טוען אסימוגלו כי הנזקים העיקריים של הקדמה הטכנולוגית המרהיבה שאנחנו רואים בתחום הבינה המלאכותית בשנים האחרונות הם לא תסריטי יום הדין בסגנון מטריקס, או הגרסאות היותר מתוחכמות של misalignment, וגם לא אבטלה טכנולוגית המונית, אלא ההשפעות על אי שוויון וכוח מונופוליסטי.
אני מאמין שאסימוגלו טועה, ואסביר מדוע.
לדעתו של אסימוגלו, רווחי הפרודוקטיביות מהבינה המלאכותית יהיו צנועים יחסית, מכיוון שהאוטומציה היא אף פעם לא מושלמת כמו שאנחנו מדמיינים. משמעות המושג "רווחי פרודוקטיביות" היא המידה שבה הטכנולוגיה החדשה תאפשר לנו לייצר יותר מוצרים עם פחות משאבים, כפי שלמשל פס הייצור אפשר להנרי פורד לייצר מכוניות בזול.
לצד הטענה בדבר רווחי פרודוקטיביות צנועים, טוען אסימוגלו שהשולטים בטכנולוגיה ייהנו מהתעשרות מהירה. טענה זו היא כבר בעייתית כשלעצמה, כי התעשרות לא יכולה להגיע ללא רווחי פרודוקטיביות משמעותיים. כדי שרווחי הפרודוקטיביות האלו לא יתחלקו על פני הצרכנים נדרש להוכיח שהקדמה הטכנולוגית מלווה ביצירת מונופולים או חסמים כלשהם לתחרות, אשר ינתבו את רוב רווחי הפרודוקטיביות לידיהם של יצרנים מועטים, אך אסימוגלו לא מספק תמיכה כלשהי לטענה שכזו.
בהקשר הזה חשוב להזכיר את המהפכה התעשייתית: בניגוד למה שמקובל לחשוב, בעלי ההון בבריטניה הפיקו מהמהפכה רווחים מועטים מאוד. הסיבה היא שהיו הרבה מהם, מפעלי טקסטיל צצו על כל גבעה ירוקה, והתחרות ביניהם הורידה את המחירים לצרכן. כך, עיקר רווחי הפרודוקטיביות הגיעו לצרכנים ולא ליצרנים, ואי השוויון למעשה פחת. מדוע שהמצב עכשיו יהיה שונה? כבר כיום אנחנו רואים תחרות מאוד אינטנסיבית בין ענקיות הטכנולוגיה בנושא.
אסימוגלו ממשיך ומדגיש את הבעייתיות של מודלים המסתמכים על דאטה שנוצר על ידי מיליוני עורכים עצמאיים בוויקיפדיה, גרפיקאים וכדומה, מבלי לפצות את יצרני הידע כראוי. זה אמנם נראה מעט לא הוגן, אבל לא ברור שיש כאן בעיה אמיתית, לא מבחינה חוקית ולא מבחינה מוסרית. בחלק מהמקרים אפשר לשלם לאמנים שמודלים מתאמנים על יצירותיהם, ובמקרים אחרים מדובר ממילא בחומרים שאנשים פרסמו בפומבי. לי למשל אין שום בעיה עם מודלי שפה שיתאמנו על הטקסטים בבלוג שלי – מדובר בידע שעמלתי על איסופו והנגשתו ואני אשמח אם מודל שפה אוטומטי ינגיש אותו עוד יותר להמונים ששואלים שאלות ספציפיות על כלכלת ישראל.
בנוגע להשפעות על התקשורת והדמוקרטיה שאותם מזכיר אסימוגלו, אני חושב שאנשים מעריכים ביתר את הדיפ-פייקים למיניהם. עיתונים מפרסמים ידיעות שקריות לגמרי מהיום שבו יצא העיתון הראשון לאור, והעידן הנוכחי אינו מתאפיין ביותר "חדשות מזויפות" מכל עידן אחר בהיסטוריה. לא צריך AI לשם כך.
בסופו של דבר, טענותיו של אסימוגלו אינם שונים מהכתבה הקלאסית, שפורסמה בגארדיאן הבריטי ב-2007, ושאלה האם אתר myspace אי פעם יאבד את המונופול שלו, זמן קצר לפני שפייסבוק עקפה אותו בסיבוב. בעשור הקודם היו גם לא מעט כתבות מאיימות על כוחה של פייסבוק, שכיום נמצאת בירידה תלולה בהשוואה בפלטפורמות אחרות.
אם אי שוויון בתוך מדינות מערביות הוא הדבר שמפחיד אותנו, דווקא מיזמים כמו fiver, המאפשרים להעביר משרות בקלות למדינות עולם שלישי, ובאופן כללי מחשוב ענן והאפשרות לעבודה מרחוק, נראים לי משמעותיים הרבה יותר מאשר chatgpt. כמובן, בזמן שמיזמים כאלו עשויים להגדיל את אי השוויון בתוך מדינות, הם גם מצמצמים את אי השוויון בין מדינות.
לסיכום, אנשים נוטים תמיד לפחד מהכוח החדש העולה, אבל כל עוד קיימת תחרות חופשית, הצרכנים הם אלו שקוצרים את מירב רווחי הפרודוקטיביות מהטכנולוגיות החדשות, ולא היצרנים. כרגע אין לנו סיבה מיוחדת לחשוב שזה לא יהיה המצב בנוגע לטכנולוגיות בינה המלאכותית.
ברוך שובך. מסכימה עם הרוב. אבל
ישנם עדין אחוזים ענקיים שלא מחוברים בהעדר משאבים. אם לטלפון אם לאינטרנט ואחרים. בסין פתרו את הבעיה בטלפון פשוט דרכו הסינים גם משלמים. יחסית פתרון טוב לחוליה החלשה ביותר. כן ראיתי כאלו אצל הכי עניים בשווקים בסין. כאן בארץ הזיה.
יש מקומות בהם אין קליטה גם במרכז תל אביב. תקשורת אפס ואני רצינית.
מה עושים? גם אנטנה לא עוזרת. השכנים ניסו בלי סוף. אשמח לרעיון מצוץ לקופסא מה עושים. ללא נייד "את/ה לא קיים" . נייח לא עונה על צרכי נותני השרות. אין פרסום ותשלומים = לא ריווחי.
כל רעיון יתקבל בברכה.
מה באמת לגבי אבטלה טכנולוגית המונית? תסריט סביר? יש לו תקדימים?
אני לא חושב, כתבתי על זה לא מעט בעבר, בכל מהפכה טכנולוגית אנשים חוזים אבטלה המונית ועד כזה זה מעולם לא קרה. תוך כמה עשורים מדינות רבות עברו ממצב שבו 60-70 אחוזים מהאוכלוסיה עוסקים בחקלאות למצב שבו רק אחוזים בודדים עוסקים בחקלאות, וזה לא גרם לאבטלה המונית בשום מדינה. אם זה לא גרם, קשה לי להאמין ש AI יגרום.
תודה!
לא קראתי את המאמר האמור. מתייחס בהקשר לכתיבה שלך. לדעתי השפעת הקפיצה בבשלות של בינה מלאכותית קשה לצפייה גם למי שמעורה מאוד בטכנולוגייה הזו. לא ברור לאן היא תלך ומה כל המקומות בהם אפשר לנצל אותה. די ברור שיש לה פוטנציאל דרמטי להשפיע על מגוון תהליכים של ייצור ופיתוח.
מהדברים שאני קורא ושומע ההשפעה שלה תהיה קודם כל הקפצה של הפרודוקטיביות ובשלב הבה נטייה להורדת מחירים בחתך גדול מאוד של תעשיות. הורדת המחירים הזו כמו גם קפיצות פרודוקטיביות קודמת מובילות להקטנה של GDP העולמי שמקצינה את מצב החוב העולמי ש GDP הוא המכנה שלו בשבר של חוב לתוצר. הקצנת החוב תאלץ התמודדות של מערכת ריכוזית שצריכה לפתור את הבעייה הלא פתירה של חוב שלא ניתן להחזיר. ההתמודדות תוביל כנראה לעוד הרבה יותר ריכוזיות.
בפודקאסט הזה ג'ף בוט' שעוסק הרבה בנושא של טכנולוגיה מול אינפלצייה מדבר בדיוק על איך בינה מלאכותית משפיעה על העניין: https://open.spotify.com/episode/6MPQ1lV4nGTahO8BrKxC6p?si=0b171cb6570e4dff
אני לא מבין את הטיעון של "הקטנת החוב תאלץ מערכת ריכוזית", לא רואה שום סיבה לגידול בריכוזיות במה שכתבת. יש עוד כל מני טיעונים על גידול בריכוזיות שאנשים מקשרים ל AI אבל הם תמיד נראים לי מאולצים למדי, ובאותה המידה אפשר להמציא טיעונים על ירידה בריכוזיות.