בשנות הארבעים של המאה העשרים, בזמן שהעולם כולו היה עסוק במלחמה, הופיע לראשונה סגנון מוזיקלי חדש: הרוקנרול. לא במקרה, הסגנון החדש צמח בערים הגדולות של ארצות הברית. הגיטרות, התופים והסגנון המהיר הם תוצאה של ההשפעה הדדית של מוזיקאים שחורים ולבנים בשנות הארבעים של המאה ה-20, אשר למדו האחד מהשני כלים ומקצבים, ושילבו את ניסיונם לכדי סגנון ייחודי וחדש שצמח מתוך הבלוז, הג'אז והסגנונות האחרים. מוזיקאים אפריקנים או אירופאים לא היו מסוגלים לפתח את הרוקנרול לבדם; רק השילוב יוצא הדופן שנוצר בארצות הברית אפשר זאת. זהו אינו מקרה יוצא דופן – חלק ניכר מהפיתוחים התרבותיים, האמנותיים, הקולינריים, הפיננסיים והטכנולוגיים שהופיעו בארצות הברית במאה וחמישים השנים האחרונות הם תוצאה של שיתוף פעולה והשפעה הדדית בין אמריקנים שהגיעו מארצות ומתרבויות שונות לגמרי. עוצמתה של ארצות הברית נובעת מאותו שילוב של גרמנים, אירים, איטלקים, פולנים, סינים, פורטוריקנים ורבים אחרים, שכל אחד מהם הגיע לצפון אמריקה עם מטען תרבותי אחר, כישורים אחרים, ידע אחר, השקפות עולם אחרות. מחקרים העלו עדויות לכך שגיוון אתני השפיע לחיוב על השכר בערים בארצות הברית, על פריון העבודה, ועל צמיחתן של ערים בבריטניה. תוצאות דומות עולות גם מניתוח המגוון האנושי בהנהלות של חברות: פירמות בעלות מגוון אנושי רב יותר בקרב הבעלים או השותפים נוטות להיות חדשניות ומצליחות יותר.
אך לכל אותן התפתחויות חיוביות תמיד נלווה הצד האפל של המגוון האנושי והאתני, שאליו נחשפנו גם בשבועות האחרונים. מאבקים אלימים בין קבוצות אתניות שונות בארצות הברית התרחשו עוד במאה ה-19, כפי שניתן לראות בסרט "כנופיות ניו יורק", המתאר את היריבות בין מהגרים איריים לבין "וותיקים" שרובם ממוצא אנגלי. גם מלחמת האזרחים האמריקנית, אחת המלחמות האכזריות ביותר בעידן המודרני, היא במידה מסוימת תוצאה של הבדלי השקפות ופערים תרבותיים בין קבוצות אוכלוסייה שונות. לאורך כל המאה ה-19 התרחשו מהומות, התפרעויות ומרידות, ביניהם מספר התקפות של לבנים על עבדים שחורים משוחררים, מאבקים בין פרוטסטנטים וקתולים, התקפות על מהגרים סיניים, ואפילו קרבות בין פלגים שונים במשטרה. מגמה זו המשיכה אל תוך המאה ה-20, עם שלל מהומות שחלק ניכר מהן על רקע גזעי, למשל במסגרת "הקיץ האדום" של 1919, ובשנת 1943, כאשר בחודש יוני הנשיא רוזוולט נאלץ לשלוח אלפי חיילים כדי להרגיע את המתפרעים בדטרויט, ובחודש אוגוסט פרצו מהומות בניו יורק בעקבות ירי של שוטרים לבנים בחייל שחור, ועוד מקרים רבים נוספים. ישנם כאלו המקשרים בין המהומות הנוכחיות ובין כהונתו של טראמפ, אך הם ככל הנראה ניחנו בזיכרון קצר; מהומות על רקע גזעי התרחשו גם בשנים 2015, 2014, 2011, וכן מספר פעמים בעשור שלפני כן, ובכל עשור אחר בתולדות ארצות הברית, בלי קשר לזהות הנשיא המכהן.
ההשפעה השלילית של מגוון אנושי גבוה איננה ייחודית לארצות הברית. למשל, מחקר מעניין השווה בין מתחמים של דיור ציבורי למהגרים עניים בצרפת, שבחלקם מרבית המהגרים מגיעים מאותה המדינה ובחלקם הם מגיעים ממגוון רחב של מדינות. לפי התוצאות, רמה גבוהה יותר של מגוון אתני בקרב המהגרים הביאה לפגיעה בשיתוף הפעולה בין הדיירים, להגדלת שכיחותם של מקרי הוונדליזם ולירידה ברמת התחזוקה. רבים תולים את הנחשלות הכלכלית של מדינות אפריקה שמדרום לסהרה במגוון האתני השורר באזור הזה, שהוא הגבוה ביותר בעולם. מחקרים על מדינות שונות מצאו בין השאר כי מגוון אתני פוגע בהשקעה בחינוך ובתשתיות, במימון מערכות חינוך בסיסיות, ובשיתוף הפעולה הנדרש למניעת נזקים סביבתיים. גם במדינות הנורדיות, הנתפסות בתור "מודל סוציאל-דמוקרטי", הגירה אשר הגדילה את המגוון האנושי הובילה לירידה בתמיכה במימון ציבורי של השכלה ובריאות. כאן בישראל סירבו מרבית הקיבוצים לקבל אליהם את העולים היהודים מצפון אפריקה ומהמזרח התיכון באמצע המאה הקודמת, למרות שספגו עקב כך ביקורת קשה מבן גוריון – הם ידעו טוב מאוד שהמודל השיתופי הסוציאליסטי שלהם תלוי באופן קריטי בכך שהאוכלוסייה תהיה הומוגנית כמו בשבדיה.
בספר "מסע האנושות" (בהוצאת כינרת), שכתבתי בשיתוף עם עודד גלאור, אנחנו מייחדים פרק שלם להשפעת המגוון האנושי על התפתחותן של מדינות. עודד ושותפיו הראו במחקריהם כיצד ניתן להשתמש במגוון הגנטי בתור מדד טוב לרמת המגוון האנושי במדינות שונות, ומצאו כי השפעת המגוון האנושי על שגשוג כלכלי נראית כמו "גבעה": מגוון נמוך מדי או גבוה מדי מוביל לעוני, בעוד שהרמה האופטימאלית של מגוון נמצאת באמצע. הסיבה לכך היא שמגוון נמוך מדי מוביל לשמרנות וסגירות בפני מסחר ורעיונות חדשים, בעוד שמגוון גבוה מדי מוביל לאלימות ולקושי בשיתוף פעולה. מחקרי המשך מצאו השפעות של המגוון האנושי על רמת חוסר האמון באוכלוסייה, על מלחמות אזרחים, על עלייתם של משטרים אוטוקרטיים ועוד.
למשקיפים מבחוץ נראית האומה האמריקנית כיום כאילו שהיא קרועה מבפנים, לא מסוגלת להתמודד עם העול ההיסטורי של העבדות והגזענות, לא מעוניינת להגיע לרמת ההרמוניה והשלווה של מדינות מפותחות אחרות. אך זוהי תמונה שגויה.
ראשית, מכיוון שההשוואה למדינות מפותחות אחרות, שרובן הומוגניות הרבה יותר, היא שגויה. איננו יודעים כיצד היו נוהגים שוטרים בשוודיה, הולנד או יפן לו היו מתחים אתניים וגזעיים משמעותיים במדינות אלו. בהחלט סביר שבמצב של מגוון אנושי גבוה גם במדינות האלו התמיכה במערכה במערכת רווחה נדיבה הייתה נמוכה יותר, שיעור גבוה יותר מהילדים היו לומדים בבתי ספר פרטיים, ורבים היו תומכים בזכות האישית לנשיאת נשק. ושנית, מכיוון שהמגוון האנושי הוא מקור עוצמה משמעותי עבור האומה האמריקנית, שאפשר לה להפוך למעצמה טכנולוגית, כלכלית, תרבותית, אמנותית, ולקדם חדשנות יוצאת דופן בכל תחום אפשרי. למרות כל חסרונותיה, ארצות הברית ממשיכה לשאוב גם מישראל וגם ממדינות אחרות את טובי המוחות – גברים ונשים שמחפשים את האתגר, את המגוון ואת ההשפעות ההדדיות, ואולי גם מעוניינים לברוח מההומוגניות המשעממת של מדינות המוצא שלהם. עד כה המאפיינים החיוביים של המגוון האנושי הגבוה בארה"ב עלו בהשפעתם על המאפיינים השליליים, ואין סיבה לחשוב שמצב זה ישתנה בעתיד הנראה לעין.
ניתוח מעניין.
אפשר להוסיף כי פוליטית הזהויות של השנים האחרונות מגדילה באופן מלאכותי את המגוון ומכאן מעצימה את התופעה.
כך למשל נוצרות עוד תת קבוצות של נשים, להטבים, נשים שחורות מול נשים לבנות, להטב שחורים מול לבנים ועוד.
איך אומרים בסקנדינביה: "אין יהודים – אין בעיות".
דעתי על המהומות בארה"ב? Burn Baby Burn!
במחקר של מדע המדינה, יש חלוקה בין מדינות בעלות שסעים צולבים לשסעים מקבילים. כאשר האוכלוסיה מתפלגת לפי הון/שכר, לפי קבוצה אתנית, לפי דת ועוד מאפיינים אחרים, אז כאשר יש שתי קבוצות שיש להן מאפיינים שונים (יהודים עשירים לעומת מוסלמים עניים), או מאפיינים צולבים (יהודים עשירים ועניים, מוסלמים עשירים ועניים), במקרה הראשון המצב יהיה מסוכן יותר מבחינת הסיכוי לפיצוץ ואילו במקרה השני המצב יהיה רגוע יותר.
באופן לא מדעי ואולי לא כל כך תקין פוליטית הייתי מוסיף איך זה תורם להייטק הישראלי:
בדרך כלל הישראלים הוותיקים מתבלטים בתור יזמים, מקימים סטארטאפים, תפקידי ניהול וכו'.
הרוסים מגיעים עם רקע טכני טוב ונמצא אותם בפיתוח, בסיסטם, וכו'.
החרדיות תקתקניות, מסודרות וחרוצות – ב-QA..
קצת הכללתי, ברור שזה משתנה וכיום נמצא רוסים גם בתפקידי ניהול, לא כל הישראלים יזמים; אבל בגדול השוני מאפשר לכל קבוצה לפרוח ולתרום במה שהיא טובה בו.
מחברים שעבדו במזרח אסיה שמעתי חוות דעת לא טובות על המנטליות שם של הימנעות מיוזמה ולקיחת אחריות והתבטלות בפני המנהלים; אבל תראו איך ההודים בארה"ב משתלבים ומתבלטים ביכולות שלהם.
עד כאן קצת הכללות על בסיס מוצא,
סליחה ומחילה ממי שלא הכללתי לגביו,
אשתדל יותר בעתיד..
(אנחנו הישראלים לא תמיד יודעים מתי לסתום את הפה)
לא אמרת שום דבר לא pc אחי… זה רק מראה כמה הpc השתגע שאדם מרגיש צורך להתנצל אלף פעם לפני שהוא אומר משהו כל כך טריוויאלי… עצוב
ההשוואה בין הודים בהודו להודים בארה"ב חסרת משמעות. ארה"ב היא היעד מס' 1 לבריחות מוחות מהודו. מהגרים הודים בארה"ב הם כל-כך מוכשרים שההכנסה שלהם כפולה מלבנים. הההודים בהודו הם אלה שנשארו מאחור…
כן, אני לא מכיר את ההייטק מספיק טוב כדי להגיד אם זה קיים, אבל באופן כללי אפשר לחשוב על כל מני דוגמאות כאלו. אפשר למשל לחשוב על מדינה בימי הביניים שבה יש לך מעמד לוחמים שמורכב מאנשים שגדלו בכל מני שבטים מרוחקים עם תרבות מסויימת וחוסן פיזי גבוה (למשל אנשים שנולדו על הרים גבוהים יותר טובים בריצות ארוכות), ויש לך מעמד סוחרים של יהודים שיש להם שיעורי אוריינות גבוהים וקשר עם קהילות יהודיות ברחבי העולם, ועוד כל מני מעמדות כאלו של בני מלאכה מקבוצות אוכלוסייה שונות, וכל אחד מתמחה במה שהוא טוב בו, והשילוב שלהם הופך את המדינה לחזקה יותר מאשר מדינה שהיא הומוגנית מבחינה אתנית.
זה מיתוס. במציאות ישראל ממנת את הבלוף שנקרא הייטק הישראלי (מאינטל עד לקורסים בתכנות לחרדיות) על חשבון הפריפריה. רוב היהודים החכמים ברחו כבר מזמן מביביסטן.
מפתיע אותי שאתה מתייחס לארה"ב ככל ולא מסייג ומדייק – ארה"ב של שכבת הקצפת המשכילה, העירונית, בערים הגדולות עונה לכל מה שאתה מתאר, אבל יש הרבה ארה"ב שהיא פשוט ארץ גדולה ודפוקה וענייה ופרימיטיבית — כל הבוץ מתחת לקצפת.
יש רצף שנע מהאליטות של ניו יורק ועד אנשים שגרים בבקתה מתמוטטת באיזו ביצה, ויש מעבר של אנשים בין הקבוצות, ויש גם אנשים בורים ועניים במדינות אחרות.
אני מעריץ ומעריך את היכולת שלך לכתוב על נושאים כאלה נפיצים.
תודה על המאמר.
נושא מעניין מאוד.
תודה על ההנגשה ההיסטורית בקישורים השונים.
מתכנן לקרוא ולהחכים וללמוד דברים חדשים בזכותך.